Actualitate

Cauza oficială a tragediei de la Piatra Neamţ, dezvăluită la trei luni după incendiul catastrofal. Avocat: „Practic, s-a lucrat fără autorizaţie”

Publicat: 12 feb. 2021
După trei luni și multe speculații, cauza incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț este, în sfârşit, expusă public, cu tot cu lanţul de responsabilităţi

După trei luni și multe speculații, cauza incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț este, în sfârşit, expusă public, cu tot cu lanţul de responsabilităţi.

În urma audierilor începute astăzi, reiese că focul ar fi fost provocat de instalațiile electrice care au fost realizate fără autorizațiile necesare.

„Firma care a refăcut instalația electrică a spitalului a lucrat fără proiect avizat, iar pe secția de ATI a subcontractat lucrarea către o altă firmă. Se pare că, din declarațiile celor prezenți azi la audieri, inginerul de proiect pentru instalațiile de oxigen și aer comprimat nu-și aduce aminte să fi avizat un asemenea proiect în 2011. Practic, lucrări făcute în spitalul Piatra Neamț fără autorizații„, spune avocatul Adrian Cuculis.

În tragedia declanşată sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, flăcările au provocat moartea a 10 bolnavi. Din cele șapte persoane transferate la Spitalul Mobiil din Lețcani, cinci au murit ulterior.

Medicul care a încercat să îi salveze pe pacienţi, transferat în Belgia, cu arsuri grave

Cătălin Denciu, medicul anestezist care a intrat în salonul în flăcări încercând să salveze pacienții, a suferit arsuri grave. El a fost transferat pentru îngrijiri medicale la Spitalul Militar Regina Astrid, din Bruxelles, Belgia.

Procurorii au început, vineri, audierile în dosarul incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, Primii programaţi la audieri în fața anchetatorilor au fost administratorii firmelor care aveau încheiate contracte cu spitalul la momentul izbucnirii incendiului.

Este vorba de firmele care se ocupau cu mentenanța echipamentelor sensibile din spital și cele care au furnizat echipamente.

Tot vineri, anchetatorii urmau să ridice de la sediul Serviciului de Investigații de Criminalitate Economică Neamț (SICE) documente legate de aceste firme.

Comentarii
  • S-au mișcat repede și, firește, cei din mediul privat care au îndrăznit să ia un contract cu statul sunt vinovați. Îmi închipui că era și tare mare valoarea contractului din care nuuuu a trebuit să dea niciun comision. Nu nu! În rest nu-i vinovat nimeni de prin conducerea spitalelor, DSP, minister. Ăștia nu au nicio vină! Ei săracii doar nu se pricep la electrice, oxigen, chestii din astea. Ei nu se pricep nici la sănatate de fapt, dar dacă acolo s-au nimerit, câștigă și ei un ban cinstit, nu? Că altceva și așa nu erau în stare să facă! Dar au facultăți terminate! La Viena! Pe bune! Nu credeți? Stați că vă arată diploma! Eventual făcută în China! Tradusă în germană.

Adauga un comentariu