Titlurile zilei

Caz extraordinar ajuns pe mâinile medicilor din Iași. O tânără de 30 de ani, diagnosticată cu cancer de col uterin în urmă cu șase ani, a născut un copil perfect sănătos. Iată întreaga poveste – FOTO

Publicat: 24 oct. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Caz extraordinar ajuns pe mâinile medicilor din Iași. O tânără de 30 de ani diagnosticată cu cancer de col uterin în urmă cu șase ani a născut un copil perfect sănătos. Iată întreaga poveste - FOTO
A născut un copil perfect sănătos după ce a fost operată de cancer de col uterin

O femeie în vârstă de 30 de ani a născut un copil perfect sănătos, deși riscurile erau enorme. Tânăra în vârstă de 30 de ani, din județul Neamț și-a pus viața în mâinile specialiștilor ieșeni pentru a doua oară, după ce în urmă cu șase ani a învins lupta împotriva unei boli cumplite, sub atenta supraveghere a dr. Nicolae Ioanid, medic ginecologie oncologică la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Când tânăra a aflat că suferă de cancer de col uterin, a crezut că zilele sale sunt numărate. Cea mai mare dorință a femeii era cea de a deveni mamă.

„Discutăm despre o situație particulară. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 30 de ani căreia în urmă cu 6 ani i s-a stabilit diagnosticul de carcinom invaziv de col uterin. Dintre variantele terapeutice, pacienta a optat doar pentru intervenție chirurgicală. A fost efectuată, în martie 2017, un tip de intervenție numită trahelectomie radicală, care combină radicalitatea necesară siguranței oncologice, cu posibilitatea apariției și evoluției unei sarcini, conservarea fertilității.

În rezumat, intervenția constă în detașarea completă a porțiunii de col uterin, cu leziunea malignă, față de vagin și față de corpul uterin. Îndepărtarea acestei zone trebuie realizată în limite de siguranță oncologică. Totodată, sunt îndepărtate țesuturile din vecinătatea colului, în care se putea extinde leziunea, și ganglionii limfatici, în care poate metastaza leziunea. Continuitatea aparatului genital a fost realizată prin anastomozarea corpului uterin la vagin”, subliniază dr. Nicolae Ioanid. Acesta este singurul în zona Moldovei care efectuează intervenții chirurgicale neoplazice de cancer de col uterin.

A născut un copil perfect sănătos, după ce a fost operată de cancer de col uterin

Mama a fost internată în sectorul de gravide cu risc și a fost sub atentă observație. S-a dorit ca nașterea să nu se declanșeze voluntar, pentru că acest lucru putea duce la ruperea membranelor.

„În urmă cu șase ani, pacienta a fost operată de cancer de col uterin. S-a făcut trahelectomia radicală cu cerclaj abdominal. Sarcina a fost cu probleme și cu risc pentru că pacienta nu mai avea mult col. La un moment dat exista riscul să se dilate complet colul existent, să se rupă membranele și să avorteze. Singura șansă pentru această mamă a fost nașterea prin operație de cezariană, pentru că avea acel cerclaj abdominal, un fier care era pe loc și nu permitea dilatarea uterul ca să treacă nou-născutul. Acesta a fost motivul pentru care s-a pus cerclajul abdominal când a operat-o prima dată.

Astfel, trebuia făcută incizie deasupra acelui fir. Această operație a fost făcută de dr. Ioanid Nicolae care a făcut-o foarte bine, drept dovadă că sarcina a fost dusă aproape de termen. Inițial s-a pus problema dacă i-a mai rămas col. La jumătatea sarcinii, această mamă a ajuns la mine și am observat că s-a scurtat brusc colul și foarte mult, adică de la 2,5 centimetri s-a ajuns la 1 centimetru, atunci am internat-o și doamna a rămas până la termen în sectorul de gravide cu risc”, declară prof. dr. Demetra Socolov șef secție II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicii au stat cu ochii în patru pe această tânără

Mama în vârstă de 30 de ani a dat dovadă de curaj, și-a pus toată încrederea în medicii, până când a venit momentul mult așteptat, anume cel de a-și strânge copilul la piept.

„Pacienta a fost monitorizată oncologic pentru a depista din timp eventuale semne de recidivă. Evoluția fiind favorabilă, cuplul respectiv s-a hotărât pentru apariția unei sarcini. După stabilirea diagnosticului de sarcină în evoluție, aceasta a fost atent monitorizată de către medicul curant obstetrician. În trimestrul trei de sarcină, având  în vedere riscurile, a fost internată în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din  Iași, fiind preluată de prof. dr. Demetra Socolov.

Luând în considerare mai mulți parametri, precum vârsta sarcinii, dezvoltarea produsului de concepție, riscurile apariției contracțiilor, am stabilit de comun acord data la care să efectuăm operația de cezariană. Operația a decurs fără incidente sau accidente. Evoluția post-operatorie atât a pacientei, cât și a copilului se încadrează în limite normale. Am o mențiune aparte, pentru disciplina și tenacitatea acestei paciente. Mulțumesc echipelor care m-au ajutat în realizarea celor două intervenții”, adaugă dr. Nicolae Ioanid.

Sarcina a fost una cu riscuri foarte mari. Medicii afirmă faptul că la un moment dat i-a cuprins frica. Colul, care inițial era de 2,5 centimetri, s-a scurtat brusc, din acest motiv șansele ca femeia să sufere un avort spontan au crescut considerabil. Operația a fost efectuată de prof. dr. Demetra Socolov și dr. Nicolae Ioanid.

„Partea bună este că a rezistat, noi am programat operația la 37 de săptămâni, aici însă dorința era să nu se declanșeze nașterea ca să se rupă firul de cerclaj, așa că am operat-o înainte de termen, dar copilul s-a adaptat. Cel mai mare merit îl are dr. Nicolae Ioanid. Operația a durat mai mult, ne-a fost frică la un moment dat să nu fie o leziune de uretră sau de vezică pentru că exista foarte mult lichid. Este posibil să fie legat de o hidroree, sau o procedură tehnică.

A fost o secreție abundentă, seroasă, am verificat și cu albastru de metilen, am făcut și un examen biochimic din lichidul respectiv și am hotărât să punem un tub de dren. După 2-3 zile s-a redus cantitatea de lichid. Însă nu-mi explic de ce, este posibil ca de la prima intervenție să se fi interceptat drenajul limfatic, sau să aibă ea o particularitate. Din acest motiv, intervenția a durat mai mult. Riscurile au fost legate de patologia anterioară”, adaugă prof. dr. Demetra Socolov în legătură cu tânăra care a născut un copil perfect sănătos după ce a fost operată de cancer de col uterin.

Comentarii
  • Avem cazul de la maternitatea morții din Botoșani, acolo unde o mamă tânără de 25 ani a murit în chinuri pe patul spitalului!
    Motivul?
    Doftorița de gardă era obosită, mai lucrase peste zi și la cabinetul particular…iar seara( în timpul gărzii) a apucat-o somnul !
    Nu vreau ca același scenariu să se petreacă și la spitalele din Iași.

    Trebuie interzis ca medicii să aibe cabinet particular dar si să lucreze la stat.
    Trebuie să alegeți, ori una, ori alta ! Oboseala voastră și somnul în timpul gărzii ucide !

  • …e bine ca medicii sa nu mai primească mită! Clar, toți medicii,asistenții si infirmierii care sunt prinși că primesc mită să facă pușcărie, iar după ișpășirea pedepsei să rămână fără drept de practică. Pacienții sau rudele lor să sune imediat la 112 când un medic sau asistent le mai cere mită !

  • Felicitari colectivului. Este bine ca ati scos la pensie fosilele din pleistocen(cadrele didactice) care nu se mai duceau la pensie. Ma refer la Maricica. Stie ea care si cum.

Adauga un comentariu