Local

Caz halucinant la Iași! Doi deținuți care ar fi amenințat cu moartea un gardian au scăpat de acuzații, pentru că dosarul a fost soluționat prea târziu!

Publicat: 31 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Caz halucinant la Iași Doi deținuți care ar fi amenințat cu moartea un gardian au scăpat de acuzații pentru că dosarul a fost soluționat prea târziu
Doi deținuți au fost acuzați de ultraj, la Iași

Recent, doi indivizi au scăpat de acuzația de ultraj, la Iași. Ianoș Bogdan Benchea și Traian Luca au fost trimiși în judecată după ce ar fi amenințat cu moartea un polițist din cadrul penitenciarului, însă au scăpat de acuzații pentru că ar fi trecut prea mult timp de la comiterea faptelor. Dosarul a fost soluționat, inițial, la Judecătoria Iași, dar sentința a fost desființată în apel

Recent, la Curtea de Apel Iași, doi bărbați acuzați de ultraj au scăpat de condamnare, pentru că dosarul a fost soluționat prea târziu. Deși cei doi ar fi comis fapta în 2014, aceștia au fost condamnați, la 11 luni de închisoare, în primă instanță, abia pe 4 martie 2022. Acest lucru i-a făcut pe magistrații din apel să desființeze sentința dată de cei de la Judecătoria Iași. Indivizii vor rămâne totuși la pușcărie, fiind condamnați pentru multe alte infracțiuni.

 Penitenciarul Margineni
Cei doi își executau pedepsele la Penitenciarul Mărgineni

Ianoș Bogdan Benchea și Traian Luca, acuzați că au amenințat un polițist din penitenciar

un barbat care foloseste telefonul intre bare
Șeful de tură din penitenciar ar fi găsit un telefon mobil în celula deținuților

Totul s-a petrecut acum aproximativ 8 ani, pe 12 noiembrie 2014. Ianoș Bogdan Benchea și Traian Luca își executau pedepsele la Penitenciarul Mărgineni, împărțind aceeași celulă. În seara respectivă, șeful de tură, împreună cu alți angajați ai penitenciarului, au controlat camera bărbaților și au găsit un telefon mobil ascuns în baie. Acest lucru i-ar fi iritat pe cei doi deținuți peste măsură, devenind violenți verbal cu polițistul.

„Membrii grupei de intervenţie i-au predat telefonul mobil persoanei vătămate, moment în care inculpaţii au devenit agitaţi verbal şi i-au spus acesteia: «Acuma eşti mulţumit? Lasă că o să fim şi noi când o să te aranjăm». Inculpatul Bogdan Ianoș i-a spus persoanei vătămate: «O să îţi înfig două cuţite în gât ca să văd eu dacă mai vii în camera asta», iar inculpatul Traian i-a spus acesteia că ştie că are un autoturism de culoare argintie, cu numărul de înmatriculare conţinând iniţialele numelui său, după care i-a spus: «Îţi voi pune bombe sub maşină că mai am un pic şi mă liberez»”, relatează magistrații Judecătoriei Iași.

În cursul judecății, cei doi și-au recunoscut faptele și au fost condamnați, fiecare, la 11 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj.

un gardian din penitenciar
Ianoș Bogdan Benchea și Tudor Luca l-ar fi amenințat pe polițist

Dosarul a fost soluționat după aproape 8 ani

 

un ciocan de lemn
Cei doi au scăpat de acuzații, judecătorii dispunând încetarea procesului penal

În afară de condamnarea pentru ultraj, cei doi mai aveau antecedente penale ce umpleau pagini întregi în dispozitivul hotărârii. Ianoș Bogdan Benchea avea un număr semnificativ de condamnări împotriva sa, trebuind să execute, în total, 27 de ani și 308 zile de închisoare. Luca Traian avea mai puține infracțiuni comise, fiind condamnat la pedeapsa de închisoare rezultantă de 4 ani, 11 luni şi 79 de zile de închisoare. Cei doi au făcut apel, argumentând că pedeapsa este prea dură, în comparație cu gravitatea faptelor comise. Curtea de Apel a sesizat că de la incident până la soluția dată în primă instanță a intervenit termenul de prescripție a răspunderii penale.

„Acest termen a început să curgă în data de 12 noiembrie 2014 și s-a împlinit la data de 11 noiembrie 2019, iar începând cu data de 9 august 2018 nu a existat niciun caz de întrerupere a respectivului termen. În consecință, ca efect al intervenirii prescripției răspunderii penale, conform celor anterior arătate, răspunderea penală a inculpaților pentru faptele comise nu mai poate fi antrenată, urmând a se dispune o soluție de încetare a procesului penal”, au declarat judecătorii Curții de Apel Iași.

Astfel, instanța a desființat soluția primei instanțe și a dispus încetarea procesului penal, invocând că dosarul a fost soluționat prea târziu.

Comentarii
Adauga un comentariu