Mulți vor să afle ce alimente să consumi în zilele caniculare! Anumite fructe și legume acționează ca un adevărat elixir pentru corp, iar medicii nutriționiști le recomandă pe timp de vară, mai ales când temperaturile sunt extrem de ridicate. Iată cum să îți hidratezi corect organismul!
Ce alimente să consumi în zilele caniculare!
Medicii nutriționiști recomandă consumul anumitor fructe și legume pentru hidratare pe timp de vară. Fructele și legumele colorate, bogate în apă, antioxidanți și minerale, sunt ideale pentru a ajuta organismul să facă față în zilele toride. Pe lista alimentelor minune, care acționează ca un elixir, se află pepenele roșu. Zaharurile din pepenele roșu ajută la rehidratarea organismului, fiind compus din 92% apă.
Alte fructe ideale pentru hidratare vara sunt afinele. Afinele sunt alcătuite din 84% apă, fiind surse excelente de hidratare. Recomandate de medici sunt și căpșunile, dar și portocalele, care conțin vitamina C, potasiu și zaharuri naturale care ajută la hidratare și la refacerea electroliților.
Când vine vorba de legume, castraveții sunt perfecți pentru hidratare. Castraveții sunt în mod natural aproximativ 95% apă, ceea ce îi face o alegere alimentară excelentă pentru a rămâne hidratat, susțin medicii. Perfect de consumat vara este și dovlecelul. Poate fi consumat crud sau gătit și contribuie la aportul general de lichide, oferind în același timp fibre și vitamina C necesare pentru organism.
Ce poți face pentru a te răcori rapid vara
România trece printr-o perioadă de caniculă intensă, iar temperaturile ridicate transformă locuințele în adevărate cuptoare. Mulți români folosesc aparate de aer condiționat în casă pentru a face răcoare sau montează ventilatoare, însă mai există câtteva trucuri simple și la îndemâna oricui pentru a se răcori în zilele caniculare de vară. Pe Internet, circulă mai multe sfaturi și recomandări de la medici pentru persoanele care vor să se răcorească. Aceștia recomandă să lași un jet de apă rece să curgă peste încheieturile mâinilor, zona arterei radiale, un vas de sânge important care traversează antebrațul. Acest procedeu are scopul de a răci sângele care circulă în corp și, astfel, de a scădea temperatura corporală generală. Artera radială este responsabilă cu transportul sângelui oxigenat de la cot către degete, fiind una dintre arterele majore ale antebrațului. Aplicarea apei reci pe această zonă ar putea răci sângele care circulă în întreg organismul, contribuind la scăderea temperaturii interne și la o senzație rapidă de răcoare, notează evz.ro. Un alt truct eficient este crearea unui „aer condiționat” improvizat: un bol cu gheață plasat în fața unui ventilator.
Românii care au aer condiționat în casă trebuie să știe cum să îl folosească în condiții optime pentru a nu-și pune în pericol sănătatea. Medicii recomandă ca valoarea optimă să fie între 22 și 25 de grade Celsius. Temperaturile prea scăzute pot părea confortabile la început, însă cresc riscul de îmbolnăvire. La fel de importantă este și hidratarea în zilele caniculare. Hidratarea corpului se poate face prin consumul unor fructe și legume bogate în apă și vitamine. Pe lista celor mai bune fructe și legume se află pepenele roșu, afinele, căpșunile, portocalele, ardeii grași, dovleceii, castraveții, salata, dar și țelina.