Actualitate

Klaus Iohannis, după noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România: „Mai presus de orice este salvarea vieții cetățenilor!“ – UPDATE / LIVE VIDEO

Publicat: 09 iul. 2020
Klaus Iohannis arată cine va fi vinovat în cazul în care un elev este infectat cu SARS-CoV-2
Klaus Iohannis arată cine va fi vinovat în cazul în care un elev este infectat cu SARS-CoV-2

Ce anunță Klaus Iohannis astăzi după noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă, la Palatul Cotroceni, la ora 13:00, anunță Administrația Prezidențială.

UPDATE: „Am transmis astăzi Parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgență instituită pe întregul teritoriu al României prin cele două decrete, semnate pe 16 martie și, respectiv, 14 aprilie.

Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile și inițiativele pe care le-am avut pe perioada stării de urgență pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătății cetățenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea și relansarea economiei. Totodată, documentul propune și o serie de măsuri menite să îmbunătățească în viitor capacitatea de răspuns din partea statului în fața unor provocări similare.

Pandemia COVID-19 a generat o criză la nivel mondial care a reclamat din partea tuturor statelor acțiuni rapide, adaptabilitate și soluții inedite. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății recunoștea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, declarând-o situație de urgență pentru sănătatea internațională, motivată de faptul că SARS-CoV-2 nu putea fi comparat cu niciun virus anterior, fiind total atipic ca manifestare a bolii, agresivitate și capacitate de transformare, dar și adaptare la mediu.

Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate, de protecție socială, precum și pe cele economice de pe întregul mapamond.

Realitatea din toate țările afectate ne arată acum, fără echivoc, că pericolul unei răspândiri masive a virusului, care să nu poată fi ținută total sub control, a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme.

România a acționat la timp și eficient. În data de 16 martie, am semnat decretul privind instituirea stării de urgență, în urma evaluării situației epidemiologice naționale și internaționale, a discuțiilor din cadrul CSAT, a consultării membrilor Guvernului și a dialogului cu specialiștii în epidemiologie și sănătate publică, protejarea și siguranța cetățenilor fiind obiectivul fundamental.

Unica rațiune a acestor măsuri restrictive a fost evitarea unui scenariu negru, caracterizat printr-un val masiv de victime și îmbolnăviri, un scenariu care ar fi fost inevitabil mai ales în condițiile în care România nu avea niciun fel de stocuri medicale pentru situații de urgență, iar toate statele lumii erau angrenate într-o cursă contra cronometru pentru achiziția acelorași resurse sanitare.

De asemenea, în evaluarea situației și aprecierea necesității instituirii stării de urgență, am luat în considerare una dintre caracteristicile esențiale care diferențiază România de celelalte state europene, și anume existența celei mai numeroase diaspore din Europa. În contextul pandemiei, revenirea pe teritoriul național a unui număr important de români din diaspora, inclusiv din zone puternic afectate de epidemie, a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru autoritățile române și un argument pentru instituirea stării de urgență.

Într-un context dominat de evoluții nefavorabile, a fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată și eficientă din partea autorităților pentru sprijinirea populației și a agenților economici, precum și de un comportament responsabil și solidar din partea cetățenilor. Evoluția situației epidemiologice la nivel național a condus la evidențierea unor carențe majore în cele mai importante sisteme ale statului, în special în cel medical, unde s-a constatat lipsa materialelor care să acopere și nevoile urgente, esențiale.

Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilități sistemice, precum o economie națională puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută și o capacitate administrativă redusă.

Criza COVID-19 a pus o presiune uriașă pe marile sisteme publice, care, ani la rând, au fost subfinanțate și, uneori, gestionate fără simț de răspundere. Diletantismul și lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare au avut un impact negativ asupra capacității statului de a răspunde unei asemenea amenințări. Din cauza vulnerabilităților sistemice, efortul autorităților române de a gestiona o criză de o asemenea anvergură a fost cu atât mai anevoios.

În pofida acestor condiții deosebite, instituțiile implicate direct în managementul crizei au reușit, prin implementarea unor măsuri dure, excepționale, să diminueze efectele negative ale epidemiei COVID-19, acționând rapid, proporțional și eficient. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical.

Datorită modului în care toți actorii implicați și, în special, cei aflați în prima linie și-au făcut datoria, a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești.

De asemenea, răspunsul cetățenilor la apelul autorităților a fost unul covârșitor pozitiv. Prin modul responsabil și rațional în care s-au raportat la ansamblul de măsuri sanitare instituite, românii au dovedit că au înțeles gravitatea situației și necesitatea respectării măsurilor adoptate. Deși restricțiile impuse au fost fără precedent în perioada postdecembristă, justețea și proporționalitatea acestora au fost întărite și de comportamentul majorității cetățenilor, care le-au asimilat și le-au integrat în viața lor de zi cu zi.

La rândul lor, sectorul neguvernamental și cel economic s-au alăturat demersului statului de a face față epidemiei, contribuția acestora fiind semnificativă.

Pe durata stării de urgență, m-am consultat permanent cu Guvernul și am participat constant la videoconferințe cu autoritățile, cu managerii de spitale, cu prefecții și șefii instituțiilor publice deconcentrate pentru a afla în mod direct care sunt problemele cu care se confruntă și pentru a mă asigura că măsurile instituite sunt suficiente. Toate aceste evenimente au fost anunțate în mod transparent, iar rezultatul dialogului cu autoritățile din domeniu a fost, de fiecare dată, comunicat public.

Prin promptitudinea reacției autorităților la criza sanitară, prin cadrul excepțional creat odată cu instituirea stării de urgență, precum și prin măsurile luate, România s-a dovedit a fi una dintre țările cu capacitatea instituțională de a gestiona în mod adecvat riscurile asociate COVID-19 și de a acționa rapid, oportun și corect pentru limitarea răspândirii epidemiei. Astfel, datele statistice de la nivel mondial și european relevă faptul că, deși nu dispune nici pe departe de resursele financiare și materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene și nici de un sistem sanitar performant, România a gestionat în mod eficient această criză sanitară în timpul stării de urgență.

Totuși, această pandemie ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri în organizarea și administrarea statului român. Sunt carențe majore, imposibil de suplinit în doar câteva luni. Efortul de construcție a unui stat eficient va fi unul de durată, de aceea reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârșit. Pașii mari care s-au făcut acum, în direcția unei ample digitalizări, de exemplu, trebuie continuați în mod accelerat.

Tot ce s-a dovedit în această perioadă că nu funcționează trebuie așezat pe baze corecte. Tocmai de aceea, o parte importantă a informării pe care am trimis-o Parlamentului este reprezentată de un set de măsuri propuse pentru ca, în viitoare situații de criză, valorificând lecțiile acestei experiențe, statul să dispună de o capacitate crescută de răspuns pentru a proteja eficient cetățeanul.

Și, pentru că am ajuns la acest capitol, țin să menționez una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat și, iată, ne confruntăm în continuare, anume lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că, în cele mai critice momente sanitare, a trebuit să ajustăm din mers și legislația.

În viața unui stat, există situații excepționale care impun măsuri excepționale, situații în care chiar paradigma acțiunii statale se schimbă. Fără îndoială, regimul stării de urgență a fost gândit de legiuitorul constituant astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol iminent pentru cetățeni sau chiar pentru însuși statul român. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepționale, pe de o parte, trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională, iar, pe de altă parte, trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă și eficientă a autorităților.

Prin Constituție, în situații de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. În realizarea acestei obligații, soluțiile legislative, pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile și libertățile concomitent garantate și protejate de stat, trebuie să asigure și depășirea crizei.

De aceea, în spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute.

Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre și dispute despre o măsură sau alta. România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raționale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate.

Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor.

Dragi români,

Am intrat, de aproape o jumătate de an deja, într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini și este absolut normal să resimțim nesiguranță și să ne dorim ca totul să revină cum a fost. Și eu îmi doresc asta. Deocamdată însă acest lucru, din păcate, nu este posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, însă ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reușim acest lucru. Oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră, a tuturor, ține și de conștiința fiecăruia.

Să purtăm mască, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm des pe mâini! Asta ne spun medicii.

Aceste trei măsuri nu sunt menite să ne facă viața mai grea, ci, dimpotrivă, să ne protejeze. Ele ne asigură libertatea de a face în siguranță aproape toate activitățile de care ne bucuram înainte de pandemie. Să nu pierdem ceea ce am câștigat deja! Suntem o națiune puternică și putem să trecem împreună cu bine și peste această perioadă.“, a spus Klaus Iohannis.

Știrea inițială

Klaus Iohannis va face declarații la aceeași ora la care Grupul de Comunicare Strategică anunță noul bilanț al pandemiei de coronavirus. Mai mult, declarațiile vin la o zi după ce România a înregistrat un record negativ al cazurilor noi de COVID-19.

Ce anunță Klaus Iohannis astăzi după noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România: Dezbateri în Parlament pe legea privind carantina și izolarea

De asemenea, la aceeași oră încep dezbaterile în Parlament pe legea trimisă de Guvern privind carantina și izolarea. Legea a fost modificată în Comisia Juridică, după o dezbatere organizată de PSD la care au fost invitate mai multe ONG-uri care promovează teorii ale conspirației.

Raportul Comisiei Juridice, cu modificările anunțate de PSD, intră la votul final din Camera Deputaților, care este prima cameră sesizată. După adoptare, proiectul de lege merge la Senat.

Klaus Iohannis a făcut miercuri apel la responsabilitate și le-a cerut politicienilor să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijine guvernul Orban în găsirea de soluții. Șeful statului a solicitat astfel Parlamentului adoptarea în regim de urgență a legii Guvernului privind carantina și izolarea.

Număr record de cazuri

În ultimele 24 de ore au fost raportate 555 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei de coronavirus. Recordul negativ din ultimele 24 de ore l-a depășit pe cel din 11 aprilie, când România număra 523 de noi îmbolnăviri. A fost singura dată când a fost depășit pragul de 500 de cazuri noi.

Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.817 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

18 deces, în ultimele 24 de ore

În intervalul 07.07.2020 (10:00) – 08.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 18 decese (6 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Prahova, Sălaj, Suceava și Vâlcea.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 796.484 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 406 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.023 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 912 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 111.550 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.095 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Grecia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Comentarii
 • Am ascultat in direct discursul.Pe 30.01.2020, OMS anunta pandemia.Pe 16.03.2020 s-a declarat starea de urgenta in Romania.In perioada 30 ianuarie-16 martie,presedintele spunea ca este o gripa usoara si facea pregatiri intense pentru alegeri anticipate.A laudat guvernul pentru masurile luate in starea de urgenta,dar nu a spus ca guvernul a emis acte neconstitutionale,ci ca legile au trebuit sa fie aliniate Constitutiei.Nu pomeneste de realizari ale guvernului in stare de alerta.Acum pentru ca e la stramtoare,datorita cazurilor tot mai multe,vrea solidaritate,dupa ce a ignorat tot timpul opozitia,parlamentul,CCR,etc.face apel si la populatie sa fie solidara cu guvernul sau,pentru ca au solutii pentru a depasi pandemia.Ma intreb de ce nu au gasit soluiile pana acum?Oare mai are cineva incredere in acest guvern mincinos,agatat la putere fara votul popular?

 • Este bine ca incercati sa le amintiti unora care este „istoricul „comunicarilor Presedintelui Sluga la UE si Mincinos la Romani. Asa cum ati spus dl. Profesor – Meditator de Fizica continua pe linia „ghinionului „cu care ne explica cum si-a cumparat el 6 case si vine acum sa ne „faca TEORIA COVIDULUI „si a MARETULUI LUI GUVERN de INCOMPETENTI ca sa nu spunem PROSTI, el incearca sa explice cat de eficient au actionat impreuna EL, EL CAPO si SICA MANDOLINA dupa ce au fost surprinsi in BIROUL GUVERNAMENTAL FARA MASCA, CU BAUTURA IN BOT, TRABUCELE LA VEDERE, TOLANITI IN FOTOLII SI FACAND PLANURI DE VIITOR. ACUM se intreaba de ce CETATENII ROMANII II URMEAZA EXEMPLUL ? CU ASA SEFII E GREU SA CERII ALTCEVA.
  IN LOC SA COMENTEZE „BATAND CAMPII ” IN MOD ELEGANT si vorbind SACADAT ca un PROFESOR pentru persoane cu probleme de intelegere, AR FII CRED EU MAI BINE SA VINA IN FATA POPORULUI SI IMPREUNA CU GASCA LUI de MAFIOTI PNL-isti SA ISI CEARA SCUZE PENTRU CA S-AU CREZUT DESTEPTI SI ATOT STIUTORI si SA FACA UN PAS ALATURI.
  DIN PACATE ACESTEA SUNT DOAR ILUZII DESARTE, EI SUNT PREA MANDRII SI INGANFATI PENTRU A RECUNOASTE CA AU GRESIT.
  DUMNEZEU SA NE APERE DE PROSTII CARE S-AU COCOTAT IN FUNCTII PUBLICE SI ACUM SE CRED BURICUL PAMANTULUI.

 • geaba isese dulapu’ din deal sa zica ceva … tot ce se aude e behaiala peeeeseeedeee ….ata nimic altceva. Iar la sfarsit dulapu’ incehie cu injuratura lui favorita „Dragi romani”…. deci e de bine …..

 • 1 casa 2 case 3 case 4 case…7 case, 1 dosar facut pierdut de procurori 2 dosare facute pierdute 3 dosare….La Multi ANI !

 • „Finantistul”Catu spunea inainte de pandemie ca Sanatatea si Invatamantul nu sunt o prioritate pentru guvernul lui Iohanis si a taiat 25% din buget,culmea cand el avea proiectul „Romania educata”.Numai ca a venit pandemia pe capul lor,ca sa-i aduca cu picioarele pe pamant.Acum nu-i mai intereseaza alocatiile si pensiile.Pandemia au gestionat-o cu masti neconforme si amenzi nelegale catre populatie.Ma intreb ce-i intereseaza pe ei?

 • ptiu ce pute aici a pzd, mai railor a iesit presedite cu 1 mil de voturi in plus,asa ca mucles si sugeti-o prin batista handicapatilor

 • @Anonim ba retardule iti mai aduci aminte cu cate voturi in plus a iesit PSD-ul de fiecare data inaintea PNL-ului ??? asa ca nu stiu care suge si ce ….

 • ba Anonim numa tu esti atat de prost sa crezi ca voturile ale le-a castigat Joha pe bune si nu i-au fost varate in fund de baietii de la servicii. In ce priveste injuratura ta eu stiu una mai buna, aia a lu’ sefu tau „Dragi Romani” si tie.

 • Mai Anonimule,
  Tu faci parte din Romania educata a lui Iohanis.Ma intreb de ce tu cand scrii,ori sugi ceva,ori mananci ceva,esti tot timpul cu ceva in gura?Tu probabil ca porti si batista handicapatilor,de care eu n-am auzit, in loc de masca,de asta se inmultesc cazurile.Atentie,mai fa niste meditatii la limba romana,ca nu prea o stii,ca la fizica probabil esti tot bata.

Adauga un comentariu