Tot mai multe femei se întreabă ce boli ascunde pielea uscată. Etanșeitate, elasticitate redusă, furnicături, exfoliere, efectul de „piele de șarpe” provoacă disconfort multor femei de toate vârstele. Pielea uscată se manifestă, în primul rând, prin senzații neplăcute pe față și corp, mai ales după duș.
Pielea uscată, epuizată încetează să mai îndeplinească în mod eficient funcțiile de barieră. Pielea uscată poate fi inconfortabilă și își pierde, de asemenea, atractivitatea. Aceasta este însoțită, de obicei, de pete roșii și cu mâncărimi pe părțile vizibile ale corpului, adică pe brațe, mâini, glezne, precum și pe tălpile picioarelor, coapselor și abdomenului. Este bine să știi că pielea uscată este un teren propice pentru eczeme și xeroză.
Ce boli ascunde pielea uscată. Cum să recunoști manifestarea acestora
În unele cazuri, pielea uscată împreună cu roșeața poate fi un semn al unor boli dermatologice. De cele mai multe ori, pielea uscată poate semnala dermatita seboreică. Această boală apare ca o erupție roșie, solzoasă și cu mâncărime pe diferite părți ale corpului, în special pe cele care conțin multe glande sebacee. Dermatita seboreică poate apărea ca descuamare pe scalp, sprâncene și aripile nasului.
Dermatită alergică de contact la fel poate fi semnalată de pielea uscată. Acest lucru se întâmplă atunci când pielea intră în contact cu o substanță care provoacă o reacție alergică, cum ar fi o plantă. Dermatita alergică de contact a mâinilor provoacă adesea descuamări pe degete. Dermatita atopică este la fel recunoscută prin manifestarea pielii uscate. Boala este cunoscută și sub denumirea de eczemă, aceasta este un tip de dermatită care este adesea „ereditară”. Principalele simptome sunt mâncărimea și uscăciunea excesivă.
În multe cazuri, o infecție fungică apare sub formă de mâncărime, piele descuamată pe tălpile picioarelor și între degete. Dacă este lăsată netratată, micoza poate evolua spre inflamație și roșeață a pielii, tipice dermatitei. Dacă bănuiți una dintre aceste boli, ar trebui să consultați un medic.
Cum să ajuți pielea uscată să se restabilească. Sfaturi de urmat în fiecare zi
Disconfortul constant ar trebui să vă determine să consultați un dermatolog care poate diagnostica pielea uscată sau deshidratată. Tratarea pielii uscate este importantă deoarece uscăciunea severă poate duce la dermatită, o inflamație mai gravă a pielii.
Pentru a scăpa de acest disconfort nu faceți dușuri lungi fierbinți. Problema este că dușurile fierbinți privează corpul de bariera sa naturală de ulei, de care avem nevoie pentru a reține umiditatea și pentru a menține pielea netedă și hidratată. Prin urmare, procedurile prelungite de apă duc la uscarea pielii. Încercați să vă limitați la un duș sau o baie caldă de 5-10 minute pe zi.
Utilizați un demachiant ușor sau un gel de duș cu cremă hidratantă. Alege produse fără parfum. Produsele cu aditivi deodoranți sau antibacterieni pot avea un efect dur asupra pielii. De asemenea, evitați tonicele, peelingurile și alte produse care conțin alcool, acestea usucă pielea.
Hidratează-ți pielea în timp ce este umedă. După duș, spălat pe față sau pe mâini, uscați-vă pielea cu un prosop, lăsând-ul umed. Aplicați crema hidratantă în trei până la cinci minute de la spălare pentru a păstra umiditatea pielii.
Atunci când te întrebi ce boli ascunde pielea uscata trebuie să știi și ce factori contribuie la apariția acesteia. Astfel, trebuie să fii atentă la bărbierit. Când radeți părul nedorit, răzuiți și uleiurile naturale. Potrivit dermatologilor, cel mai bun moment pentru bărbierit este după duș, când părul este mai moale și mai flexibil, făcând procedura mai ușoară. Utilizați întotdeauna o cremă de ras sau un gel și radeți-vă în direcția creșterii părului pentru a vă proteja pielea.