Orice proprietar al unui autovehicul înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României se întreabă ce categorii de persoane sunt scutite de impozitul auto. În mod normal, acesta fiind obligat prin lege să plătească în fiecare an o serie de taxe și impozite auto. Doar așa va putea să circule pe drumurile publice din țara noastră.
Puțini români știu, de fapt, că există scutiri de la impozitul auto, conform prevederilor Codului Fiscal. Da, legea obligă în general românii care dețin vehicule să le înmatriculeze și să le înregistreze în România, după care să platească un impozit anual pentru asta, însă sunt și anumite persoane, care scapă de acest impozit.
Ce categorii de persoane sunt scutite de impozitul auto
Una dintre aceste obligații financiare ce trebuie achitate către stat de aproape toți deținătorii unui autovehicul este impozitul auto. Există câteva categorii de persoane fizice care, în virtutea legislației în vigoare, sunt exceptate de la plata impozitului auto.
În conformitate cu prevederile art. 469 din Codul Fiscal, persoanele fizice scutite de impozitul pe mijloacele de transport sunt următoarele: autovehiculele deținute de veteranii de război sau de văduvele acestora; autovehiculele deținute de persoane cu handicap sau folosite pentru a transporta persoane cu handicap; autovehiculele electrice; autovehiculele istorice; autovehiculele folosite pentru intervenții în situații de urgență; autovehiculele folosite pentru transportul stupilor; autovehiculele Ministerului Educației și ale Ministerului Tineretului și Sportului; autovehiculele second-hand, înregistrate ca stoc de marfă, care nu sunt utilizate în interesul propriu al deținătorilor lor; autovehiculele deținute de organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale; autovehiculele fundațiilor înființate prin testament cu scopul de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural; autovehiculele deținute de firme utilizate pentru transport public în regim urban sau extraurban.
Categoriile de persoane fizice menționate anterior trebuie să depună o cerere de scutire de la plata impozitului auto. Aceasta va fi însoțită de documentele justificative ce atestă că se află într-unul dintre cazurile de scutiri menționate în legislație.
Scutirea se acordă începând cu anum următor depunerii documentelor. Excepție fac persoanele cu handicap, care beneficiază de această scutire de la data de 1 a lunii următoare depunerii cereii, însoțită de toate actele necesare.
Ce penalități se aplică dacă nu achiți la timp impozitul auto
La fel ca orice alt impozit neplătit la timp, și în cazul impozitului pe mașină statul aplică dobânzi și penalități în caz de întârziere, după cum urmează: va fi o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi, începând cu prima zi după termenul-limită; începând cu prima zi după termenul-limită se va aplica o penalitate de 0,01% pentru fiecare de întârziere.
Per total, pentru dobânzi asta ar însemna circa 7,3% pe un an întreg și la penalități ar însemna 3,65% din suma datorată. Iată cât este amenda penală pentru conducerea fără permis.
Astfel, dacă depășește termenul, suma datorată va crește în fiecare zi cu 0,03%. Vei continua să acumulezi atât dobânzi, cât și penalități de întârziere până când vei achita în totalitate suma datorată.
Însă nu este un simplu calcul aritmetic, căci penalitățile se calculează la suma anterioară, care include alte penalități, și tot așa. Spre exemplu, dacă cineva își plătește impozitul pe mașină la 21 de zile după expirarea termenului legal, penalitățile pentru ziua a 21-a se vor aplica la o sumă mai mare, fiind o progresie continuă din prima zi. Astfel că, e important să știi ce persoane sunt scutite de la impozitul auto.