Armurariul este o plantă sălbatică ce este cunoscută popular ca „scai pestriț” sau „ciulin”, iar denumirea sa științifică este „Silybum marianumsi”. Este folosită ca supliment în fitoterapie și nutriție, iar semințele plantei conțin diverși compuși bioactivi ce se regăsesc în fructe și legume. Cercetările privind beneficiile pentru sănătate ale armurariului se concentrează în jurul silimarinei, compusul principal al acestei plante. Iată ce este silimarina și la ce se folosește.
Ce este silimarina și la ce se folosește
Armurariul are o istorie indeungată de utilizare ca plantă medicinală, ce datează încă din primul secol d.Hr. Silimarina a fost izolată pentru prima dată sub formă de supliment în anii 1960. În prezent, aceasta se regăsește sub formă de tincturi, extracte, capsule și tablete special formulate pentru o gamă largă de afecțiuni și pentru promovarea bunăstarii generale.
Această plantă prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Extractul de armurariu este recunoscut drept unul dintre cele mai populare suplimente alimentare utilizate pentru problemele hepatice sau disfuncțiile hepatice. În plus, această plantă oferă numeroase alte beneficii, precum îmbunătățirea procesului digestiv, stimularea secreției de bilă, reducerea inflamației și ameliorarea iritației sau inflamației mucoaselor.
Silimarina reprezintă un grup de compuși prezenți în această plantă. Extractul de armurariu conține în mod obișnuit un nivel de silimarină cuprins între 65 și 80%. Există o diversitate considerabilă de produse bazate pe silimarină, iar semințele sau frunzele pot fi consumate sub diverse forme, inclusiv pastile, pudră, tinctură, extract sau ceai. Deși semințele pot fi consumate crude, este preferabil să se recurgă la administrarea extractului de armurariu sau a unui supliment alimentar din armurariu pentru a asigura un aport mai concentrat de silimarină și pentru a obține efecte mai puternice.
Protecție hepatică, stimularea lactației și alte efecte terapeutice
Silimarina aduce o serie de beneficii, printre care se numără protecția hepatică, detoxifierea organismului, stimularea lactației, îmbunătățirea rezistenței oaselor, protecția pielii și gestionarea diabetului.
Silimarina protejează ficatul prin acțiunea sa ca puternic detoxifiant hepatic, facilitând refacerea celulelor hepatice și reducând deteriorarea ficatului. Aceasta contribuie la eliminarea toxinelor din corp, procesate de ficat, și la reducerea efectelor negative ale consumului de alcool, pesticidelor, metalelor grele și poluării asupra organismului. Ficatul este vital pentru eliminarea toxinelor, producția hormonală, detoxifiere și eliberarea de glucoză în sânge pentru a furniza energie organismului. Silimarina este adesea utilizată ca supliment alimentar în tratamentul afecțiunilor hepatice, inclusiv boala ficatului alcoolic, boala ficatului gras nonalcoolic, hepatita și cancerul hepatic.
De asemenea, silimarină poate stimula lactația, fiind utilizată adesea de femeile care alăptează. Un singur studiu a investigat acest beneficiu, constatând că femeile care au primit 420 mg de silimarină timp de 63 de zile au avut o producție de lapte cu 64% mai mare. Mecanismul acestui efect este atribuit stimulării producției hormonale de prolactină, esențială pentru producția laptelui matern.
Diverse studii sugerează că administrarea de silimarină în combinație cu terapiile convenționale poate fi utilă în gestionarea simptomelor diabetului de tip 2, prin îmbunătățirea controlului nivelului de glucoză din sânge. Antioxidanții puternici din armurariu pot ajuta la reducerea nivelului de glucoză la persoanele care suferă de rezistență la insulină. Un studiu din 2006 a constatat că administrarea de extract de silimarină timp de 4 luni la persoanele cu diabet a dus la îmbunătățiri semnificative ale nivelurilor de insulină și glucoză din sânge.
Cei care vor să știe ce este silimarina și la ce se folosește, ar trebui să afle că există dovezi care indică faptul că silimarina poate juca un rol important și în menținerea sănătății sistemului osos. Un studiu din 2013 a arătat că silimarina poate ajuta la prevenirea pierderii de minerale osoase. Acest studiu s-a concentrat pe demineralizarea cauzată de deficitul de estrogen și nu este clar dacă aceste beneficii se aplică și în cazul altor cauze.