Actualitate

Ce greșeli facem în caz de prim ajutor. Unele dintre acestea ne pot costa viața

Publicat: 30 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce greșeli facem în caz de prim ajutor. Unele dintre acestea ne pot costa viața
Uneori, sfaturile medicale date cu cele mai bune intenții pot duce la urmări tragice

Sunt anumite lucruri care nu își au rostul atunci când oferim asistență medicală. Iată ce greșeli facem în caz de prim ajutor, dând curs sfaturilor unor persoane neavizate.

În situațiile de urgență e important să oferi asistență cât mai rapid posibil. În asemenea situații ne amintim mai întâi de recomadările rudelor și prietenilor, dar chiar și sfaturile date cu cele mai bune intenții pot duce uneori la urmări tragice. Iată câteva dintre greșelile pe care le fac cei mai mulți oameni atunci când acordă primul ajutor:

Cele mai comune greșeli făcute în caz de prim ajutor

Nu pune gheață direct pe rană! Aceasta ajută la eliminarea hematomului, dar nu trebuie să aplici comprese reci direct pe piele. Trebuie creată o barieră între piele și gheață folosind un material. Iar compresa nu se ține mai mult de 20 de minute. Apoi, nu e recomandat să faci frecție cu alcool sau oțet atunci cineva are febră. Și aceasta deoarece alcoolul și oțetul se absorb în sânge, ducând la otrăvire cu alcool sau cu acid. În caz de febră trebuie să bei multe lichide și să răcești temperatura aerului din cameră (16-18 grade).

De asemenea, o persoană care și-a pierdut cunoștința nu trebuie ridicată sub nicio formă și nici nu trebuie stropită cu apă rece. Iar atunci când își revine, nu îi da cafea sau băuturi energizante. În primul rând, ridică picioarele victimei și nu o lăsa să se ridice cu totul după ce își revine.

O altă greșeală este să folosești iaurt sau smântână pentru arsuri. Acestea te fac să te simți mai bine numai datorită contactului dintre răceala lor și pielea ta fierbinte. Ele usucă însă pielea, iar căldura pătrunde în rană și afectează straturile mai adânci. Ține zona afectată în apă rece pentru aproximativ un sfert de oră. Totodată, nu e bine să încerci să corectezi singur o dislocare, deoarece ai putea provoca răni suplimentare. Membrul rănit trebuie imobilizat, iar victima trebuie dusă de urgență la un spital.

Ce ar mai trebui să eviți când acorzi asistență medicală

Nu e bine să aplici căldură în cazul contuziilor musculare. Și aceasta deoarece căldura mărește circulația sângelui, iar edemul se va agrava. Folosește ceva rece în primele zile, pentru a reduce inflamația și pentru a calma durerea. Iar în caz de otrăvire nu e bine să provoci voma. Acest lucru nu e recomandat în caz de otrăvire cu acid sau alte substanțe caustice. Mai bine cheamă imediat o ambulanță.

Iar atunci când vrei să elimini o scamă din ochi, riști să îți miști mâna incorect și să provoci o rană. Cel mai bine ar fi să mergi imediat la doctor, iar dacă în ochi a intrat vreo substanță chimică, spală imediat cu apă. De asemenea, ai grijă când îndepărtezi obiectele dintr-o rană. Poți scoate o așchie din deget sau un mic ciob, dar nu ar trebui să îndepărtezi alte obiecte din rănile serioase pentru a nu provoca o hemoragie masivă.

Nu în ultimul rând, să nu aplici cremă direct pe o rană. Acestea ar trebui să se usuce la aer, iar alifiile creează umezeală care dăunează procesului vindecării. Mai bine, acoperă rana cu un bandaj curat uscat. Așadar, ai grijă să nu faci astfel de greșeli în caz de prim ajutor, pentru că unele pot avea urmări serioase.

Adauga un comentariu