Local

Ce i s-a întâmplat unei ieșence după ce s-a spălat pe față cu ceai de tei. După doi ani, tânăra a ajuns la alergolog. Medicii au rămas șocați când au văzut-o

Publicat: 05 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce i s-a întâmplat unei ieșence după ce s-a spălat pe față cu ceai de tei. După doi ani tânăra a ajuns la alergolog. Medicii au rămas șocați când au văzut-o
O ieșeancă a ajuns la alergolog după ce s-a spălat pe față cu ceai de tei timp de doi ani, deși era alergică la polen. MedicIi alergologi îi atenționează pe cei care iau tratamente fără recomandarea unui specialist

Medicamentele care sunt luate fără prescripție medicală pot avea o serie de efecte negative. Multe persoane ajung la medicii alergologi după perioade îndelungate în care au utilizat tratamente după ureche. O ieșeancă care era alergică la polen a ajuns cu dermatită acută după ce, fără să conștientizeze riscurile, s-a spălat pe față cu un ceai

O femeie din Iași și-a pus sănătatea în pericol fără să își dea seama. A mers la farmacie pentru a lua un tratament, acolo unde i s-a recomandat spălarea pe față cu ceai de tei. Ieșeanca era însă alergică la polen. După doi ani a ajuns la medicul alergolog cu dermatită acută, o afecțiune care se manifestă printr-o inflamare a pielii care poate avea multe cauze și are loc în mai multe forme. Aceasta implică, de obicei, o erupție pe piele, umflată și înroșită.

„Medicamentele trebuie să fie prescrise de către medic penttu că doar acesta poate ține cont și de istoricul medical al pacientului. Este foarte important să fie luate în considerare toate aspectele medicale. O pacientă a ajuns la consultații după ce a utilizat ceai de tei pentru a se spăla pe față. A utilizat în repetate rânduri, timp de doi ani, ceaiul, deși era alergică la polen, și nu a discutat cu niciun specialist înainte, ci doar cu farmacistul. Ceaiul de tei a favorizat apariția bolii, și anume dermatita”, a declarat prof. dr. Georgeta Sinițchi, medic alergolog din Iași.

A devenit dependentă de Xanax după ce a suferit o intervenție chirurgicală. Administrarea îndelungată i-a provocat afecțiuni la nivelul pielii

O poveste care arată dependența pe care o pot crea anumite medicamente este cea a unei ieșence care a ajuns la alergolog după zece ani în care a luat Xanax. A început tratamentul pentru a o ajuta cu anxietatea post-operatorie de care suferea și, deși ar fi trebuit să îl întrerupă în scurt timp, pacienta l-a continuat ani la rând.

„La început nu a vrut să îmi spună. Din cele discutate, nimic nu oferea un motiv pentru efecțiunea de la nivelul pielii. Am întrebat-o dacă sigur nu era altceva, dacă nu lua medicamente de care nu avea nevoie. Mi-a povestit atunci că după o intervenție chirurgicală a primit, pentru a trata anxietatea post-operatorie, Xanax. Dacă în mod normal ar trebui să fie administrat pentru una sau două săptămâni, femeia a consumat acest medicament timp de zece ani. Pentru ea a devenit o obișnuință. Au apărut însă probleme la nivelul pielii”, spune prof. dr. Georgeta Sinițchi.

Ajung la medic cu alergii după ce iau medicamente pentru diferite dureri fără recomandare medicală

Numeroase medicamente, luate de persoane fără să fie recomandate de către un medic, pot face mai mult rău decât bine. Alergologii atenționează mai ales asupra riscurilor care apar după ce acestea reduc capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Totodată, multe pot crea dependență.

„S-a demonstrat că avem microbiomi care apără sistemul imunitar și cei care nu apără sistemul imunitar. Multe medicamente pot afecta microbiomul de apărare și astfel devenim mai vulnerabili în fața bolilor. Cele utilizate pentru durere se află în cap de listă în cauzarea alergiilor. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că trebuie mai întâi să afle care este cauza durerii și apoi să ia tratamentul. Multe dintre medicamente scad apărărea imunitară, ba mai mult, dau dependență”, a mai adăugat medicul ieșean.

Ieșenii ajung la UPU SMURD Iași cu alergii cauzate de suplimente cu vitamine, proteine și minerale

O dată la două zile, în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași ajunge un pacient care suferă de o alergie.

„Ajung pacienți cu alergie de la medicamentele antiinflamatorii, dar și la cele de tip supliment alimentar, precum vitamine, proteine, minerale. Nu am avut în ultima perioadă cazuri grave. De obicei sunt internați pentru o zi și primesc tratament. Cel mai frecvent, aceste cazuri apar la persoane tinere, până în vârsta de 50 de ani. Perioadele de vârf rămân cele din sezonul de primăvară și vară, atunci când apar foarte multe alergii la polen. Mai apar și alergiile alimentare, inclusiv în săptămânile de post”, a explicat dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.

Alimentația cu soia și conserve cu fructe sau legume poate avea efecte negative asupra sănătății

Medicii alergologi aduc în atenția ieșenilor riscurile la care se expun și prin consumul frecvent al unor alimente specifice perioadelor de post. Conservele de fructe sau legume, dar și alimente din soia pot provoca alergii.

„Ne aflăm în perioada celui mai lung post din an, iar personele trebuie să fie bine informate despre consumul de alimente la care pot fi alergice. De exemplu, soia este o legumă care pe lângă beneficii, poate provoca alergii. Un alt risc îl reprezintă consumul de conserve cu legume sau fructe, care conțin conservanți, coloranți, modificatori de gust și au efecte negative asupra sănătății. Recomand să consume fructe și legume proaspete. La ora actuală este foarte importantă alimentația, atât pentru copii, cât și pentru adulți”, a mai precizat dr. Georgeta Sinițchi.

Adauga un comentariu