Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă cuvântul aleluia? Unde apare pentru prima dată

Ce înseamnă cuvântul aleluia? Unde apare pentru prima dată

14 mart. 2025, 17:06,
Redacția BZI în Informații utile

Ce înseamnă cuvântul aleluia? „Aliluia” provine din limba ebraică și înseamnă „Lăudați pe Domnul”. Acesta era și este folosit adesea în rugăciuni, dar și în cadrul ceremoniilor religioase.

În Vechiul Testament, acest termen era folosit frecvent în rugăciuni și în cadrul ceremoniilor religioase, fiind o cântare de bucurie transmisă ulterior și în cultul Bisericii creștine. În cadrul slujbelor, „Aliluia” marchează solemn încheierea cântării religioase, subliniind că totul este închinat spre slava lui Dumnezeu. Află în rândurile următoare ce înseamnă aleluia, dar și de unde provine acest cuvânt.

Ce înseamnă aleluia?

Expresia „Aleluia”, întâlnită atât în liturghia creștină, cât și în „Psalmii” regelui David din Vechiul Testament și în Apocalipsa 19:1 din Noul Testament, provine din ebraicul „hallelujah” și are aceeași semnificație de „Lăudați pe Domnul”. Formula conține particula „JAH”, o prescurtare a numelui divin Jahwe (יהוה), considerat numele propriu al lui Dumnezeu în Biblia ebraică, cu înțelesul „Cel care face să devină”.

Acest nume aparține, conform Scripturii, Eliberatorului poporului Israel, fiind pentru iudei și creștini deopotrivă Creatorul, Judecătorul și Sursa mântuirii. În Exod 20:2-3, prima dintre cele Zece Porunci îl prezintă astfel: „Eu sunt YHWH Dumnezeul tău, cel care te-a scos din sclavia Egiptului. Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine.” Creștinismul, cu aproximativ 2,2 miliarde de adepți din cei aproape 7 miliarde de oameni ai lumii, este religia cu cei mai mulți practicanți. Mulți dintre aceștia au auzit cuvântul „Aleluia”, dar puțini îi cunosc originea exactă.

În cadrul slujbelor religioase, „Aleluia” este un termen de recunoștință rostit mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale și nu este utilizat în perioadele de post. Acesta apare în cântările liturgice în combinație cu versete din Scriptură, în special din Psalmi. La origini, expresia provine din Vechiul Testament, fiind folosită și în Noul Testament, având aceeași semnificație de „Slăviți-l pe ‘Jah’ (YHWH)”. Cu alte cuvinte, „Aleluia” înseamnă „Lăudați-l pe Domnul”.
Jah este, de fapt, o prescurtare a numelui divin Jahwe, considerat numele propriu al lui Dumnezeu. Se spune că Moise a auzit acest nume pe Muntele Sinai, locul unde a primit „Cele Zece Porunci”. De asemenea, un alt termen de origine ebraică este „Amin”, care înseamnă „Așa să fie” sau „Cu adevărat”.

Ce înseamnă amin?

„Amin” este un cuvânt fundamental în vocabularul creștinilor ortodocși, fiind rostit la finalul fiecărei rugăciuni. Totuși, puțini cunosc adevărata sa semnificație și originea sa. Acesta provine din limba ebraică, de la „amen”, și înseamnă „așa să fie” sau „cu adevărat”. De-a lungul timpului, „amin” a fost preluat și utilizat în diverse texte religioase și în practica Bisericii creștine, având rolul de a încheia rugăciunile și de a exprima confirmarea credinței.

Dicționarul explicativ al limbii române menționează că acest cuvânt este folosit pentru a exprima asentimentul față de cele rostite, având sensul de „adevărat! așa să fie!”. Totodată, în limbajul popular, „amin” apare în expresii precum „cât(u-i) aminul” sau „până (ori nici) la amin”, semnificând „niciodată” sau „nicidecum”.

În cadrul slujbelor bisericești, „amin” este rostit de preoți și credincioși, în special la finalul predicilor sau al Sfintei Liturghii. În unele regiuni ale țării, acest cuvânt este interpretat ca „așa a fost, așa este și așa va rămâne”, subliniind ideea de continuitate și statornicie a credinței. De asemenea, este interesant de remarcat că „amin” nu este folosit doar de creștinii ortodocși, ci și de catolici și musulmani, ceea ce arată caracterul universal al acestui termen sacru.

Fiind un element atât de important al rugăciunii, nu este surprinzător că „amin” apare și în Biblie, unde subliniază adevărul și certitudinea cuvintelor rostite. Astfel, de fiecare dată când credincioșii încheie o rugăciune cu „amin”, ei nu doar că pecetluiesc rugăciunea, ci își reafirmă credința și încrederea în voia divină.

Ce înseamnă cuvântul aleluia? Expresia „Aleluia”, întâlnită atât în liturghia creștină, cât și în „Psalmii” regelui David din Vechiul Testament și în Apocalipsa 19:1 din Noul Testament, provine din ebraicul „hallelujah” și are aceeași semnificație de „Lăudați

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Simion, delir total la Bannon. Acuză „globaliștii” că vor să-l „elimine fizic”
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`