Local

Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, pe raza județului Iași. Anunțul prefectului Marian Grigoraș

Publicat: 11 iul. 2020

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost publicată de Direcția de Sănătate Publică Iași, astăzi, 11 iulie 2020.

Măsuri luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, la Iași

Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până astăzi, 11 iulie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 1.063 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 8 cazuri în plus față de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 930 au fost externate (cu 18 persoane externate în plus față de ziua precedentă). În ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv.

Măsuri de protecție sanitară în zonele aglomerate

Astfel, la data de 10 iulie a.c., 287 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Începând cu data de 4 iulie și până acum, 2.078 a fost totalul efectivelor angrenate în aceste acțiuni pe raza județului Iași.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, pe 10 iulie la nivelul județului Iași au fost verificate 215 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 95 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 28.600 de lei.

Începând cu data de 4 iulie și până acum, au fost verificate în total 1.253 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 403 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 117.550 de lei. Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași

ISU a efectuat 17 misiuni, din care: 6 misiuni de transport către unități spitalicești, 6 misiuni de decontaminare biologică și 5 alte misiuni.
IPJ a efectuat 79 misiuni specifice. IJJ a efectuat 27 misiuni specifice, din care: 25 de misiuni de patrulare auto în cooperare cu IPJ (asigurare ordine publică), 2 misiuni în cooperare cu unități spitalicești.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 112 de misiuni, din care: 42 misiuni de transport către unități spitalicești, 25 misiuni de transport probe biologice, 45 misiuni de decontaminare biologică.

MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și un mijloc auto. DSP a efectuat 50 misiuni, din care: 9 misiuni de transport probe biologice și 41 alte misiuni specifice (inspecții, controale pentru verificare măsuri protecție, machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

Activități de verificare a respectării măsurilor

Începând cu data de 4 iulie, la nivelul județului Iași au fost intensificate activitățile de verificare a respectării măsurilor stabilite în contextul infecției cu noul coronavirus.

Acțiunile de control se fac în echipe mixte, formate din polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, comisari de la protecția consumatorilor, inspectori ITM, DSP, DSVSA, ISCTR., fiind vizate mai ales zonele aglomerate, cu aflux mare de persoane, considerate de risc, din perspectiva răspândirii infectărilor: zone de comerț, terase, cluburi, mijloace de transport etc.

„În intervul 4 – 11 iulie au fost aplicate în județ un număr de 403 sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de 117.550 lei. Sancțiunile au fost aplicate atât în cazul operatorilor economici, cât și persoanelor fizice identificate că nu respectau măsurile de protecție individuală. Controalele vor continua și în perioada următoare.

Mulțumesc celor care respectă legea și își respectă astfel semenii și apropiații, protejându-i! Suntem mulți care facem asta! Dar celor sfidează regulile și ne pun pe toți în pericol le spun că vom fi intransigenți în luarea măsurilor legale!”, a precizat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Cazuri Covid-19 în România

Până astăzi, 11 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.613 au fost externate, dintre care 21.414 de pacienți vindecați și 1.793 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare și 406 pacienți externați la cerere cu test pozitiv.

Până astăzi, 1.871 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 10.07.2020 (10:00) – 11.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 24 decese (16 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Dolj, Galați, Maramureș, București, Olt, Prahova și Sibiu.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la persoane de peste 80 de ani.

23 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 698 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 239 de pacienți.

Adauga un comentariu