National

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: Zi de sărbătoare pentru 2,2 milioane de români

Publicat: 08 sept. 2021
Icoană Sfânta Maria și pruncul
În zona Moldovei, cei cu numele Maria sau Marian își serbează onomastica de Nașterea Maicii Domnului

Ziua de 8 septembrie este zi de mare sărăbătoare pentru creștinii ortodocși care sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maia Mică. Mulți  nu știu exact ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria Mică și nici faptul că în această zi, în România, nu mai puțin de 2,2 milioane de persoane își sărbătoresc onomastica.

Legat de sărbătorirea onomasticii în ziua de 8 septembrie, multă lume este indusă în eroare de faptul că pe 15 august este o altă mare sărăbătoare legată de Sfânta Maria și anume Adormirea Maicii Domnului.

Multă lume consideră că se spune „La mulți ani“ pe 15 august, alții sunt de părere că trebuie să transmită felicitări celor apropiați de Sfânta Maria Mică.

Dacă în zona Olteniei este sărbătorită onomastica pe 15 august, la noi, în Moldova, se consideră c acea sărăbătoare este dedicată morților deoarece este vorba despre Adormirea Maicii Domnului. Tocmai de aceea, onomastica este sărbătorită acum, pe 8 septembrie.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: Derivate ale numelui Maria

De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Numele de Maria sau Miriam înseamnă doamnă, împărăteasă, cea aleasă sau cea frumoasă.

Nașterea Maicii Domnului este considerată în lumea creștină un prilej de a ne dedica viaţa lui Hristos şi de a deveni oameni noi.

Nașterea Maicii Domnului nu este sărăbătorită doar în lumea creștină, praznicul liturgic dedic Fecioarei Maria existând şi la creștinii copţi egipteni, dar și la iacobiţii sirieni.

Dar, de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Marinel, Ana-Maria, Mărioara, Măriuța, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mary sau Marusia.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

Tradiții și obiceiuri populare de Sfânta Maria

Naşterea Maicii Domnului este considerată pragul astronomic dintre vară şi toamnă.

Legat de această zi importantă pentru creștinătate există mai multe tradiții și obiceiuri populare. Astfel, se consideră că în această zi culegerea unor plante şi fructe este tămăduitoare. Tot astăzi trebuie „bătute“ nucile, culese viile, se seamănă grâul, orzul şi secara de toamnă.

Potrivit obiceiurilor populare, de Naşterea Maicii Domnului, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În tradiția populară se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

De asemenea, de Adormirea Maicii Domnului trebuie ținute candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi se dă de pomană fructe.

În plus, mai multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul de Sfânta Marie Mică.

În Arhiepiscopia Iaşilor, îşi prăznuiesc hramul 82 de parohii şi cinci mănăstiri – Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău şi Dumbrăvele. În Iaşi, cel mai cunoscut locaş de cult închinat Naşterii Maicii Domnului este Biserica Tălpari.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

Adauga un comentariu