Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Ce plante si alimente pot elimina sau creste acidul uric
Ce plante si alimente pot elimina sau creste acidul uric

Ce plante si alimente pot elimina sau creste acidul uric

31 mai 2021, 17:50,
BZI.ro, în Sanatate

Guta este cauzată de acumularea de acid uric. O cantitate mare de apă poate ajuta la eliminarea acidului uric. Unii nutriționiști recomandă opt căni pe zi de lichide, cel puțin jumătate dintre ele fiind de apă.

Alegeți o dietă cu care puteți trăi

Dacă sunteți supraponderal, pierderea în greutate vă poate proteja de apariția gutei. Cu toate acestea, pierderea rapidă în greutate poate face mai mult rău decât bine pentru gută, deoarece pierderea rapidă în greutate poate crește nivelul de acid uric în fluxul sanguin. Evitați dietele de moft și dietele accidentate. Luați în considerare consultarea unui dietetician, care vă poate ajuta să alegeți un plan de dietă care să funcționeze.

Evitați purinele

Purinele sunt substanțe chimice naturale care se găsesc în multe alimente obișnuite, în special în unele tipuri de carne, legume și leguminoase, cum ar fi fasolea. Persoanele ale căror diete sunt bogate în unele purine au un risc mai mare de atacuri de gută.

Studiile sugerează că purinele găsite în carne și fructe de mare pot provoca episoade de gută la unii oameni. Dietele bogate în purine animale sunt de cinci ori mai susceptibile să conducă la gută decât dietele bogate în purine vegetale. Într-adevăr, purinele din plantele pe care le consumăm nu s-au dovedit a prezenta un risc mai mare de gută.

Mănâncă o mulțime de fructe

Fructele sunt sănătoase pentru corpul dumneavoastră. Ar trebui să vă propuneți să mâncați cel puțin cinci fructe și legume în fiecare zi. Chiar și fructele cu un conținut ridicat de fructoză pot fi savurate cu moderație fără a provoca erupții de gută. Deși unele studii au arătat că sucul de fructe poate provoca atacuri de gută, acest lucru nu a fost susținut de toate cercetările.

Cireșe pentru gută

Consumul de cireșe sau extract de cireș vă poate ajuta să controlați erupțiile de gută. Un studiu amplu pe mai mult de 600 de persoane cu gută recurentă a analizat modul în care cireșele influențează frecvența gutei. Persoanele care au raportat că au consumat cireșe sau extracte de cireș au avut semnificativ mai puține șanse să experimenteze gută în următoarele două zile. Studiul a constatat că una până la două porții de cireșe pe zi părea să confere beneficiul maxim.

Evitați dulciurile și sucurile

Spre deosebire de fructe cu zahărul lor natural, zaharurile artificiale sunt recunoscute pe scară largă ca fiind periculoase. S-a constatat că consumul a prea multe sucuri cu zahăr provoacă atacuri de guta, dar nu s-a găsit nicio asociere cu sucurile îndulcite artificial. Alte alimente încărcate cu sirop de porumb bogat în fructoză pot provoca, de asemenea, dureri de gută.

Fii ales la carbohidrați

Glucidele pot fi utile sau dăunătoare sănătății. Cei mai utili carbohidrați se găsesc în cerealele integrale, fructe, legume și leguminoase. Cartofii dulci, fasolea, merele și floricelele pot fi servite în moduri sănătoase și delicioase ca parte a unei diete sanatoase.

Evitați anumiti pești

Unii pești sunt considerați alimente bogate în purine. În special, peștii mari de apă sărată precum tonul, peștele-spadă și marlinul pot avea suficiente purine pentru a provoca atacuri de gută. Cu toate acestea, s-a constatat că conținutul de omega-3 găsit la mulți pești poate ameliora efectele purinelor din pește.

Mai ușor cu alcoolul

Alcoolul poate crește riscul de gută. Berea are un conținut ridicat de purine, care este ușor de absorbit de corp, iar băuturile tari cresc și ele riscul de gută. Unele studii consideră că consumul de vin crește riscul, dar altele au descoperit că consumul moderat de vin nu il crește.

Bucurați-vă de cafea

Mai multe studii sugerează că consumul regulat de cafea vă poate reduce riscul de gută pe termen lung. Acest lucru este valabil atât pentru cafeaua decafeinizată, cât și pentru cea cu cofeină. Pe de altă parte, unele studii au descoperit că femeile care beau cafea au mai mult acid uric în sânge. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru influențează riscul femeilor de a suferi de gută.

Mananca mai putina carne

Peștele, păsările de curte și alte tipuri de carne trebuie consumate cu moderatie pentru a evita atacurile de gută. Unii nutriționiști recomandă patru până la șase portii pe zi din aceste alimente. Unele tipuri de carne sunt mai bogate în purine decât altele și ar trebui evitate de persoanele cu gută recurentă.

Atentie la soia

Alimentele din soia cum ar fi tofu, lapte de soia au cantități moderate de purine. Medicii au avertizat să nu se mănânce prea multă soia in caz de gută. Un studiu a constatat că boabele de soia, laptele de soia și pudra de soia au crescut semnificativ acidul uric în sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *