Diete si regimuri

Ce provoacă creșterea glicemiei?

Publicat: 17 aug. 2020
Ce provoacă creșterea glicemiei
Ce provoacă creșterea glicemiei

Ce provoacă creșterea glicemiei? Creșterea bruscă a zahărului din sânge determină o reacție imediată în organism care secretă un hormon hipoglicemiant – insulina – pentru a restabili nivelul normal de zahăr din sânge. Fiecare vârf de zahăr din sânge este astfel urmat de un vârf al insulinei. Problema este că insulina este, de asemenea, un hormon care favorizează stocarea grăsimilor prin stimularea lipogenezei. Astfel, consumul de prea multe alimente cu un indice glicemic ridicat poate favoriza creșterea în greutate.

Ce provoacă creșterea glicemiei? Alimente cu un indice glicemic ridicat

Indicele glicemic al unui aliment este considerat mare atunci când este mai mare sau egal cu 60. În partea de sus a tabelului indicilor glicemici găsim: pâine albă (90), cartofi prăjiți (95), morcovi fierti (85) sau chiar napi fierti (85). Spre deosebire de ceea ce se crede, alimentele cu un gust foarte dulce nu sunt neapărat cele cu cel mai mare indice glicemic.

Alimente cu un indice glicemic mediu

Vorbim despre GI-ul mediu atunci când este cuprins între 40 și 60. Alimentele cu GI moderat sunt, printre altele: cartof dulce (50), orez basmati (50), prune (40), kiwi (50) sau chiar făină de ovăz (40).

Alimente cu un indice glicemic scăzut

Indicele glicemic al unui aliment este scăzut atunci când este mai mic de 40. Alimente cu un indice glicemic scăzut: avocado (10), dovlecel (15), morcovi crusi (30), fructe oleaginoase: alune, nuci, migdale (15), năut (35), orez sălbatic (35).
Adauga un comentariu