Mulți credincioși se întreabă ce sărbătoare importantă este pe 25 martie, fiind sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare. De asemenea, este și una dintre ocaziile pentru care biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta.
Luna martie este bogată în sărbători ortodoxe, incluzând zile de post, sfinți mucenici și evenimente deosebit de importante pentru credincioși. Unul dintre cele mai mari praznice din această lună este Buna Vestire, celebrată pe 23 martie, zi în care se face dezlegare la pește.
Ce sărbătoare importantă este pe 25 martie, în calendarul ortodox
Pe data de 25 martie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, astfel că se sărbătorește Buna Vestire. Această zi este sărbătorită an de an de credincioșii ortodocși, care au grijă să respecte toate tradițiile. Buna Vestire mai este cunoscută de credincioși ca fiind Blagoveștenie sau Ziua Cucului. Pe 25 martie este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Astfel, legenda spune că pasărea pe care o numim noi azi cuc, nu este de fapt cucul adevărat, cel care avea pene de aur, ci perechea acestuia, Sava. În vremurile care au trecut, Sava și cucul au trăit împreună pe pământ, ca soț și soție.
Sava i-a fost însă necredincioasă cucului, care a decis să o părăsească și să plece în cealaltă lume. Sava, văzând că acesta nu glumește, ci o lasă și pleacă, l-a întrebat când și unde să-l caute. Cucul, supărat, i-a spus că poate să-l caute, dacă voiește, între Blagoveștenie și Sânziene.
Astfel, Sava recunoscându-și greșeala și voind să o îndrepte, cum au fost Bolagoveșteniile, cum a început să zboară din ramură în ramură și să strige „cucu, cucu”. În zadar însă, deoarece cucul, perechea Savei, nu se va mai întoarce niciodată. În acest fel, an de an, Sava cântă „cucu, cucu” și zboară din pom în pom, doar, doar își va putea regăsi perechea.
Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare
Tradițiile și obiceiurile zilei de Buna Vestire se referă în principal la bunăstarea casei și a celor ce locuiesc în ea, cât și la sporirea recoltelor în anul ce va urma. Astfel, în unele zone ale țării, există obiceiul ca cel care se trezește primul dimineața să ia o oală cu jar în care să pună tămâie, apoi să înconjoare casa, ca nicio dihanie să nu se apropie de ea.
După ce va termina cu casa și acareturile din jur, acesta merge la animale, și, mai apoi, la pomii fructiferi. Dacă observă că unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le „dacă nu rodești, te tai”.
Un alt obicei, ce se practică an de an în ziua de Buna Vestire, în unele regiuni, este acela de a aprinde focuri în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel, îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.
Se mai crede, de asemenea, că ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști. Astfel gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor de curte. Totodată, în ziua de Buna Vestire, cei care sunt pasionați de pescuit și vor ca în decursul anului să prindă mult pește, merg la biserică de unde iau anafură.
O bucățică din această anafură o pun apoi în gura primului pește prins, pe care îl aruncă înapoi în baltă spunând „Du-te” Și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!”. Tradiția ne mai spune și că în ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul. Pentru credincioși e important să știe ce sărbătoare este pe 25 martie.