Cancan ultimă oră

Ce se dă de pomană azi, de Moșii de vară. Greșeala pe care femeile trebuie să o evite

Publicat: 19 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se dă de pomană azi de Moșii de vară. Greșeala pe care femeile trebuie să o evite
În sâmbăta Moșilor de vară se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți

Astăzi sunt Moșii de vară, o sărbătoare dedicată pomenirii morților care are loc înainte de Duminica Rusaliilor. În această zi de sâmbătă, credincioșii care au rude decedate în familie pregătesc alimente și fructe pe care le dau de pomană celor necăjiți, de sufletul morților.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară

Tradiția populară spune că sufletele morților părăsesc mormintele în Joia Mare și se întorc la locul lor în Sâmbăta Morților, înainte de Duminica Rusaliilor. Se crede că în timpul în timpul dintre aceste două zile importante, sufletele celor adormiți rătăcesc printre cei vii.

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică și dau se pomană celor nevoiași. Există Moșii de vară, Moșii de iarnă și Moșii de toamnă. Toate cele trei sărbători sunt dedicate celor care au murit. Rudele lor îi pomenesc și dau de pomană.

Ce se dă de pomană la Moșii de vară

În unele zone din țară încă se obișnuiește ca de Moși, rudele să dea de pomană între ele. Pregătesc pachete cu fructe și alimente, o sticlă cu apă, vin sau suc, o farfurie, o cană, o lumânare și o cutie cu chibrituri, merg la rude, întind pe o masă tot ce au adus, aprind lumânarea, umplu cana și rostesc cu voce tare numele morților pentru care dau de pomană.

Ce să nu facă femeile în Sâmbăta Morților. E păcat

În ziua Moşilor de vară, femeile trebuie să respecte sărbătoarea şi să nu se ocupe de treburile casnice. În tradiţia populară se spune că femeile care nu respectă interdicţia riscă să le amorţească mâinile şi nu vor mai putea munci cu spor.

Potrivit tradiţiei, credincioşii pot să prevină necazurile pricinuite de furtuni şi de ploile de vară aruncând în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

Tradiția spune că înainte de Moșii de vară, morții merg la Valea cu dor unde găsesc toate pomenile pe care rudele le-au făcut pentru ei. Cei pentru care nu s-a dat nimic de pomană, strâng pământ în poală și se întorc triști în mormânt, așa că este complet interzis să treci de această zi fără băgare de seamă. Cei care nu dau de pomană vor avea ghinion tot restul anului.

De Moși, cei care scot apă din fântănă, lasă un bănuț de sufletul morților, pentru că se crede că astfel vor avea și ei apă pe lumea cealaltă.

Adauga un comentariu