Prima pagină » Informații utile » Ce spune Biblia despre Steaua lui David? De unde provine acest simbol al iudaismului?

Ce spune Biblia despre Steaua lui David? De unde provine acest simbol al iudaismului?

02 oct. 2024, 14:44,
Redacția BZI în Informații utile

Nu există nicio referință directă la Steaua lui David în Biblie. Cu toate acestea, există câteva povestiri rabinice despre ce ar putea spune Biblia despre acest simbol al iudaismului.

Ce spune Biblia despre Steaua lui David? De-a lungul timpului, au existat mai multe variante ale acestui simbol. Cea mai cunoscută formă este cea din două triunghiuri suprapuse: unul indică divinitatea, orientat în sus către Dumnezeu, iar celălalt este orientat în jos către om, simbolizând relația dintre cei doi.

Ce spune Biblia despre Steaua lui David?

Steaua lui David, cunoscută în ebraică sub numele מגן דוד (Maghen David sau Magen David, care înseamnă „Scutul lui David”), este un simbol alcătuit din două triunghiuri echilaterale suprapuse, formând o hexagramă. Este utilizată ca simbol al evreilor și ca element decorativ în sinagogi. Originea acestui simbol în tradiția iudaică nu este clar documentată, deoarece nu este menționată în Biblie (Tanah), în Talmud sau în alte texte iudaice vechi.

Deși s-au descoperit artefacte în Israel care prezintă steaua cu șase colțuri, datând din secolul al VII-lea î.e.n., prima utilizare oficială a Stelei lui David a avut loc în anul 1354, la Praga. Atunci, Carol al IV-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman, le-a permis evreilor să aibă propriul steag, pe care aceștia au pus un simbol Magen David. Mai târziu, în 1656, simbolul a fost gravat pe o piatră la Viena pentru a delimita cartierul evreiesc de zonele creștine ale orașului.

Începând cu anul 1897, Steaua lui David a devenit simbolul mișcării sioniste, fiind adoptată la primul congres sionist. Totuși, nu există nicio mențiune în Biblie despre Steaua lui David. Diverse tradiții rabinice oferă posibile explicații pentru originea sa, dar nu există dovezi istorice sau arheologice clare care să le susțină. Unele povești sugerează că steaua ar fi reprezentat forma scutului regelui David, altele că ar fi fost gravată pe inelul cu sigiliu al regelui Solomon. De asemenea, unii afirmă că a fost creată de Bar Kokhba, conducătorul Revoltei evreilor împotriva Imperiului Roman, în anul 132 d.Cr. Mekubbalim, aderenții Cabalei, consideră că simbolul are proprietăți magice, însă nu există dovezi care să confirme aceste credințe.

Originile acestui simbol

Steaua este formată din două triunghiuri care se împletesc: unul orientat în sus, spre Dumnezeu, și celălalt în jos, spre oameni, reflectând relația dintre divin și uman – o interpretare numită „teoria celor două tărâmuri”. Filosoful Franz Rosenzweig a argumentat că cele șase colțuri ale stelei reprezintă două triade: creația, revelația și răscumpărarea, împreună cu Dumnezeu, Israel și restul neamurilor. O altă interpretare, bazată pe Cabala, susține că cele șase colțuri simbolizează măsura suveranității divine (nord, sud, est, vest, sus și jos), iar cele douăsprezece linii care formează perimetrul stelei ar putea reprezenta cele douăsprezece seminții ale lui Israel.

Primele descoperiri arheologice ale acestui simbol datează din secolul al III-lea și au fost găsite pe piatra funerară a unui evreu din Tarentum, Italia. Un alt exemplu notabil apare pe pereții unei sinagogi din secolul al VI-lea, situată în Israelul antic. Deși simbolul a fost utilizat sporadic în istorie, adoptarea sa oficială de către evrei la Praga în secolul al XVII-lea și ulterior de către mișcarea sionistă a marcat începutul folosirii sale mai frecvente. După Holocaust, când Steaua lui David a fost folosită de naziști pentru a-i identifica pe evrei, simbolul a devenit și mai proeminent, fiind inclus pe steagul național al Israelului în 1948. Astăzi, Steaua lui David este recunoscută pe scară largă ca simbol al iudaismului, al Israelului și al sionismului.

Ce spune Biblia despre Steaua lui David? Chiar dacă nu este descris nimic în Biblie cu referire directă la Steaua lui David, acest simbol a rămas și va rămâne unul de bază al culturii și religiei evreilor.

Comentarii
  • Nu spune nimic

    E un simbol care a capatat inteles religios DUPA ce Crucea a devenit oficial simbolul Crestinismului, deci nu are nicio treaba cu Vechiul Testament. De fapt traditiile rabinilor nu au nicio treaba cu Vechiul Testament. Iudaismul asa cum il stim noi e de fapt fariseism, adica religia pe care Iisus a criticat-o aspru. E o religie moarta, fara nicio justificare biblica. Cele 12 semintii ale lui Israel au disparut, nu mai exista arhierei, nu mai exista templul, nu mai exista descendenta de la regele David. Fara cele 12 semintii ale lui Israel, fara regi care sa fie descendenti legitimi ai regelui David, fara templu, fara arhierei si fara jertfe aduse de arhierei in templu in numele poporului, nu poate sa existe iudaism. Iudaismul de azi e doar fariseism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024