Cunoscutul Mirel Palada a abordat în cadrul unei noi ediții BZI LIVE programată astăzi, 25 ianuarie 2023, subiectul tragic al morții Anei Oroș, femeia ucisă de câini la București. Directorul Institutului Sociopol s-a arătat profund marcat cum administrațiile pun mai presus drepturile animalelor decât ale cetățenilor.
Din păcate, cazul din Capitală este al treilea înregistrat. Un copil și un turist japonez au fost alte două cazuri în care au murit sfâșiați de câini.
Mirel Palada, despre tragedia de la București
Vă aducem aminte că în urmă cu doar câteva zile, o femeie a ieșit la alergat pe marginea Lacului Morii din București. Din nefericire, Ana Oroș și-a găsit sfârșitul în dinții unei haite de câini. Presa transmitea că activistul de mediu a mai fost atacată în trecut de câini, iar administrația locală nu a luat nicio măsură pentru maidanezii din zonă.
Mirel Palada afirmă că societatea din ziua de astăzi a luat o cu totul altă întorsătură, iar conducătorii acestei țări pun mai presus drepturile animalelor decât cele ale cetățenilor, chiar dacă aceștia sunt omorâți. Sociologul a dat mai multe exemple din România, unde mai mulți oameni au fost sfâșiați și chiar omorâți de urși.
Mai mult decât atât, Palada afirmă în exclusivitate la BZI LIVE faptul că tinerii sunt ghidați de mentalitatea „mai bine țin un câine sau o pisică decât să cresc un copil”.
„O parte din bucureşteni în continuare sunt tributarii acestei păcăleli. Este o schimbare de atitudine faţă de om. Pe măsură ce suntem mai dezvoltaţi, pierdem din umanitate. Asta se vede în atitudinea ăstora care sunt mai tineri, au școală, bani mai mulţi. Sunt două chestii. Unii dintre ei preferă să ţină un câine decât să ţină un copil. Este o schimbare a naturii umane. Pentru ce suntem noi în lumea asta? De ce tinerii nu mai vor să facă copii? De ce tinerii au atitudinea asta şi dacă restul nu ascultă aceeaşi muzică ca ei, aia nu sunt oameni. Tipul ăsta de tineri ajung să ţină mai mult cu ursul decât cu omul pentru au văzut filme în care urșii erau buni. Oamenii ăia de la ţară nu sunt oameni cu adevărat. În logica asta trebuie să înţelegem acţiunea administraţiei. În consecinţă, în urbanul mare, ajungem să suflăm în fund la toate pisicile, toţi câinii, pentru drepturile animalelor. Să nu fie rele tratamente la animale, dar rele tratamente la om când îl omoară cum e? În Bucureşti avem 3 cazuri: un copil, turistul japonez şi femeia asta de acum. Înseamnă că ne place să ne batem joc de oameni şi oamenii să însemne mai puţin decât câinii, dar animalele să omoare oamenii. Pentru ăştia contează mai mult animalele decât oamenilor. Este mai bine să punem mai presus interesele urşilor şi câinilor decât ale oameni. Se pare că ne este scârbă de noi. Românii când sunt în străinătate nu se sprijină şi se mănâncă unii cu alţii”, a transmis Mirel Palada, sociolog.
oamenii se inteleg mai bine cu caimii si pisicile decat intre ei; de cand e lumea si pamantul;
nea anonimule, daca e asa cum zici, de ce cainii aia au omorat femeia in loc sa se inteleaga bine cu ea?