Actualitate

Ce spune premierul Florin Vasile Cîțu despre majorarea pensiilor: „Prioritățile le-am anunțat deja anul trecut” – VIDEO

Publicat: 25 ian. 2021
Florin Citu
Premierul României, Florin Cîțu

Luni, 25 ianuarie 2021, premierul României a menționat despre costul pensiilor în bugetul din 2021 va creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul 2020. De asemenea, Florin Vasile Cîțu a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată conform legislaţiei în vigoare.

„Pensiile, costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, de la majorarea de pensii de anul trecut. Aici, vă daţi seama… 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creştere de la alocaţii, creşterea de anul trecut plus creşterea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli în plus faţă de anul trecut. De aici pornim construcţia bugetului anul acesta – pe legislaţia în vigoare, bineînţeles”, a afirmat Florin Cîţu, luni, la Parlament, interpelat dacă de la 1 septembrie pensiile vor crește.

Florin Cîțu, despre prioritățile bugetului anului 2021

Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a menționat care sunt priorităţile bugetului pentru anul în curs. Florin Cîțu susține că propunerea bugelului de stat pe anul 2021 va fi finalizată luni seara, iar priorități vor fi investițiile și sănătatea. Fostul ministru al Finanțelor nu a precizat dacă pensiile vor fi mărite de la 1 septembrie și nici dacă vor fi indexate cu rata inflației.

„Prioritățile le-am anunțat deja anul trecut- investițiile și sănătatea. Suntem în continuare în pandemie. La aceasta s-a adăugat și campania de vaccinare. Ministerul Finanțelor Publice finalizează astăzi (luni – n.r.) discuțiile cu ordonatorii principali de credite. Deci ar trebui să avem la finalul acestei zile o propunere de buget cât de cât aproape de ceea ce-mi doresc și cred că e bun pentru a susține creșterea economică în 2021”, spune Florin Cîțu.

Acesta precizează că Produsul Intern Brut nominal va rămâne cam la același nivel cu cel din 2020, „poate puțin mai mare”.

Modificarea unor legi

În ceea ce privește indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, aşa cum s-a vehiculat în mass media, premierul a ținut să adauge: „Repet ceea ce am spus de la început: bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare, dacă legea spune acest lucru, se va face acest lucru”.

Acesta a mai precizat că, în momentul de față, autorităţile analizează modificarea a două legi care „au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”.

„Vorbim de Legea salarizării unitare, care a pornit şi a fost prezentată public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul ce mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării.

Legea pensiilor – această coaliţie a spus din primul moment: vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Şi atunci, bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare. Vom vedea dacă suntem gata cu o nouă lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci. Dar bugetul, bineînţeles, se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a afirmat premierul.

Comentarii
  • Ipocritul,anul trecut inainte de pandemie,spunea ca invatamantul si sanatatea nu sunt o prioritate pentru guvern.Dar i-au lovit si pandemia-n cap.Daca vor sa schimbe legea salarizarii si a pensiilor,asta va dura,deci un mod mincinos de a amana,de a nu creste salariile si pensiile.Sunt convins ca nu vor rezolva in cei 3 ani cat au mai ramas din guvernarea bleaga Iohanis-Catu-PNL-USR, nu vor finaliza nimic. Asta este guvernul Vasilica Florica Catu-Iohanis.

  • Cei din coada alegerilor iau decizii.Vasilica Catu nu stie care este legislatia in vigoare.Cred ca Iohanis ar trebui sa intervina la acesti repetenti si sa le tina niste meditatii gratis,scotandu-i de la guvernare si lasand pe altii, care se pricep si au castigat alegerile.Mediocrii, au luat-o razna.

  • He he at vrea psd istii la ciolan,dar au avut ocazia atunci cand si au schimbat 3 prim ministri si 80 de ministri,se pricepeau al drakului la guvernare!

  • Asa sunt parlamentarii noștri,în campania electorală mint ca niste nesimțiți ca fac ca dreg iar cand ajung la putere se fac ca uita ce au promis. După alegeri vin cu tot felul de motive nesimtite si nu mai respecta promisiunile. Dacă ar respecta ce au promis in campanie nu ar mai avea ce sa fure ei. Pentru ei se gasesc bani dar pentru amaratii de pensionari,prostii care iau votat,nu sunt bani chiar daca in campanie se mareu pensiile cu 8%. Ei cred ca aceasta guvernare va rezista 4 ani,nu gandesc cu capul,toți nu vor decât să le fie lor bine nu oamenilor si de aceea se vor certa de la ciolan si asa vor fi alegeri anticipate si atunci pot manca de c…t cat vor ca vor fi aleși de maxim 12-14%,daca. Dar dacă prostul gândește cu picioarele asta este,vorbim la toamna!

Adauga un comentariu