Actualitate

Ce spune, Vasile Dâncu, despre racolarea medicilor în PSD pentru alegerile parlamentare

Publicat: 26 oct. 2020
Vasile Dâncu explică racolările PSD pentru alegerile parlamentare din decembrie
Vasile Dâncu explică racolările PSD pentru alegerile parlamentare din decembrie

Mai multe personalităţi medicale îşi găsesc locul pe listele PSD pentru alegerile parlamentare. Medici ca Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel sau Leonard Azamfirei deschid listele la alegerile parlamentare din partea PSD.

Preşedintele Naţional al PSD, Vasile Dâncu critică reacţia adversarilor politici în legătură cu numele grele din medicină care se regăsesc pe listele social democraţilor. Într-o poştar publicata pe Facebook, Dâncu considera că nu se vrea politizarea sănătăţii ci mai mult băgarea politicii în infirmerie.

Vasile Dâncu explică racolările din PSD

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, unul dintre liderii PSD, Vasile Dâncu considera că marile absente ale unor oameni cu state vechi din PSD sunt cauzate de faptul că organizaţiile locale din judeţe nu i-au mai vrut pe listele partidului dar şi de faptul că aceştia au intrat în conflic cu linia organizaţiei politice şi au demisionat:

„O parte dintre cei care nu se mai regăsesc pe liste nu au mai fost doriți de către organizațiile locale din județe sau din Capitală, o altă parte au intrat în conflict cu linia partidului și au demisionat, iar alții nu au mai găsit sensul pasiunii lor politice dacă nu mai sunt parlamentari. Unii dintre ei au fost ”luptători” de bună credință în planul opoziției la Klaus Iohannis sau la unele instituții ale statului care își uitau misiunea și intrau în ”războiul sfânt” contra PSD și astfel s-au uzat în această competiție, devenind indezirabili ai opiniei publice. Alții au participat la lupte ordonate de șeful cel mare, funcționând ca și o gardă pretoriană, fără să fie atenți la tendințele politice majore și la sensibilitățile societății.”

PSD a pierdut jumătate de voturi în doar 3 ani

În continuarea postarii, Dâncu aruncă o săgeată către vechea conducere şi oamenii cu state vechi din PSD. El explică faptul că social democraţii au pierdut, în doar 3 ani, peste 50% dintre voturile acordate de oameni la alegerile locale din 2016, iar din această perspectivă, formaţiunea politică a suferit o deteriorare a brandului politic. Ca o concluzie, Vasile Dâncu este de părere că PSD-ul poate reveni la numărul de votanţi doar printr-o muncă asiduă

Una peste alta, fără să căutăm vinovați sau să facem selecții, PSD a pierdut în doar trei ani 50% dintre voturile primite la alegerile din 2016 și a suferit cea mai mare deteriorare a brandului politic și acceptării sociale. Sunt, printre acești oameni care acum au plecat, și prieteni, dar și colaboratori mai vechi ai mei, sunt și profesioniști veritabili, dar care s-au erodat politic și au renunțat pentru că nu puteau accepta un rol de mai mică vizibilitate. Sigur, a contribuit la asta și masiva campanie de diabolizare a liderului PSD, în perioada 2016 -2019, și a partidului în integralitatea lui, dar insistența unora de a comunica în spațiul public doar după strategii personale a fost determinantă pentru situația de astăzi: PSD are mult de muncit pentru a recâștiga încrederea oamenilor și pentru a i se recunoaște măcar contribuția importantă la dezvoltarea socială și economică din ultimii ani.

De ce au venit personalităţile medicale în PSD

Ca o concluzie şi o explicaţie pentru racolarea medicilor, Dâncu oferă punctual punctul lui de vedere a acestor oameni care candidează pe listele PSD pentru alegerile parlamentare:

Dar nu despre ei vreau să vorbesc aici, ci despre profesioniștii din domeniul medical care au acceptat să candideze pe listele PSD.
– Ei nu vin la putere, ci la un partid care este în opoziție și, realist vorbind, chiar dacă va câștiga alegerile, are șanse mari de opoziție, un partid care este, săptămână de săptămână, bombardat de Președintele țării cu etichete nedrepte și asocieri care duc la o semiotică politică total negativă și fără legătură cu limbajul politic al noului mileniu.
– Personalitățile din medicină și alți intelectuali care vor contribui la o mai bună imagine a politicii romanești vin să îmbogățească valoarea și calitatea membrilor unui Parlament cu o imagine deteriorată și care în mod continuu este considerat ilegitim de Președintele României și criticat, uneori pe bună dreptate, de presă și populație. Nevoia unei strategii naționale pentru sănătate și a unor planuri de acțiune realiste poate fi în sfârșit satisfăcuta prin acești candidați care au o mare experiență, sunt credibili și pot aduna în jurul lor energiile profesioniștilor din domeniu.
– Acești profesioniști nu trebuie să se lupte cu politrucii sau cu propagandiștii de dreapta, ci au misiunea să repare ceea ce politica a stricat în ultimele 3 decenii, adică un sistem din care personalul medical – asistentele, infirmierele și medicii fug, în care legile nu sunt respectate, iar bolnavii se feresc să intre în contact de frica infecțiilor intraspitalicești și a nepăsării.
– Medicii din Parlament vor legifera și vor căuta să anuleze demagogia politică și amatorismul managerilor sistemului, care azi își arată cel mai bine neputința, corupția și lipsa de profesionalism. Promovarea unor legi clare și împiedicarea sinecurizării sistemului sunt nevoi urgente după ce, de la debutul pandemiei de COVID-19, mai multe spitale au avut nevoie de militarizare pentru a putea rezolva sarcinile provenite din strategia antipandemie.
– Personalitățile medicale au venit pe listele PSD și dintr-o disperare legată de politizarea excesivă a gestionării acestei pandemii și pentru că au simțit că misiunea lor nu se poate îndeplini dacă nu ies din spital pentru a genera soluții și a participa la modernizarea sistemului dintr-un loc legitim: Parlamentul României.
– În fine, elita medicală a hotărât să dea un exemplu de implicare, ieșind din izolarea în care s-au retras multe categorii de intelectuali în ultima vreme. Este un semn bun. Dar și aici ”contribuția” puterii politice din acest moment este una importantă, dovedindu-se că zicala românească ce spune că ”în orice rău este și un bine” se verifică pe deplin în aceste vremi.
– Pentru cei îngrijorați, medicii social-democrați nu vor cuvânta de la tribună parlamentului despre justiție, amnisție și grațiere, derivele statului de drept, iliberalism, abuzurile politice sau fraudele puterii, ci vor fi constructorii politicilor în domeniul sănătăţii publice, a programelor naționale de profilaxie, a politicii medicamentului și altor aspecte care așa cum sunt ele astăzi arată un eșec total al gestiunii sănătății publice.
Iar pentru cei și mai îngrijorați: Stați liniștiți, nu am vrut să politizăm sănătatea, băgăm puțin politica în infirmerie!”, scrie Dâncu pe Facebook.

Comentarii
  • Cercel :)), cel despre care se știe că a făcut jocul companiilor farmaceutice. Lichelele trag la lichele. Nu se îmbunătățește imaginea partidului și nu se schimbă modalitatea de a face politică. Dacă vrem reformarea sistemului medical trebuie să scapam în primul rând de astfel de oameni puși în diverse funcții din sistemul medical de către politic. Nu se încearcă decât întarirea influenței politicului în acest sistem, din păcate. PSD ul va muri în câțiva ani fiindcă demonstrează că nu poate scăpa de vechile metehne. Nu realizează că în câțiva ani nu se vor mai adresa generației anilor 80 – 90.

  • la Multi ani Mitica ai dreptate abia astept sa scapam de oameni care fac politica dupa moda ilici anii ’90,electoratul deja se schimba,cel al psd-ului e la 2 m

Adauga un comentariu