Boli si tratamente

Ce sunt zvacnirile pleoapelor? Ce inseamna cand ti se zbate ochiul stang sau drept?

Publicat: 21 apr. 2021
ochi
Foarte rar, spasmele pleoapelor sunt un simptom al unei tulburări cerebrale sau nervoase mai grave.

O mișcare a pleoapelor sau miokimia este un spasm repetitiv, involuntar, al mușchilor pleoapelor. O zvâcnire apare de obicei în capacul superior, dar poate apărea atât în ​​capacul superior, cât și în cel inferior. Pentru majoritatea oamenilor, aceste spasme sunt foarte ușoare și se simt ca o miscare ușoară a pleoapei. Alții pot experimenta un spasm suficient de puternic pentru a forța ambele pleoape să se închidă complet. Aceasta este o afecțiune diferită numită blefarospasm. Spasmele apar de obicei la fiecare câteva secunde timp de un minut sau două.

Episoadele de zvâcniri ale pleoapelor sunt imprevizibile. Zvâcnirea poate sa se mentina si timp de câteva zile. Apoi, este posibil să nu vă confruntați cu zvâcniri timp de săptămâni sau chiar luni. Zvâcnirile sunt nedureroase și inofensive, dar vă pot deranja. Majoritatea spasmelor se vor rezolva singure, fără a fi nevoie de tratament.

În cazuri rare, spasmele pleoapelor pot fi un semn de avertizare timpurie a unei tulburări cronice, mai ales dacă spasmele sunt însoțite de alte zvâcniri faciale sau mișcări incontrolabile.

Ce sunt zvacnirile pleoapelor? Ce inseamna cand ti se zbate ochiul stang sau drept?

Spasmele pleoapelor pot apărea fără nicio cauză identificabilă. Deoarece rareori sunt semnul unei probleme grave, cauza nu este de obicei investigată.

Cu toate acestea, zvâcnirile pleoapelor pot fi cauzate sau agravate de:

iritatie la ochi
oboseală
lipsa de somn
efort fizic
efectele secundare ale medicamentelor
stres
consumul de alcool, tutun sau cofeina

Dacă spasmele devin cronice, este posibil să aveți ceea ce este cunoscut sub numele de „blefarospasm esențial benign”, care este numele pentru clipirea cronică și incontrolabilă. Această afecțiune se manifesta de obicei la ambii ochi. Cauza exactă a afecțiunii este necunoscută, dar următoarele pot agrava spasmele:

blefarită sau inflamație a pleoapei
conjunctivită sau ochi roz
ochi uscați
iritante de mediu, cum ar fi vântul, luminile puternice, soarele sau poluarea aerului
oboseală
sensibilitate la lumină
stres
prea mult alcool sau cofeina
fumat

Blefarospasmul esențial benign este mai frecvent la femei decât la bărbați.

Starea se va înrăutăți în timp și poate provoca în cele din urmă:

vedere încețoșată
sensibilitate crescută la lumină
spasme faciale

Complicații ale zvâcnirilor pleoapelor

Foarte rar, spasmele pleoapelor sunt un simptom al unei tulburări cerebrale sau nervoase mai grave. Când zvâcnirile pleoapelor sunt rezultatul acestor afecțiuni mai grave, sunt aproape întotdeauna însoțite de alte simptome.

Tulburările cerebrale și nervoase care pot provoca zvâcniri ale pleoapelor includ:

Paralizia lui Bell (paralizie facială), care este o afecțiune care face ca o parte a feței să cadă
distonie, care determină spasme musculare neașteptate și partea corpului zonei afectate să se răsucească sau să se contorsioneze
distonie cervicală (torticolis spasmodic), care determină spasmul aleator al gâtului și răsucirea capului în poziții incomode
scleroza multiplă (SM), care este o boală a sistemului nervos central care cauzează probleme cognitive și de mișcare, precum și oboseală
Boala Parkinson, care poate provoca tremurarea membrelor, rigiditate musculară, probleme de echilibru și dificultăți de vorbire
Sindromul Tourette, care se caracterizează prin mișcare involuntară și ticuri verbale
Zgârieturile corneene nediagnosticate pot provoca, de asemenea, zvâcniri ale pleoapelor.

Dacă credeți că aveți o vătămare a ochilor, consultați imediat medicul optometrist sau oftalmolog. Zgârieturile corneene pot provoca leziuni permanente ale ochilor.

Când necesită spasme pleoapelor o vizită la medic?

Zvâcnirilor pleoapelor sunt rareori suficient de grave pentru a necesita tratament medical de urgență. Cu toate acestea, spasmele cronice ale pleoapelor pot fi un simptom al unei tulburări mai grave ale creierului sau ale sistemului nervos. Este posibil să fie nevoie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă aveți spasme cronice ale pleoapei, împreună cu oricare dintre următoarele simptome:

Ochiul tău este roșu, umflat sau are o scurgere neobișnuită.
Pleoapa superioară cade.
Pleoapa se închide complet de fiecare dată când pleoapele se zvârcolesc.
Zvâcnirile continuă câteva săptămâni.
Zvâcnirea începe să vă afecteze alte părți ale feței.

Adauga un comentariu