Prima pagină » Informații utile » Ce trebuie să știm când utilizăm un săpun natural. Iată cum îl alegi dacă pielea ta are nevoie de îngrijire specială

Ce trebuie să știm când utilizăm un săpun natural. Iată cum îl alegi dacă pielea ta are nevoie de îngrijire specială

18 sept. 2024, 13:00,
în Informații utile

Într-o eră în care ne preocupăm tot mai mult de impactul produselor asupra sănătății noastre și a mediului, săpunul natural a devenit alegerea preferată pentru cei care doresc să își îngrijească pielea într-un mod ecologic și sustenabil. Fără aditivi chimici și ingrediente sintetice, acesta oferă o alternativă blândă și eficientă la produsele comerciale tradiționale.

Săpunul natural este mai mult decât un simplu produs de igienă, este o declarație de intenție privind alegerea unui stil de viață mai sănătos și mai responsabil. Fabricat din ingrediente naturale, precum uleiuri esențiale și plante terapeutice, acest tip de săpun nu doar că acesta curăță, dar și hrănește și protejează pielea, evitând efectele secundare ale substanțelor chimice. În plus, procesul de fabricare al acestui produs de îngrijire este adesea mai prietenos cu mediul, contribuind la reducerea amprentei ecologice.

Ce ingrediente ar trebui să conțină un săpun natural bun

Există nenumărate rețete de săpun natural, care conțin ingrediente diferite în funcție de proprietățile pe care se dorește ca acestea să le aibă. În general, însă, în săpunurile de calitate, care sunt alternative bio veți putea găsi unturi și uleiuri cu proprietăți benefice, cum ar fi, de exemplu uleiul de măsline care are proprietăți antioxidante și hidratante; untul de shea cu proprietăți hidratante și regenerante; untul de cacao care are proprietăți intensiv-hidratante.

Alte tipuri de ulei sunt uleiul de jojoba, de cânepă, de avocado care sunt foarte hrănitoare și hidratante, pe care le puteți căuta în săpunurile de calitate, acestea fiind foarte benefice pentru sănătatea pielii. Alte uleiuri cunoscute pentru utilizarea lor frecventă în săpunuri sunt uleiul de cocos și cel de ricin, ambele hidratează și dau o textură plăcută.

Bineînțeles, mai există și alte ingrediente care pot fi regăsite în săpunurile naturale și care le conferă proprietăți specifice cum ar fi cărbunele, care are rolul de absorbi excesul de sebum de pe piele, ajutând la echilibrarea acestuia. De asemenea, în funcție de consistența cărbunelui, acesta poate avea și proprietăți ușor exfoliante.  La fel de bune sunt și uleiurile de citrice, pe lângă faptul că vor învigora, au și proprietăți astringente și antibacteriene.

Uleiul de lavandă este cunoscut atât pentru proprietățile relaxante, dar și pentru cele anti-inflamatoare , argila, pe de altă parte înlătură excelent impuritățile, la care se adaugă un efect remineralizant și detoxifiant.

Ingrediente pe care trebuie să le eviți în produsele de îngrijire

După cum se știe, primii care trebuie evitați în produsele de îngrijire sunt parabenii, aceștia au rolul de conservanți, însă recent s-a descoperit că parabenii pot pertuba funcțiile hormonale normale ale organismului, acționând similar cu hormonul estrogen.

PEG, prescurtarea de la polyethylene glycol este un tip de plastic care, atunci când este folosit în săpun are rolul de a facilita absorbția celorlalte ingrediente în piele. Astfel, dacă săpunul conține și alte substanțe chimice, acestea vor fi mai ușor absorbite în piele.

Cocamidele manoethanolamine au un efect hidratant și rezultă dintre reacția uleiului de cocos și manoethanolamina. Din păcate, are un potențial de iritare mare.
Triclosanul este un agent antibacterian și antifungic, folosit ca și conservant în produsele cosmetice. S-a descoperit însă că acesta are efecte negative asupra sistemului imunitar și că poate avea un efect declanșator pentru alergii și astm.

Este posibil să vedeți frecvent și săpunuri naturale care conțin ulei de palmier, acesta nu are niciun impact negativ asupra pielii, însă obținerea lui este dăunătoare pentru mediul înconjurător și pentru habitatele naturale ale urangutanilor, specie pe care de dispariție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`