Titlurile zilei

Cea mai așteptată veste pentru părinți! Toate detaliile despre redeschiderea școlilor din 8 februarie 2021. Ce categorii de elevi din Iași nu vin la cursuri de săptămâna viitoare? Municipiul a intrat în scenariul galben

Publicat: 06 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai așteptată veste pentru părinți Toate detaliile despre redeschiderea școlilor din 8 februarie 2021. Ce categorii de elevi din Iași nu vin la cursuri de săptămâna viitoare Municipiul a intrat în scenariul galben
Număr preșcolari/ elevi confirmați COVID-19 a ajuns la 69

Zeci de mii de elevi din municipiul Iași vor începe cursurile școlare de săptămâna viitoare în semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021. Autoritățile județene au stabilit toate detaliile legate de începerea cursurilor, ce categorii de elevi vor merge la ore și care vor sta acasă și alte detalii legate de sălile de curs din municipiu

Municipiul Iași a intrat la o incidență de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori a cazurilor de COVID-19. Astfel, orașul se va afla în scenariul galben odată cu începerea cursurilor în semestrul al doilea din anul școlar 2020-2021. Autoritățile locale și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au pus la punct ultimele detalii despre începerea noului semestru de luni, 8 februarie 2021. Primarul Mihai Chirica a oferit primele detalii legate de acest aspect, municipiul urmând a se afla în scenariul galben în ceea ce privește redeschiderea școlilor.

„Am avut două rânduri de întâlniri cu directorii școlilor ieșene. Municipiul Iași va începe școala în scenariul galben. Totul este motivat de indicele mai mare de 1 la mia de locuitori. Toți elevii din învățământul preșcolar, cei din clasele I-VI, a VIII-a și a XII-a vor fi prezenți în sălile de curs. Ceilalți vor continua școala în mediul online. Am discutat posibilitatea ca și celelalte clase să fie în fizic. Însă nu acum”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Număr uriaș de elevi în municipiul Iași. Câți vor merge la cursuri în fizic?

În municipiul Iași vor începe școala 31.205 elevi. În oraș sunt 9.091 preșcolari, 15.046 elevi în clasele I-IV, alți 12.917 elevi în clasa a VIII-a și 4.319 elevi în clasele XII-a și chiar a XIII-a. Dintre aceștia, vor ajunge la ore preșcolarii, elevii din clasele I-IV, dar și cei din clasele terminale.

„Ministerul Educației și cel al Sănătății au stabilit printr-un ordin comun ca pragul peste 1 la mia de locuitori să ne introducă în scenariul galben. Sunt elevi care vor continua școala în mediul online. S-a discutat posibilitatea ca și aceștia să revină la cursuri”, a menționat primarul Mihai Chirica. Edilul Iașului a arătat și ce măsuri au fost luate pentru ca toate cursurile școlare să se desfășoare în condiții optime. „Vor fi luate măsuri de protecție. Vom distribui cele 1,5 milioane de măști și alte materiale. Am distribuit și cele 3.000 de tablete pentru mediul online și alte materiale necesare, dezinfectanți etc.”, a adăugat edilul municipiului Iași.

Transport public special pentru elevii din municipiul Iași

Municipalitatea a pus la punct și un plan pentru transportul special pentru elevii din Iași odată cu începerea noului semestru din actualul an școlar.

„Începând cu data de 8 februarie 2021, CTP Iași reintroduce cursele speciale pentru elevi și preșcolari. Pe traseul 1 va circula câte un tramvai la interval de 10 minute, cu plecare începând cu ora 7:00 pâna la ora 8:00 din Rond Baza 3 spre Copou. Pe traseul 3 vor fi două autobuze cu plecare la ora 7:00, respectiv 7:10 din Rond Dancu spre Copou. Pe traseul 9 va fi câte un tramvai la interval de 10 minute, cu plecare începând cu ora 7:00 până la ora 8:00 din Rond Tehnopolis spre Copou”, au spus reprezentanții CTP Iași.

De asemenea, pe traseul 36 va fi câte un autobuz la interval de 10 minute, cu plecare începând cu ora 7:00 până la ora 8:00 din Rond Dacia spre Copou. Pe traseul 42 va circula câte un autobuz la interval de 10 minute, cu plecare începând cu ora 7:00 până la ora 8:00, din Frigorifer spre Copou.

„Toate cursele vor avea autocolante speciale pentru identificare și vor fi însoțite de echipaje ale Poliției Locale Iași. Conducerea Primăriei municipiului Iași și a Companiei de Transport Public fac apel la ceilalți călători să respecte specificul acestor curse, accesul în acestea fiind permis doar pentru elevi, iar în cazul copiilor de vârstă mică și pentru însoțitori”, au menționat reprezentanții CTP Iași.

Măsurile impuse de ISJ Iași la începerea anului școlar

Și prof. dr. Genoveva Farcaș, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, a prezentat toate detaliile despre deschiderea unităților școlare de săptămâna viitoare. Elevii din Iași ar urma chiar să fie testați pentru COVID-19 la cursuri. „Școala va începe de luni, desigur prin raportare la scenariile de funcționare pentru fiecare localitate. La acest moment, unitățile de învățământ analizează și propun scenariul de funcționare prin raportare la rata de incidență. Aceasta va fi avizată de DSP Iași, urmând să fie aprobate prin hotărâre a CJSU. La nivelul școlilor s-au făcut pregătiri, reorganizări ale spațiilor școlare ca, de luni, 8 februarie 2021, să fie primiți școlarii și preșcolarii”, a spus prof. dr. Genoveva Farcaș.

Decizia finală a autorităților de la Iași pentru începerea cursurilor

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării au stabilit printr-un ordin comun modalitatea de începere a cursurilor în semestrul al doilea din actualul an școlar. În baza acestui ordin, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași a stabilit detaliile pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din județ. Astfel, localitățile cu incidența sub 1 la mia de locuitori vor începe cursurile în scenariul verde, respectiv toți elevii în fizic la școală. Restul localităților se vor afla în scenariul galben, dar și în scenariul roșu, cu incidența de peste 3 la mie. În acest caz, cursurile se vor ține doar în sistem online.

Adauga un comentariu