Prima pagină » Culinar » Ceafă de porc întreagă la cuptor – Rețetă simplă, delicioasă și trucuri pentru un preparat perfect

Ceafă de porc întreagă la cuptor – Rețetă simplă, delicioasă și trucuri pentru un preparat perfect

11 dec. 2025, 11:00,
Redacția BZI în Culinar

O ceafă de porc întreagă la cuptor este una dintre cele mai fragede, suculente și gustoase preparate pe care le poți face acasă, ce merită cu siguranță încercată măcar o singură dată.

Carnea rămâne moale, aromată și potrivită atât pentru mesele de zi cu zi, cât și pentru ocaziile speciale.

Rețeta pentru o ceafă de porc întreagă la cuptor delicioasă

Pentru preparare ai nevoie de o bucată de carne întreagă, de preferat cu inserții fine de grăsime, întrucât acestea ajută la frăgezire și la gust. Pentru rețetă vei avea nevoie de 1,5 kg de ceafă de porc întreagă, de 5 linguri de ulei, de 1 lingură de sare, de 1 linguriță de piper, de 1 linguriță de boia dulce, de 1 linguriță de cimbru, de 5 căței de usturoi zdorbiți, de 150 ml de apă, de 1 lingură de miere, de 1 lingură de muștar și de 1 fir de rozmarin.

Carnea se tamponează cu un șervet pentru a îndepărta umezeala, apoi se masează bine cu sare, piper, boia, cimbru și usturoi. Se amestecă separat uleiul, mierea și muștarul, iar această glazură se întinde pe toată suprafața cărnii. Află cum poți să faci și o ceafă de vită fragedă.

Se pune ceafa într-o tavă, se adaugă apa, se acoperă cu folie de aluminiu și se gătește 2 ore la 170 de grade Celsius. După acest timp se îndepărtează folia și se lasă încă 30-40 de minute la 190 de grade Celsius, pentru a prinde o crustă rumenă.

Carnea trebuie lăsată să se odihnească 15 minute înainte de feliere, astfel încât sucurile să rămână în interior și să obții felii uniforme, fragede. Aceasta rețetă se potrivește perfect lângă un piure, cartofi copți, salată de varză sau murături, în funcție de preferințe.

Trucuri pentru un preparat perfect

Reușita unei fripturi perfecte constă în câteva trucuri care fac diferența dintre o carne obișnuită și una deosebit de fragedă. Primul sfat este să alegi o bucată de carne potrivită: ceafa trebuie să aibă grăsime infiltrată, nu doar la exterior.

Această grăsime se topește lent și păstrează friptura suculentă. Un alt sfat important este marinarea. Dacă ai timp, carnea poate sta la frigider 12 ore într-o marinadă simplă din ulei, usturoi, puțin oțet sau vin alb, sare și condimente.

Această etapă oferă o aromă profundă și o frăgezire suplimentară. De asemenea, temperatura este esențială. Ceafa nu trebuie gătită rapid, ci să fie coaptă lent la 160-170 de grade Celsius pentru a frăgezi fibrele, iar creșterea temperaturii se face doar la final, pentru a crea crusta.

Un alt secret este să folosești lichid în tavă: apa, supa de legume sau vinul alb mențin umiditatea și împiedică uscarea, iar sucurile rezultate pot fi folosite ulterior pentru sos. Este important și să nu uiți să acoperi carnea în primele două ore.

Folia creează un efect de abur, iar carnea se gătește uniform, iar la final, carnea trebuie lăsată la odihnit. Sunt necesare aproximativ 15 minute de repaus pentru un rezultat perfect. Află cum poți să faci și cele mai bune paste carbonara.

O ceafă de porc întreagă la cuptor este o alegere ideală pentru întreaga familie la ocaziile speciale sau pentru un moment de răsfăț cu ceva cu adevărat delicios.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025