Care sunt cele mai bune remedii pentru arsuri? În medicina tradițională există numeroase tratamente, dar asta nu înseamnă că toate sunt eficiente. De exemplu, pasta de dinți aplicată pe arsură nu face decât să faciliteze răspândirea bacteriilor.
Tratamentul pentru arsuri trebuie ales în funcție de cauza acestora, severitatea și profunzime. În general, arsurile sunt de 4 tipuri. Două remedii eficiente pentru orice fel de rană este gelul de aloe vera și ceaiul de mușețel. La rândul lor, mierea şi tinctura de propolis sunt alte remedii naturale foarte eficiente pentru rănile provocate de arsuri.
Procesul de tratare a arsurilor
Arsurile sunt leziuni care pot fi provocate de foc, substanțe chimice sau radiații. Procesul de tratare a arsurilor are mai multe etape: calmarea rapidă a durerii, curățarea adecvată a leziunilor, prevenirea infectării lor și cicatrizarea rănilor. Înainte de a aplica orice tip de tratament, rețineți că doar zonele mici şi afectate superficial de arsură sunt tratabile acasă. Dacă după 2 zile situația se înrăutățește apelați la ajutor unui medic. De exemplu, oricând există riscul ca arsurile de gradul I să se transforme în arsuri gradul II.
Remediile pentru arsuri depind de profunzimea, severitatea, de cauza acestora. Gravitatea arsurii depinde de agentul vulnerant, durata acțiunii acestuia, suprafața și profunzimea arsurii. În funcție de gravitate, arsurile sunt de mai multe tipuri: arsuri de gradul I, leziuni asemănătoare arsurii solare (roșeață însoțită de durere).
În cazul arsurilor de gradul doi II apare și o bășică denumită în limbajul de specialitate „flictena”. Rănile de gradul III sunt arsuri arsuri mai profunde cu bașică, sânge și aspect mozaic.Nu în ultimul rând, arsurile de gradul IV sunt acele arsuri în care au fost afectate mai multe straturi ale pielii, iar cicatrizarea spontană este imposibilă.
Cel mai rapid mijloc de a preveni durerea este să punem mâna sau zona afectată în apă foarte rece. Înainte de aplicarea tratamentului, trebuie să spălăm plaga cu apă și săpun, după care îndepărtăm resturile de piele moartă (atenție: smoala nu se smulge! aceasta se inmoaie cu unguente i uleiuri pe baza de petrol sau benzină)
Remedii eficiente pentru arsuri
Medicina tradițională ne pune la dispoziție diverse remedii naturiste. Astfel, putem unge zona arsă cu miere, cu zeamă de la un cartof ras sau cu un albuș de ou bătut spuma. Dacă nu sunteți adepții remediilor naturale, puteți să apelați pur și simplu la o alifie din galbenele. Totodată, gelul de aloe vera este unul din cele mai bune remedii pentru arsurile de orice fel: cauzate de soare, de substanțe chimice, ș.a. trebuie evitate în cazul arsurilor grave.
Ca și gelul de aloe, florile de muşeţel sunt excelente pentru arsuri. Pentru ca rana să se vindece, crema sau unguentul de muşeţel trebuie aplicată direct pe rană câteva zile bune. Nu în ultimul rând, crema pe bază de ceară de albine poate fi folosită ca remediu pentru arsuri doarece grăbește vindecarea și micșorează ciactricile estetice sau nefuncționale.
Unul dintre numeroasele „remedii” pentru arsuri care trebuie să le evităm este pasta de dinți. Contrar credințelor populare, acest produs nu este steril și poate încuraja răspândirea bacteriei la arsură.