Stiri medicale

Cele mai misterioase 6 boli de piele

Publicat: 22 apr. 2011

1. Argyria
Este o boala legata de decolorarea pielii cauzata de prezenta argintului in piele. Apare de obicei atunci cand argintul coloidal este ingerat ca un supliment alimentar pe o perioada indelungata de timp. Este, de asemenea, un risc profesional pentru cei din industria mineritului de argint si pentru toti lucratorii care utilizeaza acest metal.

Cel mai celebru caz este al unui american, Paul Karason, a carui piele a deveni albastrie dup ace a incercat sa-si trateze artrita cu argint colloidal. „Sufeream de artrita la nivelul umerilor si dupa ce am vazut o reclama la tv contra acestei boli am decis sa urmez tratamentul care continea argint coloidal, insa dupa mai multe luni de tratament singurul efect avut asupra mea a fost acesta pe care il vedeti: pielea corpului s-a colorat si se pare ca asa va ramane”, a povesti barbatul reporterilor unei televiziuni.

2. Tungiasis
Este o boala infalamatorie a bolii specifica zonei tropicale din Africa, Caraibe, America Centrala si de Sud si India. Afectiunea este cauzata de o specie de purici de nisip (femela penetreaza pielea si-si depune ouale). In Nigeria si Trinidad, in anii ’80, acesta boala era de 40% in randul copiilor.

3. Dermatografia
Este o afectiune rara, pielea este foarte sensibila chiar si la leziuni minore: uneori simple zgarieturi fac ca pielea sa se inroseasca si sa se irite foarte tare. Boala poate fi cauzata de o reactie alergica, dar nici un alergen specific nu a fost identificat. Dermatita sau uscaciunea pielii cresc riscul de dermatografie. Sistemul imunitar al unei persoane ce sufera de aceasta boala este hipersensibil, pielea elibereaza cantitati excesive de histamina.

In 2008 Ariana Page Russel a decis sa isi foloseasca propriul corp ca baza pentru arta, cu rezultate uimitoare.

4. Boala Morgellons
Este caracterizata prin simptome foarte neplacute. Bolnavii au senzatia ca li se taraste ceva pe piele, ca ii inteapa sau ca ii musca ceva si prezinta leziuni persistente (iritatii, bube). Majoritatea doctorilor, in special dermatologi si psihiatri, considera ca boala Morgellons este doar o manifestare a unor afectiuni medicale cunoscute, cum ar fi parazitoza imaginara (delusional parasitosis), insa exista si medici care sunt de parere ca Morgellons este o boala noua, cu cauze necunoscute. 

Cercetarile au dezvaluit ca pielea pacientilor, studiata la microscop, contine sute de fire minuscule de par ce pot fi produse de organism (desi nu se incadreaza in tipicul firelor de par tipice umane). 

5. Boala Lewandowsky-Lutz
Se mai numeste si epidermodisplazia veruciforma si este o boala genetica extrem de rara. Aceasta se manifesta prin cresterea unor excrescente cheratinoase, in special, pe maini. A fost numita dupa doctorii Felix Lewandowsky si Wilhelm Lutz, cei care au diagnosticat-o pentru prima data. Primele manifestari ale afectiunii apar inca din copilarie, iar in acest moment nu exista un tratament pentru ea. 

Cel mai dramatic caz este al unui pescar din Indonezia, supranumit, din cauza bolii, „omul copac”. Dupa ce a descoperit ca sufera de aceasta boala el a fost rand pe rand abandonat de sotie, dat afara de la locul de munca si evitat de catre vecini lui. Dupa mediatizarea cazului sau a primit donatii din partea oamenilor si ajutor din partea guvernului, iar in 2008 a reusit prin operatie sa indeparteze 6kg din negii nodurosi.

6. Fasceita necrozanta
Efectele acestei infectii bacteriene extrem de rare sunt acelea ca distruge pielea, dar si grasimea de sub aceasta, iar uneori chiar si muschii. Tesuturile afectate mor foarte repede, de aceea se spune despre o persoana care are fasceita necrozanta ca este infectata cu o bacterie „mancatoare de carne”. 30% dintre cei care sunt afectati de aceasta boala mor din cauza ei.
Adauga un comentariu