Calatorii

Cele mai puternice pașapoarte din lume. În câte țări poți să intri fără viză cu un pașaport românesc

Publicat: 09 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele mai puternice pașapoarte din lume. În câte țări poți să intri fără viză cu un pașaport românesc
pasaport Romania

Cele mai puternice pașapoarte din lume. Potrivit clasamentului Passport Index al firmei britanice de avocatură Henley & Partners, Japonia este din nou pe primul loc în clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume, cetățenii japonezi putând intra în 191 de ţări fără viză sau să primească viză la intrare.

Cele mai puternice pașapoarte din lume

La fel ca în anii trecuți, chiar daca nu s-au clasat permanent pe primul loc, deținătorii unui act de călătorie emis de autoritățile de la Tokyo au liber să intre fără viză în 191 de țări.

Astfel, paşapoartele japoneze oferă acces la cel mai mare număr de destinaţii din lume fără viză. Acest clasament anual făcut de firma britanica de avocatura Henley & Partners măsoară “puterea” pașapoartelor lumii, în funcție de numărul de țări în care deținătorii pot călători fără a avea nevoie de viză.

Clasamentul, publicat marți, se bazează pe datele Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene (IATĂ) şi oferă informaţii despre ce nivel de acces oferă fiecare paşaport şi care sunt vizele necesare pentru diferite ţări.

Chiar daca anterior Japonia s-a clasat pe locul al doilea, deţinerea unui paşaport japonez a fost întotdeauna avantajoasă. Potrivit guvernului japonez, aceasta reflectă imaginea internaţională bună a ţării că a treia cea mai mare economie a lumii şi una dintre cele mai sigure ţări.

Pe locul al doilea în clasament se clasează pașaportul din Singapore, oferind intrarea fară viza în 190 de tari. Următorul loc în clasament este urmat de pașapoartele german și sud-coreean, care oferă accesul fară viza în 189 de tari.

Clasamentul nu ia în considerare restricţiile actuale de călătorie din cauza pandemiei de coronavirus, care pot avea prioritate în faţa informaţiilor privind vizele.

În timp ce turiştii japonezi sunt printre cei din 14 ţări care din 1 iulie pot intra din nou în UE, restricţiile de intrare sunt încă în vigoare pentru SUA, de exemplu, care se clasează pe locul al şaptelea în index.

Topul celor mai puternice pașapoarte din lume

1. Japonia (191 destinații)
2. Singapore (190)
3. Coreea de Sud, Germania (189)
4. Italia, Finlanda, Spania, Luxembourg (188)
5. Danemarca, Austria (187)
6. Suedia, Franța, Portugalia, Olanda, Irlanda (186)
7. Elveția, SUA, UK, Norvegia, Belgia (185)
8. Grecia, Noua Zeelandă, Malta, Cehia (184)
9. Canada, Australia (183)
10. Ungaria (181)

Cele mai slabe pașapoarte din lume

103. Coreea de Nord (39 destinații)
104. Libia, Nepal, Teritoriul Palestinian (38)
105. Somalia, Yemen (33)
106. Pakistan i32)
107. Syria (29)
108. Iraq (28)
109. Afghanistan (26)

În câte țări poți să intri fără viză cu un pașaport românesc

Chiar daca nu suntem pe podium, și cetățenii romani se pot bucura de intrarea fară viza în majoritatea statelor lumii. Astfel, România se află pe locul 17 în acest clasament. Cetățenii din țara noastră pot vizita 172 de state fără să aibă nevoie de viză sau să primească viză la intrare.

În același timp, vecinii nostrii unguri se află pe locul 10, maghiarii având acces la 182 de destinații, în timp ce Bulgaria se află imediat sub România, pe locul 18, cu 171 de destinații.

Cele mai puternice pașapoarte din lume. De ce au patru culori toate pașapoartele din lume

Pașaportul este documentul fară de care nu poți călători în alte state. Atunci când își face un pașaport, cetățeanul nu-și poate alege culoarea coperții, el este eliberat de stat în funcție de regiunea sa geografica. Astfel, culoarea pașaportului poate dezvălui informații importante despre locul de proveniență al posesorului.

Coperta pașaportului poate avea patru culori de baza: roșu, albastru, verde și negru.

Pașapoartele de culoare roșie sunt destinate membrilor Uniunii Europene, făcând excepție Croația, chiar daca este membru UE din 2013. De asemenea, culoarea roșie este destinata și tarilor care sunt aspirante la integrarea în blocul european, un exemplu fiind Turcia. Un caz special este cel al Elvetiei. Chiar daca nu este membra UE, Elveția are tot culoarea roșie prezenta pe coperta pașaportului, numai că este un roșu deschis.

Pașapoartele de culoare albastra sunt destinatele tarilor precum: Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay sau Venezuela. De asemenea, culoarea albastra pe coperta pașaportului o au și cetățenii americani.

Statele de proveniență islamica au pașapoarte de culoare verde, culoarea având o semnificație religioasa, fiind considerata preferata Profetului Mohomed.

În final, pașapoartele negre sunt cele mai rare și sunt destinate personalului diplomatic. Pe lângă diplomați, culoarea neagra a pașaportului este atribuita și anumitor tari din Africa, precum Ciad, Congo, Zambua etc. În plus, Noua Zeelanda are pașaportul negru, întrucât aceasta este considerata culoare națională.

Adauga un comentariu