International

Celebrul astronaut Michael Collins, care a luat parte pe misiunea Apollo 11, a murit

Publicat: 29 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Celebrul astronaut Michael Collins care a luat parte pe misiunea Apollo 11 a murit
Astronautul Michael Collins a murit la varsta de 90 de ani

Celebrul astronaut Michael Collins a murit la vârsta de 90 de ani. Acesta a făcut parte din echipajul de trei membri de pe Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman pe Lună, din anul 1969.

Michael Collins nu a pășit niciodată pe Lună spre deosebire de Neil Armstrong și Buzz Aldrin.

Michael Collins a murit. De ce i se spunea “Astronautul uitat”

Michael Collins a rămas în rachetă și a pilotat modulul de comandă în timp ce se învârtea în jurul satelitului natural al Pământului. Acesta ar fi fost motivul pentru care și-a căpătat porecla de “Astronautul uitat”.

Neil Armstrong a pășit prima dată pe lună și a rostit faimoasa frază, „Houston, aici Tranquility Base, Vulturul a aterizat”, Collins era pe orbită, la 60 de mile deasupra, la fel de ocupat și la fel de entuziasmat, spunând echipei de la NASA că asculta comunicările cu tovarășii săi și a fost „fantastic”.

Aldrin și Armstrong au stat pe suprafața lunară puțin sub 22 de ore.

În timp ce întreagă lume era cu ochii pe Armstrong și Aldrin, Collins înconjura luna.

„Lucrul de care îmi amintesc cel mai intens este vederea planetei Pământ de la mare distanță”, a spus el mai târziu. „Mic. Foarte strălucitor. Albastru și alb. Strălucitor. Frumos. Senin și fragil”

Michael Collins putea vorbi cu controlorii de zbor de pe Terra jumătate din timp, dar când era în partea din spate a lunii, era complet tăiată comunicare.

Din cauza acestei părți a misiunii, unii l-au numit „cel mai singuratic om din lume”. După cum și-a amintit într-un interviu NPR din 2016, nu s-a gândit la asta în felul acesta.

Vladimir Komarov, astronautul rus care știa că va muri în Soyuz 1

La 50 de ani de la Revoluția Bolșevică, când a urcat la bordul navetei Soyuz 1, astronautul sovietic Vladimir Komarov știa că va muri. De ce nu a refuzat? Pilotul de rezervă ar fi fost prietenul său, Iuri Gagarin. De ce Soyuz 1, cu peste 200 de probleme tehnice, nu a rămas la sol?

Răspunsurile la aceste întrebări au venit abia după 44 de ani, odată cu lansarea cărții „Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin” (Jamie Doran și Piers Bizony, Walker Publishing).

Lucrarea celor doi reface cariera astronautului rus – socotit erou național – și include detalii în premieră de la eșecul misiunii Soyuz 1, din 24 aprilie 1967. Mărturiile din „Starman” arata că atât Gagarin, cât și Komarov, știau că pilotul navei va muri.

Celebrul astronaut Michael Collins, care a luat parte pe misiunea Apollo 11, a murit la varsta de 90 de ani.

Adauga un comentariu