Prima pagină » Informații utile » Cine a fost Corneliu Zelea Codreanu? Temutul lider al Mișcării Gărzii de Fier, asasinat din ordinul lui Carol al II-lea

Cine a fost Corneliu Zelea Codreanu? Temutul lider al Mișcării Gărzii de Fier, asasinat din ordinul lui Carol al II-lea

17 sept. 2024, 15:44, 5 ,
în Informații utile

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut în anul 1899, în orașul Huși, Vaslui, și a fost unul dintre cei mai prolifici, dar și de temut, politicieni de extremă dreapta care a destabilizat complet România interbelică.

Cu siguranță, majoritatea dintre noi am auzit măcar o dată de Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj pe cât de faimos, pe atât de controversat. Acesta a fost asasinat la doar 39 de ani, din ordinul lui Carol al II-lea. În acel moment, liderul mișcării naționaliste se afla la apogeul puterii sale politice.

Cine a fost Corneliu Zelea Codreanu?

Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, a fost o figură emblematică și controversată a perioadei interbelice. La vârsta de 39 de ani, la apogeul carierei sale politice, Codreanu a fost asasinat, se pare, la ordinul regelui Carol al II-lea. Această perioadă a fost marcată de schimbări semnificative în Europa, în urma Primului Război Mondial, iar Regatul României nu a fost scutit de transformările economice, politice și ideologice.

În România, ca în restul Europei, a crescut influența mișcărilor de extremă dreapta, cu ideologii naționaliste și antisemite. În acest context, în 1927, Corneliu Zelea Codreanu a fondat „Legiunea Arhanghelului Mihail”, o mișcare naționalistă și ortodoxă care promova „renașterea națională” și era puternic marcată de antisemitism. În ideologia legionară, evreii erau considerați o piedică în calea dezvoltării naționale, iar naționalismul mistic era completat de un cult al sacrificiului și al asasinatului. Taberele de muncă voluntară organizate de legionari consolidau imaginea unei mișcări dedicate renașterii morale și sociale a României.

În anii ’30, Corneliu Zelea Codreanu a devenit o figură de notorietate, inclusiv deputat în Parlament, iar Mișcarea Legionară câștiga tot mai mulți adepți din diverse medii, de la studenți și intelectuali, la clerici și țărani. Însă, în ciuda ascensiunii sale politice, Codreanu a fost în cele din urmă eliminat. În noiembrie 1938, în apropiere de Tâncăbești, el și alți 13 lideri legionari au fost asasinați. Oficial, moartea sa a fost justificată printr-o presupusă tentativă de evadare, însă mulți istorici consideră că asasinarea sa a fost plănuită de autorități. Trupurile au fost aruncate într-o groapă comună și distruse cu vitriol, într-un efort de a șterge urmele crimei.

Asasinarea din ordinul lui Carol al II-lea

Codreanu fusese arestat și condamnat în mai 1938 la 10 ani de muncă silnică pentru trădare, într-un proces controversat. Mulți consideră că liderul legionar a fost ucis din cauza popularității sale crescânde, care reprezenta o amenințare directă la adresa lui Carol al II-lea. La alegerile din decembrie 1937, Mișcarea Legionară, prin partidul „Totul pentru Țară”, a devenit a treia forță politică a țării. Acest succes electoral, combinat cu influența sa în creștere, a îngrijorat nu doar pe regele Carol, ci și cercurile politice din jurul său, inclusiv pe Armand Călinescu și camarila regală.

Pentru a-l neutraliza pe Codreanu, a fost pus în aplicare un plan în trei etape. Prima etapă a vizat provocarea unui conflict public cu Nicolae Iorga, consilier regal, ceea ce a dus la un proces pentru ultraj. În plus, Codreanu a fost acuzat de trădare, fiind condamnat și închis. Această înscenare a fost parte a unui efort mai larg de a compromite și distruge Mișcarea Legionară, liderii autorităților sperând că, odată decapitată, mișcarea se va dizolva. Totuși, asasinarea lui Codreanu nu a însemnat sfârșitul Mișcării Legionare, care a continuat să joace un rol important în politica românească în anii următori. Figura sa iconică rămâne emblematică pentru tumultuoasa istorie politică a României interbelice.

Cu siguranță, majoritatea dintre noi am auzit măcar o dată de Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj pe cât de faimos, pe atât de controversat. Acesta a fost asasinat la doar 39 de ani, din ordinul lui Carol al II-lea. În acel moment, liderul mișcării naționaliste se afla la apogeul puterii sale politice.

Comentarii
  • S au trezit ochii albaștri să ne facă un pic de istorie??!!
    Zelea Codreanu a fost patriot adevărat, cu valori morale impecabile din orice punct de vedere.
    Trădătorilor de neam, țară și Hristos, le au tatait curul că nu și mai pot face mendrele și hoțiile și l au asasinat.
    Cum se întâmplă și în zilele noastre, de altfel.
    Un episod de fabricare a istoriei de către trădători.

  • Mințiți cu nerușinare !, Zelea Codreanu a fost de fapt un ucrainean la origine cu numele de Zelensky ! , un tînar cu idei revoluționare refugiat în România din imperiu rus la fel ca alte zeci de mii de evrei , lipoveni , ucraineni !, și-a romanizat numele și identitatea culturala , în rest știți poveastea lui

  • Corneliu Zelea Codreanu, a fost un mare martir al neamului românesc. Un mare patriot și creștin adevărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024