Cultural

Cine a fost Mafalda. Povestea adevărată a prințesei de Savoia

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine a fost Mafalda. Povestea adevărată a prințesei de Savoia
Clarvăzătoarea de origine rromă locuia în mahalalele Bucureștiului

Ești curios cine a fost Mafalda și de ce este una dintre cele des întâlnite expresii în limba română? Una dintre cele mai întâlnite sintagme în limba română este, fără dar și poate, aceasta: ”De unde să știu eu? Ce sunt eu, Mafalda?”. Totuși, destul de puține persoane știu de unde vine aceasta și cine a fost Mafalda, de fapt.

Cine a fost Mafalda

Când vine vorba despre cineva care ar trebui să le știe pe toate, unul dintre aceste personaje este, cu siguranță, Mafalda. De altfel, una dintre cele mai populare expresii din limba română este: ”Cine sunt eu, Mafalda?”, făcând referire la femeia care le cunoaște pe toate. Expresia este utilizată atunci când o persoană nu poate răspunde la o întrebare ce ține de viitor. În literatura de specialitate, această femeie misterioasă, Mafalda, apare sub diferite explicații. Se pare că, de-a lungul timpului, mai multe personalități feminine au purtat acest nume.

În perioada dintre cele două războaie mondiale, în ziare apăreau numeroase anunțuri date de o prezicătoare pe nume Mafalda. Clarvăzătoarea de origine rromă locuia în mahalalele Bucureștiului interbelic, pe Calea Rahovei. Se crede că numele Mafalda este de origine germanică, iar în urmă cu sute de ani îi era atribuit unei vrăjitoare.

Povestea adevărată a Prințesei Mafalda de Savoia

Deși mai multe personalități feminine au purtat acest nume, cea mai cunoscută Mafalda rămâne Prinţesa Mafalda Maria Elisabetta de Savoia, a doua fiică a regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei şi a Elenei de Muntenegru.

Prințesa Mafalda de Savoia a fost un membru al familiei regale italiene despre care se credea că era împotriva lui Adolf Hitler în timpul ascensiunii fascismului în Germania și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De-a lungul istoriei au existat mai multe personalități cu numele de Mafalda. Un exemplu în acest sens este și o așa-numită Mafalda din legendele noastre. Cine este Mafalda? Femeia a trăit în perioada 1060 și 1108 și a fost căsătorită de două ori: mai întâi cu contele Ramon Berenguer al II-lea de Barcelona, după care cu vicontele Aimeric I de Narbonne. Era pe atunci un timp când se năşteau, uşor, legendele. Mafalda este poate cel mai cunoscut membru al familiei de Hauteville de către români. Aşa cum în cultura populară a ungurilor apare legenda despre puterea magică a ”Coroanei Sfântului Ştefan”, în cultura populară a românilor se naște tot atunci legenda despre puterile magice ale Mafaldei. Învățătura ezoterică pe care ar fi dobândit-o Mafalda i-ar fi dat chiar și puteri de previziune aproape infailibile.

Adauga un comentariu