Titlurile zilei

Cine este Constantin Pelin Dolachi, noul director al unei importante instituții din Iași. Salariul lunar depășește 3.000 de euro. „Vom urma planul de la București”

Publicat: 28 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine este Constantin Pelin Dolachi noul director al unei importante instituții din Iași. Salariul lunar depășește 3.000 de euro. Vom urma planul de la București
Constantin Pelin Dolachi, consilier județean, preia conducerea unei instituții din Iași

Constantin Pelin Dolachi este noul director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Iași, instituție care gestionează acordarea fondurilor europene pentru dezvoltarea mediului rural. Salariul lunar al directorului este de peste 3.000 de euro. Constantin Dolachi susține că îl recomandă experiența pentru noua funcție

Una dintre cele mai importante instituții din Iași are un nou director. Constantin Pelin Dolachi, consilier județean PNL, este noul director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Iași, instituție care gestionează acordarea fondurilor europene pentru dezvoltarea mediului rural, subordonată AFIR-ului. După luni de negocieri, Partidul Național Liberal a mai câștigat o funcție de conducere în Iași.

Surse politice susțin că numirea noului director a fost parafată de actualul director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), respectiv George Chiriță. Astfel, Constantin Dolachi a fost numit oficial printr-o decizie a directorului OJFIR Iași, instituție pe care o va conduce, începând cu 3 ianuarie 2023. Ieșeanul are un parcurs fulminant în cadrul partidului, dar și în cadrul AFIR.

Constantin Pelin Dolachi, noul director OJFIR Iași, a avut un parcurs fulminant

Astfel, Dolachi, în vârstă de 40 de ani, a început, în calitate de consilier în cadrul instituției, cu un salariu de 7.400 de lei pe lună. În perioada când Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR), instituția care se ocupă de proiectele europene din regiunea Moldovei, a fost numit secretar general al MADR, a condus instituția în locul acestuia. Atunci a încasat un salariu de peste 2.000 de euro. Acum, odată cu noua numire în postul de director al OJFIR Iași, va încasa peste 3.000 de euro pe lună.

În calitate de consilier județean, Constantin Pelin Dolachi încasează 1.000 de lei pe lună. Potrivit declarației de avere, acesta are un apartament cu o suprafață de 44 de metri pătrați, achiziționat în 2020, dar și un teren intravilan în Rediu, cu o suprafață de 809 metri pătrați. Tot în anul 2020 a vândut un apartament către Drăgan Silviu Constantin, cu 282.000 de lei (56.400 de euro). De asemenea, Constantin Pelin Dolachi deține un BMW X3 și are cinci împrumuturi bancare în valoare de peste 300.000 de lei. Constantin Dolachi a fost și trezorierul PNL Iași. Pe de altă parte, Iașul a atras fonduri europene de câteva milioane de euro, bani virați în conturile beneficiarilor.

Constantin Pelin Dolachi: „Trebuie să văd exact despre ce este vorba la OJFIR”

Contactat telefonic de reporterii BZI, Constantin Pelin Dolachi susține că pentru noua funcție îl recomandă experiența, deși trebuie să se mai informeze în legătură cu instituția pe care o va conduce.

„Sunt în AFIR de vreo câțiva ani. Cât a fost domnul Bulgaru la București am fost director în locul lui. Numirea mea ca director al OJFIR este cu data de 3 ianuarie 2023. Trebuie să văd exact despre ce este vorba la OJFIR. Sunt colegi competenți în această instituție, iar noi vom urma planul de la București. Iașul este în top 10, la nivel național, ca absorbție a fondurilor europene”, susține Constantin Pelin Dolachi.

OJFIR și CRFIR sunt instituții locale și regionale subordonate AFIR, instituția de la București. Directorul instituției din Iași a fost, timp de 10 ani, Eugen Țicău, acum pensionar. Până ce partidele politice au decis cine va prelua conducerea OJFIR, instituția a fost condusă de Florentina Bernacic, șef de serviciu în cadrul instituției. Rămâne de văzut cât timp va fi Constantin Pelin Dolachi în postul de director al OJFIR Iași.

Adauga un comentariu