Local

Cine este vinovat de poluarea de joi, de la Iași. Gheorghe Ibănescu: „Doar magazinul de furaje este al meu!” Angajații lui spun altceva

Publicat: 21 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine este vinovat de poluarea de joi de la Iași. Gheorghe Ibănescu Doar magazinul de furaje este al meu Angajații lui spun altceva
Fenomenul de poluare din zona industrială este cercetat de către experții în mediu

Administratorul firmei FNC Iași, care face parte din grupul Agrimarvas Ciurea Iași, Gheorghe Ibănescu, susține că nu este vinovat de poluarea de joi și că depozitul din zona industrială nu este al lui, ci ar aparține de Pambac Bacău. Potențialii clienți care merg la depozitul aflat în zona afectată sunt trimiși de angajații lui Ibănescu să cumpere de la magazinul FNC, situat pe Calea Chișinăului

Deși recunosc că situația este gravă, cei de la Garda de Mediu nu au luat încă nicio decizie în cazul poluării din zona industrială.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului spun că în urma monitorizării nu s-au identificat cifre care să depășească limita admisă, dar expertul de mediu Silviu Gurlui precizează că datele nu sunt concludente, fiind foarte mare distanța dintre locul poluării și stația de monitorizare.

 o canalizare plină de pleavă de porumb
Oamenii se plâng de acest fenomen de poluare

Este vinovat de poluarea de joi FNC Iași? Angajații din zonă sunt disperați!

 o mână plină cu pleavă de porumb
În ultima săptămână, persoanele din jurul fabricii de cereale au suferit apogeul poluării

Locuitorii și cei care lucrează în spațiile comerciale din zona industrială a Iașului sunt extrem de deranjați de poluarea din zonă, despre care spun că ar dura de câteva luni.

Câteva sesizări scrise au fost depuse și la Garda de Mediu în legătură cu această situație, însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie de către instituția care trebuie să controleze dacă s-au produs sau nu încălcări ale normelor legale.
Principalul vinovat este considerat de toți cei afectați deținătorul unui depozit situat în zona industrială, care a aparținut în trecut de Comcereal, și care ar fi ajuns în patrimoniul FNC Iași. Patronul FNC Iași, Gheorghe Ibănescu, susține că el doar deține magazinul de furaje din Calea Chișinăului și că acesta nu are cum să polueze.

„Acel siloz aparține de Pambac Bacău, nu este al meu. Eu am magazinul FNC, de pe Calea Chișinăului, dar acela nu are cum să polueze! Nici măcar afaceri nu facem cu cei de la Pambac“, a transmis Gheorghe Ibănescu reporterilor BZI.

Acest lucru este contrazis de angajații săi. Potențialii clienți de produse furajere care s-au adresat celor de unde este localizat depozitul au fost direcționați pentru a merge la magazinul FNC Iași. Logic, se pune întrebarea de ce aceștia ar trimite clienții la o firmă concurentă, adică la FNC Iași, dacă ei lucrează pentru Pambac Bacău?!

Gheorghe Ibanescu la o masa
Gheorghe Ibănescu susține că depozitul care poluează nu este al lui

APM Iași nu are date legate de poluare

 o mașină cu rumeguș pe ea
Apogeul poluării a fost atins în ziua de 17 februarie

Galea Temneanu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, a declarat pentru reporterii BZI că a fost informată în legătură cu o eventuală poluare în zona amintită, dar că măsurătorile, din data de 17 și 18 februarie, din stațiile automate de monitorizare din Iași nu au înregistrat cifre ce depășesc limita admisă.

„Pe 17 și 18 februarie, în stațiile automate de monitorizare a calității aerului din Iași, nu s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM 10 față de valoarea limită zilnică admisă”, a precizat Galea Temneanu.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, Gabriel Ciobanu, susține că va dispune efectuarea unei anchete în acest caz, deși situația este mai mult de competența Gărzii de Mediu.

„O să verificăm și noi să vedem despre ce este vorba. Ne-am sesizat și noi din oficiu și vom demara o anchetă. Cred că este o problemă de competența Gărzii de Mediu, dar noi vom verifica în ce măsură suntem implicați și noi”, a anunțat Gabriel Ciobanu.

o poză cu Galea Temneanu
Galea Temneanu, director APM, va trimite o echipă pentru a lua măsurători cu stațiile mobile ca să poată identifica clar nivelul de poluare

Silviu Gurlui: „Datele nu sunt atât de relevante, pentru că stațiile fixe sunt foarte departe”

Profesorul Silviu Gurlui, expert în mediu, este de părere că datele pe care APM Iași le-a furnizat pentru reporterii BZI nu sunt relevante, deoarece stația de verificare este destul de îndepărtată de zona în care s-a produs poluarea.

„Stațiile fixe sunt departe tare, sunt la distanțe destul de mari, precum Podul de Piatră, în Tătărași, în zona Parcului și următoarea în Tomești. Acestea sunt stațiile cele mai apropiate de locul unde s-a produs poluarea. În opinia mea, aceste cifre sunt puțin relevante. Analizele din zona respectivă contează cel mai mult”, a subliniat Silviu Gurlui.

Acesta susține că reprezentanții APM Iași ar trebui să meargă să analizeze într-un timp cât mai scurt și, ulterior, să constate indicii ale poluării din zona Industrială și să ia măsurile care se impun pentru cel care este vinovat de poluarea de joi.

o poză cu Silviu Gurlui
Silviu Gurlui îndeamnă APM să facă verificări în zonă cât mai repede
Adauga un comentariu