Local

Circ pe modernizarea Aeroportului Iași. Planul de 75 de milioane de euro a fost prins în mijlocul unui scandal politic

Publicat: 25 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Circ pe modernizarea Aeroportului Iași. Planul de 75 de milioane de euro a fost prins în mijlocul unui scandal politic
Modernizarea Aeroportului Iași a provocat un scandal politic în plenul Consiliului Județean la ședința de plen de la Casa Pătrată

Modernizarea Aeroportului Iași a fost aprobată cu scandal de plenul Consiliului Județean. Aleșii județului Iași au avizat ieri proiectul noului masterplan de la aerogară, plan care însă a provocat discuții printre taberele politice din instituție

Aeroportul Iași se va dezvolta pe partea de Vest, proiectul fiind estimat la circa 75 de milioane de euro. Obiectivul a fost aprobat de plenul Consiliului Județean (CJ) Iași în cadrul ședinței ordinare care a avut loc ieri, 24 februarie 2021, la Casa Pătrată. Proiectul de hotărâre privind modernizarea aeroportului a prilejuit însă motiv de răfuieli politice între grupurile PNL și PSD din Consiliul Județean. Cei mai vehemenți au fost cei de la PSD, nemulțumiți de faptul că au pierdut controlul asupra aerogării ieșene. Cei de la PSD le-au reproșat celor din Executivul CJ faptul că proiectul nu este atât de bun pe cât se dorește și că totul nu este decât un joc politic. Pe de altă parte, actuala conducere a CJ Iași a precizat că planul de modernizare de la Aeroportul Iași a stagnat în mandatul anterior tocmai din cauza administrației PSD.

Cum arată modernizarea Aeroportului Iași în planșe. Lucrări gata până în 2023

Proiectul legat de dezvoltarea pe zona de Vest a fost derulat de firma Consitrans SRL, societate contractată de Aeroportul Iași. Firma respectivă a derulat mai multe scenarii privind modernizarea aerogării, varianta finală fiind cea pe zona de Vest. Varianta de dezvoltare pe Vest, respectiv scenariul 2, va cuprinde un terminal de pasageri (rezultate – 1.250 pasageri / oră de vârf — plecări – 1.250 pasageri oră de vârf – sosiri), dar și un terminal cargo (zona procesare 2.850 mp- parter). În calcul au fost luate și o zonă administrativă de 1.100mp (P+1), precum și mai multe poziții de parcare a aeronavelor. De asemenea, au mai fost luate în calcul și câteva sute de locuri de parcare. Proiectul trebuie dus până la capăt în 2023, termen limită impus de Comisia Europenă. Lucrările ar urma să cuprindă demolarea terminalelor T2 și T3 și construirea unui singur terminal cu o capacitate mai mare de procesare a pasagerilor.

Noi proiecte pe ordinea de zi la CJ Iași

Consilierii județeni au discutat și alte proiecte de hotârâre pe lângă modernizarea Aeroportului Iași. Un alt proiect de hotârâre a fost legat de aprobarea unui regulament pentru evaluarea managerilor instituțiilor de cultură din subordinea CJ Iași. Pe ordinea de zi a ședinței de plen au fost și o serie de proiecte de hotărâre legate de investiții pe drumurile județene, dar și nominalizarea unor aleși în structurile de conducere la unitățile subordonate. În plus, consilierii au discutat și despre alocarea unor fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale către primăriile din județul Iași. În afara proiectului legat de modernizarea aerogării, ședința de plen nu a avut istoric.

Adauga un comentariu