Sanatate

Citronela. Utilizările uleiului esențial și beneficiile acestuia pentru sănătate

Publicat: 28 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Citronela. Utilizările uleiului esențial și beneficiile acestuia pentru sănătate
În mod tradițional, a fost folosit ca aromă culinară, ca agent calmant pentru dureri

Citronela are o aromă puternică, intensă, de citrice verzi, prospețimea sa nu poate fi confundată. Acesta este uleiul esențial de citronella, care este popular pentru acțiunea sa ca repelent natural pentru țânțari și insecte. Cu toate acestea, utilizările și beneficiile sale se extind dincolo de îndepărtarea insectelor enervante în lunile mai calde.

Citronela este adesea confundată cu lemongrass, deoarece au un aspect, o creștere și o metodă de prelucrare similare. Cele două plante sunt considerate „surori”, deoarece aparțin aceleiași familii de plante, Cymbopogon, care este denumită în mod obișnuit pur și simplu lemongrass. Ele diferă prin tulpinile lor, lemongrass are tulpini aproape albe, în timp ce cele ale plantei Citronella sunt de culoare roșiatică.

Citronela. În ce zonă crește acest tip de iarbă?

Iarba aromată își trage numele de la cuvântul francez care înseamnă „balsam de lămâie”, datorită aromei sale florale, puternic asemănătoare cu cea a citricelor. Citronella este o iarbă care crește în principal în unele țări asiatice, precum și pe insulele din Pacificul de Sud.

Uleiul esențial de citronella este extras din două soiuri, soiul Ceylon, al cărui nume botanic este Cymbopogon nardus, și soiul Java, Cymbopogon winterianus. Ambele uleiuri au o culoare care variază de la galben pal până la o nuanță maronie.

Varietatea Java are o aromă mai proaspătă, de lămâie, care amintește de uleiul esențial de lămâie, în timp ce varietatea Ceylon poate avea o nuanță mai caldă, mai lemnoasă, cu miros de citrice. Cele două varietăți diferă, de asemenea, în ceea ce privește compoziția lor, varietatea Java conținând predominant geraniol și citronelol.

Scurt istoric. Proprietăți curative ale leacului naturist

La fel ca multe uleiuri esențiale, uleiul de citronella are diverse beneficii care nu se limitează la proprietățile sale repelente. Timp de secole, uleiul de citronella a fost un agent natural de vindecare și un ingredient nutritiv care a fost aplicat pe scară largă în China, Sri Lanka și Indonezia.

În mod tradițional, a fost folosit ca aromă culinară, ca agent calmant pentru dureri, infecții, erupții cutanate și inflamații, ca repelent non-toxic pentru insecte. De asemenea, remediul a fost folosit ca agent de curățare natural și aromatic pentru gospodărie și ca ingredient în parfumuri, săpunuri, produse de curățare, lumânări parfumate și produse cosmetice.

Uleiul de citronella este foarte apreciat și astăzi pentru proprietățile sale de curățare, dezinfectare, împrospătare și deodorizare. Pe lângă faptul că este folosit ca aromatizant pentru alimente și băuturi, uleiul de citronella are o varietate de utilizări, pe care le vom enumera mai jos.

Utilizările uleiului de citronella. Ce spun experții

Uleiul este folosit ca și repelent natural pentru insecte. Aceasta este una dintre cele mai frecvent utilizate proprietăți ale uleiului esențial de citronella, deoarece respinge insectele și previne mușcăturile. S-a constatat că este deosebit de eficient asupra unei specii de țânțari numiți Aedes aegypti, a căror mușcătură provoacă temuta febră galbenă.

Uleiul de citronella este eficient și asupra păduchilor și a puricilor. De asemenea, uleiul îndepărtează mirosul neplăcut. Aroma strălucitoare, proaspătă și bogată de citrice și lămâie a uleiului esențial de citronella alungă mirosurile neplăcute. Uleiul esențial de citronella are un efect tonic general asupra organismului. Dar atenție, ca și lămâia, uleiul este destul de puternic și nu trebuie folosit în exces.

Citronela acționează ca un stimulent. Efectul stimulator al uleiului esențial de citronella va crește activitatea sistemului nervos. Acest ulei esențial stimulează, de asemenea, mecanismele imunitare și metabolismul organismului. Citronella formează amestecuri fine cu alte uleiuri esențiale.

Adauga un comentariu