Prima pagină » Local » Claudiu Pistol necesită ajutor mai mult ca niciodată! Tânărul profesor a fost diagnosticat cu o formă de leucemie acută şi are mare nevoie de trombocite – FOTO

Claudiu Pistol necesită ajutor mai mult ca niciodată! Tânărul profesor a fost diagnosticat cu o formă de leucemie acută şi are mare nevoie de trombocite – FOTO

23 apr. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Claudiu Pistol, profesor la Liceul „Spiru Haret” Moinești, are urgent nevoie de trombocite, după ce a fost diagnosticat cu o formă acută de leucemie. Trombocitele pot fi donate direct la Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi, specificându-se numele lui Claudiu Pistol.

Claudiu Pistol are nevoie urgent de trombocite

Alina Pistol, soţia lui Claudiu Pistol, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care cere ajutorul tuturor cunoscuților. Astfel, persoanele ce doresc să îl susțină pe Claudiu pot dona trombocite și sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iași. Pentru a putea continua lupta cu leucemia, Claudiu are nevoie, într-un timp relativ scurt, de cel puţin 10 pungi de trombocite.

„Datorită dificultăților apărute, rugăm pe cei care pot dona trombocite (bărbați care au mai donat

În ce constă donarea de trombocite și ce criterii trebuie să îndeplinească donatorii

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cu boli hematologice, care au suferit un transplant, cu traumatisme sau cei care au avut un accident. Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de doctori. Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare.

Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat, restul sângelui întorcându-se la donator. Deoarece majoritatea globulelor roșii revin la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer.

Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare. Pot dona bărbații cu vârsta până în 45 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru.

Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc. Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru Claudiu Pistol, tânărul profesor internat la IRO Iași, trebuie să știe că Centrul de Transfuzii Sanguine Iași este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 7.30-13.30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *