Codul Rutier 2024. Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat

08 mai 2024, 14:52,
BZI.ro, în National

Vrei să știi cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? La un interval clar stabilit de lege, toți șoferii trebuie să facă Inspecția Tehnică Periodică (ITP) pentru autoturismul lor.

Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat

Toate autovehicule care circulă pe drumurile publice din România trebuie să fie supuse unei Inspecții Tehnice Periodice. Fie că aceasta a fost efectuată în țara noastră sau în străinătate, este obligatorie pentru toate mașinile.

Cei care uită să refacă Inspecția Tehnică Periodică sau o amână și circulă cu ITP expirat, riscă să fie amendați de două ori. Pentru că, acum, Codul Rutier stabilește că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică. Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conduce o mașină neînmatriculată. Astfel, în momentul în care ești prins cu ITP expirat, riști să primești nu una, ci două amenzi.

Pentru conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă, amenda este între 1.305 lei şi 2.900 lei iar pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, amenda este de 2.900 de lei. Astfel, dacă ești prins cu un ITP expirat, amenda totală poate ajunge la 5.800 de lei. În plus, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehicul, se rețin talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Așadar, din punct de vedere legal, nu poți circula nici măcar o zi cu un ITP expirat.

Când se face ITP-ul

În cazul în care ți-ai luat o mașină nouă, ITP-ul acesteia este valabil trei ani de la achiziție. Dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani. Iar în cazul mașinilor care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută în fiecare an.

Costul ITP variază între 100 și 250 de lei, în funcție de cât percepe fiecare service. Suma poate varia și în funcție de tipul de autovehicul pentru care se face Inspecția Tehnică. Pentru un autoturism de clasă mică sau medie, costul ITP este, în medie, aproximativ 150 de lei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *