Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași va fi modernizat cu fonduri europene. Licitația a atras patru oferte financiare
Primăria Municipiului Iași a lansat, încă de la începutul lunii mai 2025, procedura de licitație pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). La data-limită au fost depuse patru oferte financiare pentru contractarea serviciilor de proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor de modernizare.
Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași va fi modernizat! Patru firme vor să semneze contractul de peste 1,9 milioane de euro
Contractul scos la licitație de primărie are ca obiect „Proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări pentru obiectivul «Modernizarea clădirii Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” din municipiul Iași»”. Acesta este estimat la o valoare de 8.290.801 lei, fără TVA, adică 9.866.053 de lei, cu TVA inclus, aproximativ 1.958.405 euro. La data-limită, patru firme au depus ofertele financiare. Este vorba despre asocierea Conest SA, administrată de Irinel George Tofan – lider de asociere, alături de Sigm – Home Projects SRL, administrată de Elena Irina Teslărașu. Cea de-a doua ofertă a fost depusă de asocierea Heavy Duty Construct SRL, administrată de Manuel Enea – lider de asociere, alături de Inkshape SRL, administrată de Mihăiță Marius Zaharia. Cea de-a treia ofertă a fost trimisă de Pavi – Lux SRL – lider de asociere, firmă administrată de Nicu Adrian Sandu, alături de Ingenium Building Design SRL, condusă de Bogdan Badii. Asocierea Tech Confort SRL – lider –, administrată de Gavriil Miron, alături de Sam Ideas SRL, administrată de Ana Maria Savescu, a depus cea de-a patra ofertă financiară în cadrul licitației.
„Obiectivele proiectului: Conceptul de «Școală verde» reprezintă profilul unei școli care creează un mediu sănătos și care favorizează învățarea, în timp ce economisește resursele, generează propria energie electrică și folosește tehnologii care reduc emisiile de gaze cu efect de seră. «Școlile verzi» reduc consumul de energie și apă, de combustibili fosili, colectează separat deșeurile și protejează mediul ambiant. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea lucrărilor de reabilitare energetică a școlii, ce au ca scop creșterea performanței energetice a clădirii”, se arată în documentele publicate pe SEAP.
Este important de menționat că printre obiectivele specifice preconizate a fi atinse prin realizarea proiectului se numără și reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea spațiilor de învățământ, în condițiile atingerii și menținerii climatului termic interior; reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, diminuarea efectelor de gaze cu efect de seră, diminuarea efectelor schimbărilor climatice și ameliorarea aspectului urbanistic al localității.
Instituția de învățământ a fost construită în anul 1962
Clădirea unde acum este găzduit Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași a fost construită în anul 1962, iar în documentele din cadrul procedurii de licitație este specificat faptul că aceasta nu îndeplinește reglementările protecției termice.
„Clădirea, obiectiv a acestui proiect, a fost construită în anii 1962, motiv pentru care ea nu îndeplinește reglementările protecției termice la cerința fundamentală, conform legii 10/1995. Ea nu corespunde din acest motiv nici Directivei Parlamentului European și a Consiliului European 2006/32CE, care prevede, printre altele, să se ia toate măsurile privind îmbunătățirea eficienței energetice la utilizatorii finali și stabilirea unei ținte naționale de 9 la sută privind economiile de energie pentru al nouălea an de aplicare a directivei. Investiția «Școala Verde – Modernizarea clădirii Colegiului Național „G. Ibrăileanu” din municipiul Iași» vizează crearea contextului necesar pentru tranziția spre verde, oferind astfel spațiul necesar pentru pregătirea de cetățeni activi, implicați și responsabili, în acord cu standardele europene și globale de dezvoltare sustenabilă, prin intermediul infrastructurii educaționale adecvate. Prin implementarea proiectului propus, școala va contribui la creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional, prin modernizarea infrastructurii educaționale, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și inclusiv”, este specificat în caietul de sarcini ale procedurii de licitație.
Astfel, rămâne de văzut care dintre cele patru oferte financiare va fi declarată câștigătoare și când vor începe la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași lucrările de modernizare.
Vedeti popicul din strada si liniile trase pe carosabil? Sunt ilegale, si se afla acolo din dorinta directorului liceului. Un cocalar.