Performanța remarcabilă a elevilor și profesorilor de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași a fost reconfirmată recent la Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, eveniment desfășurat la Slobozia, în perioada 11-13 aprilie.
Lotul ieșean, format din cinci elevi, a demonstrat un nivel înalt de pregătire, reușind să se califice la proba orală a competiției în urma rezultatelor obținute la proba scrisă.
Rezultatele finale au plasat Colegiul Pedagogic Iași din nou pe podium, județul Iași obținând cel mai mare număr de premii la nivel national.
Toți cei 5 elevi participant au fost premiați. Aceaste performanțe notabile reflectă deopotrivă o relație specială dintre discipoli și mentori, profesorii care i-au coordonat în această pregătire pentru competiția de înalt nivel la care au participat.
Elevii premiați, care au adus onoare județului Iași, sunt:
• Georgiana Luciu, clasa a XII-a, Premiul I, secțiunea Psihologie, coordonatori: prof. dr. Genoveva Farcaș, prof. Geanina Merticaru;
• Ilia Apavaloaie, clasa a XI-a, Premiul al II-lea, secțiunea Pedagogie, coordonator prof. dr. Genoveva Farcaș;
• Alexandru Manole, clasa a IX-a, Premiul al II-lea, secțiunea Pedagogie, coordonator, prof. Angelica Ghinea;
• Rafaela Cozma, clasa a XII-a, Premiul al III-lea, secțiunea Pedagogie, coordonator prof. dr. Genoveva Farcaș;
• Ecaterina Drumea, clasa a XII-a, Premiu special, secțiunea Pedagogie, coordonator prof. dr. Genoveva Farcaș.
„A fi profesor-formator de viitoare cadre didactice e un mare privilegiu, dar și o bucurie pe care o trăiesc mereu alături de elevii mei. Nu sunt vorbe mari, nicidecum goale, și elevii mei știu și simt asta. Cele 4 eleve pe care le-am coordonat sunt tinere cu aptitudini înalte pentru domeniul umanist, entuziaste și investigative, aflate în drumul acesta deloc ușor al depășirii și chiar al autodepășirii. Antrenorii de olimpici nu sunt profesorii pasionați de competiție, ci mai degrabă de depășirea unor limite – ale cunoașterii, ale construcției cunoașterii, ale dezvoltării elevilor cu aptitudini înalte și motivație superioară pentru o anume disciplină. E o pasiune care înseamnă dăruire, efort, timp, rafinare epistemică, rezonanță afectivă cu discipolii pe care îi formezi etc.
Bucuria reușitei, ca profesor mentor, atunci când îți vezi elevii în topul clasamentelor, e trăită mai degrabă ca împlinirea că ai putut sa fii reper în zborul lor, aici și acum, dar mai ales pentru acolo, cândva, departe….
Toți cei care parcurg aceste etape în dezvoltarea academică, elevi olimpici și profesori -antrenori, chiar și părinții tinerilor- prin suportul emoțional acordat- , știu bine cât de greu e drumul, dar și ce înălțător e sa fii pe podium.”, a precizat prof. dr. Genoveva Farcaș.