Titlurile zilei

Complex rezidențial de amploare, pe ruinele fabricii Iasitex din Iași! Agroland Capital construiește blocuri cu 20 de etaje. Zona Industrială se transformă radical. Vecinii pot depune contestații

Publicat: 17 apr. 2021
Terenul din Iași unde va fi construit un complex rezidențial de amploare
În intersecția Calea Chișinăului - Primăverii vor fi construite clădiri și cu 20 de etaje. Vecinii sunt chemați la Primăria Iași în cadrul unei sesiuni de consultare publică. Cei direct interesați pot depune amendamente

Un proiect imobiliar important va fi supus pentru prima dată consultării publice. Agroland Capital SA propune clădiri de locuințe colective și birouri pe ruinele fostei fabrici Iasitex din Iași. Două clădiri sunt prevăzute cu 20 de etaje

Un proiect de amploare inițiat de compania Agroland Capital SA anunță modificări urbanistice importante în Zona Industrială, din municipiul Iași. Investiția a fost anunțată pentru prima dată la începutul pandemiei din anul 2020. Atunci, ieșenii direct afectați de proiect au fost invitați la Primăria Iași în cadrul unei sesiuni publice, ocazie cu care puteau depune amendamente. Atunci, din cauza crizei sanitare, consultarea publică a fost anulată. După aproape 1 an, pe data de 10.05.2021, ieșenii sunt invitați să participe la dezbatere.

În cazul în care sunt depuse obiecțiuni, reprezentanții Primăriei pot cere investitorului să diminueze indicatorii urbanistici cuprinși în Planul Urbanistic Zonal (PUZ). După consultarea publică, proiectul va fi analizat în cadrul Comisiei de Urbanism. Terenul studiat, de 25.587 de metri pătrați, este situat pe amplasamentul fabricii Iasitex, pe strada Primăverii, nr.2, falimentată de afaceristul Ștefan Vuza. Agroland a cumpărat terenul contra sumei de 37 de milioane de lei. Agroland Capital SA este deținută de SIF Moldova SA. În luna mai 2021, vor fi dezbătute zeci de proiecte imobiliare.

Agroland Capital propune clădiri și cu 20 de etaje, o premieră pentru zonă

Conform PUZ, suprafața a fost împărțită în două zone: M1 și M2. În total, vor fi edificate 12 clădiri, procentul de ocupare a terenului fiind de 45 la sută. În ceea ce privește coeficientul de utilizare de teren, variază de la 4, în prima zonă, la 2.50, în a doua zonă. Proiectul este compus din patru clădiri cu regimul de înălțime P+8, două P+4, trei P+10, un imobil P+16 și două cu regimul de înălțime P+20. Ansamblul multifuncțional este format din locuințe colective, birouri și spații cu funcțiuni de servicii. Investitorul trebuie să aloce pentru spații verzi minimum 20 la sută din suprafața de teren deținută. Reprezentanții Primăriei recomandau, la un moment dat, ca procentul să crească la 30 la sută.

Noul complex rezidențial din Iași va fi dotat cu spații de joacă și cu platforme pentru preluarea deșeurilor

Dezvoltatorul imobiliar este obligat să aloce suprafețe generoase pentru spațiile verzi.

„Incinta va fi amenajată cu spații verzi, alei pietonale și carosabile. Spațiile verzi din incintă propuse a fi amenajate vor fi plantate cu gazon decorativ, cu arbori de aliniament și arbuști, plante floricole cu frunze decorative. În plus, se va considera amenajarea unor spații deschise publicului în subzona funcțională 1 și spații private de tip grădini pentru comunitate ce vor cuprinde și locuri de joacă pentru copii și spații dedicate animalelor de companie în subzona funcțională 2. Legătura Bulevardului Primăverii cu Strada Bularga poate fi întărită și prin propunerea unui traseu pentru circulația bicicletelor (velo) prin ansamblul multifuncțional propus. Pe alei va fi montat mobilier urban. Pentru colectarea gunoiului vor fi amenajate platforme exterioare”, se arată în documentația PUZ.

Conform ultimelor date financiare, SIF Moldova SA, din Bacău, companie cu obiect de activitate „intermedieri financiare”, a înregistrat un profit de 123,2 milioane lei și datorii de 105,3 milioane lei, cu un număr de 33 de angajați.

Investitorul Gheorghe Iaciu construiește un complex rezidențial de lux în zona Viticultori

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Moldova Center, din Iași, vrea să construiască un nou cartier pe o suprafață de 5 hectare, situată pe strada Viticultori, chiar vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași. Recent, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) organizată la nivelul Primăriei Iași, formată doar din arhitecți, a avizat proiectul. Pe suprafața menționată urmează să fie construite 22 de blocuri de locuințe colective, cu 4 și 5 etaje. Parcările vor fi amenajate în subsolul imobilelor. Investiția este estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. În a doua etapă, proiectul va fi analizat și de Comisia de Urbanism, formată din consilieri locali. Proiectul a fost inițiat prin intermediul societății Green Field Copou SRL, unde acționar majoritar este societatea Impact Developer & Contractor SA. Ultima societate este deținută de Gheorghe Iaciu, care are calitatea de acționar majoritar.

Comentarii
 • În Bucium pe dealuri primaria te obliga la 30% spațiu verde. În oraș unde sunt numai betoane doar 20% spațiu verde. O șpagă bine plasata În primărie rezolva treaba.

 • Primăria cheamă vecinii la ” consultări”. Pe Arcu,lângă garajul Poliției,am adunat și depus și semnături împotriva construirii de blocuri în spațiul mic de acolo. Și? S-a ținut cont de ceva? Sunt aproape gata blocurile.Șpagi peste șpăgi.

 • Cei din Arcu trebuie sa actioneze in judecata comisia si sa ceara instantei ca daunele sa fie platite din averile proprii.Ce fel de PUG are Iasul domnule Chirica???? Ce haos ati creat datorita acestor intarzieri intentionate de elaborare a PUG? Cum sa faci cladiri cu 20 etaje si altora le limitezi constructiile fara a mai consulta cetatenii????? Unde este Parchetul iesean????/

 • Taceti bai cu vaicarelile astea !
  Iti da 20% spatiu verde. Ce vrei mai mult, ce nu-ti ajunge ?
  Arcu: care e problema ? A construit, nu a daramat ceva. Vine vreun turist, vreun elev in Iasi, iaca are ce vedea. O constructie noua.
  PUG: ce sa faci cu PUG, ce atata panarama, ce va legati de Chirica. Orasul asta e perfect pentru blocuri de 20 de etaje, terenul e stabil iar seismele il ocolesc fara gres. Voi chiar nu vedeti ca vom avea autobuze electrice? Nu realizati realizarea ? Pai ba, autobuzul electric stie sa paseasca peste masinile din trafic, nu mai sta in aglomeratie, poate sa mearga si pe pietonal si poate ocoli de-a-ndarat catargul cu steag de 80.000 euro .
  Hai, lasati gargara si ganditi-va doar la minunatul parc de joaca unde copiii vor respira un aer curat de zona industriala.

 • Dar la Pallas nu am auzit atatia guralivi. Se condtruieste noul Campus, aaaa ati auzit ceva descoperiri arheologice???? Cand acolo sunt subterane, etc
  Vor fi ingropate in beton ca la Pallas si nimeni nu va zice nimic!
  Chiar nimeni nu isi pune problema asta SAU TOTI IS PLATITI sa isi tina gura mica!!!

 • Dendrino, normativele specifica ca fiecare locatar trebuie sa aiba 2,5 mp spatiu verde in jurul blocurilor, facand un calcul simplu ar iesi la datele sumare din articol urmatoarele date.
  La numarul de blocuri ies 574 apartamente cu aproximativ 1722 de locatari ceea ce ar insemna ca zona respectiva ar trebui sa aiba 4305 mp spatiu verde.
  Sunt curios pe ce suprafata se construiesc blocurile respective.
  Dar in contextul cand Chirica aproba sa se construiasca blocuri pe spatiul verde in fata unui bloc cu bulina rosie ce trebuie consolidat ca se ”darama”, cand pe un spatiu de aproximativ 3000 de mp construiesti un hotel si 4 blocuri dar numai cu 136 mp suprafata verde, cand se taie si se ciopartesc copaci in draci la Iasi ce vrei sa intelegi decat ca trebuie sa intre DNA in PRIMARIE
  Si apropo de de autobuze electrice de care tot se bate Chirica cu caramida-n piept ce tare este el ca aduce 20 autobuze electrice in Iasi, la un oras de peste 400.000 de locuitori.
  Pitestiul primeste 40 de autobuze electrice de la Guvernul Romaniei, iar Tg. Mures 32. si asta in contextul cand Pitestiul are in jur de 175.000 locuitori iar Tg. Mures in jur de 164.000 locuitori.
  Asta este administratia noastra publica locala care este desconsiderata la nivel national.

 • Decât spații verzi pline de câcați de câine, mai bine fără. Copii noștri se joacă peste tot prin câcați de câine. oare proprietarii animalelor nu au copii și nepoți ? Au în cap numai câcat de câine. N-am auzit ca instituțiile primăriei să ia măsuri pentru a nu mai fi peste tot câcați de câine. Nu putem merge toți pe pietonalul Ștefan cel Mare unde nu-s nici câcați de cal (că-i strânge unul repede) darmite câcați de câine. Salariații din primărie care taie frunze la câini , să meargă prin cartiere și să le strângă și câcații. Am spus.

 • O noua tampenie urbanistica care va strica orasul si mai mult. Am ajuns sa regret vremurile lui Ceasca. Se construieste mai prost si mai inghesuit decat pe vremea lui.

 • Cronos, nu fi nostalgic.
  Abtine-te.
  Multe lucruri erau mai bune pe vremea aia a lui ceasca (constructiile, y compris) dar si altele erau nasoale tare. Tare.
  Insa imbatabil la lucrurile bune era faptul ca oasluyenii si bostonienii NU AVEAU DREPTUL PRIN LEGE sa se stabileasca aici in orasul nostru.
  Stia el ceasca despre ce era vorba.
  Acu’, cinstit, suntem intr-un cacat mai mare decat pe vremea lui ceasca. Peste asta, plus oasluyenii, bostonienii si altii asemenea.

 • Este demonstrat ca aglomerarea are un efect negativ asupra psihicului. Provoaca stres si comportamente / boli legate de acesta.

  Iasul a depasit de mult 3800 locuitori/km2. Pentru comparatie:
  – Budapesta / ~ 1,7 milioane locuitori /3314 loc./km²
  – Köln / ~1 milion locuitori / 2511 loc./km²
  – Stuttgart / ~600 mii locuitori / 2864 loc./km²

  Omul este un animal teritorial care are nevoie de un spatiu personal, de pastrarea unei anumite distante fata de ceilalti, de intimitate. Invadarea spatiului personal genereaza stres si agresivitate. Iesenii percep aglomeratia in continua crestere din Iasi ca pe o invadare a spatiului personal. De aici si reactiile de respingere fata de „invadatori” – persoanele venite din alte judete.

  Este o reactie fireasca, dar nu rezolva problema. Atat timp cat modelul economic actual este cel al polilor de dezvoltare, populatia Iasului va creste. Ceea ce nu trebuie sa mai creasca este numarul de locuitori pe km2. Iar asta se poate realiza numai prin adoptarea modelului de constalatie urbana si, evident, renuntarea la modelul de oras monolit promovat de actuala administratie.
  Concret, modelul de constelatie urbana presupune:
  – Urbanizarea comunelor limitrofe
  – O centura verde de minim 200 m in jurul centrului constelatiei (municipiul)
  – Sosea perimetrala prin centura verde, cu ramificatii spre localitatile constelatiei.
  Pentru Iasi este putin cam tarziu. In curand va fi imposibil.

Adauga un comentariu