Kinetoterapeutul Constantin Moșuleț a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre tratamentul scoliozei și despre dependența oamenilor de antialgice, acele medicamente care calmează durerea, dar nu îndepărtează cauza.
Scolioza reprezintă o deformare permanentă a coloanei vertebrale, care se află în strânsă legătură cu o torsiune a vertebrelor una față de cealaltă. Aceasta se realizează în toate cele trei planuri ale spațiului, și anume: sus-jos, dreapta-stânga, față-spate. Afecțiunea apare, de regulă, în copilărie și adolescență, dar poate fi întâlnită și la adulți.
În cazul acestei condiții medicale, coloana vertebrală întâmpină o răsucire, iar curburile sale naturale, înainte și înapoi, sunt modificate. În România, scolioza este o boală frecventă, țara noastră aflându-se pe locul 1 în rândul țărilor europene la acest capitol.
Constantin Moșuleț, kinetoterapeut, despre tratamentul scoliozei: „Se încearcă masaj, kineto, exerciții”
În ceea ce privește tratamentul scoliozei, Constantin Moșuleț spune că se încearcă masaj, kinetoterapie și exerciții simple, pentru a ameliora durerea și a corecta postura. Acesta dezvăluie că nici măcar medicii nu recomandă din prima operație, toată lumea din sistemul medical încercând să remedieze corpul.
„Până să se ajungă la operație, se încearcă masaj, kineto, exerciții. Nici măcar doctorii nu recomandă din prima operație. Dacă este un caz extraordinar de grav, atunci ei își dau seama. Dar, până atunci, toată lumea din sistemul medical încearcă să remedieze corpul. Datorită faptului că acești copii sunt în creștere, este un avantaj pentru noi. În momentul când ei cresc, se dezvoltă și când se dezvoltă un corp, atunci poți să corectezi acele mici deviații. În momentul când ajungi la 18 ani și se încheie procesele de creștere și dezvoltare, este mai greu de intervenit. Adică, în momentul în care ai un serviciu, la care toată ziua stai la calculator cu capul acolo, trebuie să stai comod. De exemplu, când ești medic stomatolog și stai tot timpul și umbli la oameni și te mai ridici din când în când, după aceea iar revii în poziția asta și lucrezi acolo sau un medic, într-o sală de operație, care stă numai pe partea cealaltă de masă și lucrează numai în poziția asta, atunci intervin aceste deviații ale coloanei sau dureri, care nu îți dau pace deloc.”, a declarat kinetoterapeutul Constantin Moșuleț la BZI LIVE.
Kinetoterapeutul trage un semnal de alarmă în privința medicamentelor antialgice, deoarece ele dau dependență și nu ajută la remedierea cauzei. Durerea trece pe moment, dar, ulterior, revine, iar situația se poate agrava.
„Dacă recurgem la antalgice, ele dau dependență și, exact ca la o măsea, iei un algocalmin sau ceva mai puternic, îți trece pe moment, dar nu remediezi cauza. Trece pe moment, dar, după aceea, revine durerea. Dacă nu este tratată, dacă nu se fac alte exerciții compensatorii sau la sportivi, de exemplu un tenismen folosește o anumită mână, trebuie făcute exerciții compensatorii cu cealaltă mână. Un fizioterapeut, un preparator fizic, el o știe lucrurile astea, ca să poată acel om să se dezvolte normal.”, a adăugat Constantin Moșuleț, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Cauze și simptome ale scoliozei
Scolioza poate fi cauzată de unele afecțiuni neuro-musculare (poliomielită, distrofia musculară şi paralizia cerebrală), lungimea picioarelor (o persoană care are un picior mai lung decât altul poate dezvolta scolioză), osteoporoza (degeneraraea osoasă poate afecta și coloana) sau de postura incorectă (la birou sau purtarea inadecvată a ghiozdanului).
De cele mai multe ori, simptomele scoliozei sunt observate de cei din jur. Umerii pot părea asimetrici, fiindcă, odată ce coloana vertebrală crește, aceasta împinge umerii și șoldurile. Până în momentul în care curbura devine severă, scolioza nu afectează mișcarea și nici nu provoacă dureri de spate consistente.
Uneori, însă, își pot face apariția dureri inexplicabile de spate, deoarece curbura coloanei vertebrale pune presiune asupra nervilor spinali și, chiar, asupra întregii măduve a spinării. De asemenea, pe lângă durere pot apărea slăbiciune, amorțeală și durere la nivelul extremităților inferioare.
Semne de scolioză sunt și senzația de oboseală, după perioade lungi de ședere sau de stat în picioare. Odată ce coloana se deformează, mușchii sunt nevoiți să depună un efort suplimentar, pentru a menține corpul aliniat. Lăsată netrată, scolioza evoluează și, cu timpul, ajunge să exercite o presiune asupra cavității toracice, restrângând capacitatea persoanei de a respira ușor și amplu.