Prima pagină » National » Constructorii chinezi care au fost scoşi de la licitaţia a 10 kilometri de autostradă au câștigat procesul! CNAIR trebuie să facă o evaluare a ofertelor
Constructorii chinezi care au fost scoşi de la licitaţia a 10 kilometri de autostradă au câștigat procesul! CNAIR trebuie să facă o evaluare a ofertelor

Constructorii chinezi care au fost scoşi de la licitaţia a 10 kilometri de autostradă au câștigat procesul! CNAIR trebuie să facă o evaluare a ofertelor

10 iun. 2021, 12:03,
BZI.ro, în National

Pentru că statul este un ” campion” când vine vorba de a construi autostrăzi, o altă decizie a autorităţilor duce la un blocaj pe tronsonului unui drum din țară. Judecătorii de la Curtea de Apel le-a dat dreptate chinezilor care au contestat faptul că au fost excluşi de la masa ofertanţilor de către CNAIR.

Acum, statul trebuie să reevalueze ofertele, asta în timp ce pe tronsonul cu pricina există deja o firmă care contruieste şi care a ajuns la 40% din cei 10 kilometri.

Curtea de Apel le-a dat dreptate chinezilor care au contestat legalitatea eliminării de la masa ofertanţilor

Curtea de Apel a realizat o adevărată bombă în cazul unui segment de autostradă de pe ruta Sibiu-Pitesi. Cu toate că autorităţile au promis că sectorul cu pricina va fi gata în cel mai scurt timp, se pare că s-ar putea să mai aşteptăm până la darea în folosinţă. De exemplu, noul litigiu poate duce la un blocaj.

Firma chineză care a contestat faptul că au fost eliminaţi de la licitaţia pentru autostradă au câștigat procesul de la Curtea de Apel. Firma respectivă fusese eliminată pentru că nu depusese la documentaţie că a avut mai multe probleme în Georgia dar și cu Banca Mondială.

Totuşi, China Railway a câștigat procesul şi CNAIR trebuie să reevalueze proiectele. Asta în timp ce autostrada se află aproape la jumătate. Compania de Administrare a Infrastructurii atribuise, inițial, contractul austriecilor de la Porr, care au cerut 1,67 miliarde de lei pentru realizarea în cinci ani a celor 10 kilometri de șosea rapidă.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, declara recent, la Digi24, că anul viitor vom avea prima tăiere de panglică pe autostrada Sibiu-Pitești. Austriecii care construiesc cei 13 kilometri dintre Sibiu și Boița au realizat deja 40% din lucrări, prin urmare la finalul anului viitor autostrada va fi gata.

Acum în vară vor intra în teren și italienii de la Astaldi, care vor construi cei 30 de kilometri de șosea rapidă dintre Pitești și Curtea de Argeș.

Construcţia de autostrăzi, încotro?

Construcţia de autostrăzi a ajuns să fie un subiect tabu în România. Incă de acum 30 de ani cei care au trecut pe la cârma României au promis sute de kilometri de drumuri de viteză. Totuşi, realitatea stă total diferit în teren. În timp ce în Spania s-a construit o autostradă folosindu-se doar de cenuşă de hârtie, România mai trebuie să aştepte mult şi bine. De exemplu, la ora actuală nu se află niciun şantier deschis pentru construcţia de autostrăzi.

În altă ordine de idei, prin PNRR, Moldova are parte de contructia a doar două cape din autostrada A8, Iaşi – Tg. Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *