Local

Consultații gratuite, în Caravana de Sănătate, pentru oameni din mai multe comune din Iași și Vaslui! Alexandra Stelian: „Este mare nevoie de asistență medicală în zona rurală“

Publicat: 23 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consultații gratuite în Caravana de Sănătate pentru oameni din mai multe comune din Iași și Vaslui Alexandra Stelian Este mare nevoie de asistență medicală în zona rurală
Peste 100 de persoane au beneficiat de consultații medicale gratuite 

Asociația Zi de Bine Moldova a anunțat finalizarea campaniei „Mai BINE – Caravana de Sănătate” care s-a desfășurat în diverse localități din județele Iași și Vaslui, în zone defavorizate, acolo unde serviciile medicale sunt inaccesibile. S-a pus accentul în special pe prevenția și pe depistarea afecțiunilor ce pot duce la complicații dacă nu sunt tratate la timp sau ținute sub control. Mai mult de 100 de oameni au beneficiat de consultații de la medicii de specialitate implicați în proiect.

Asociația Zi de Bine Moldova a încheiat proiectul „Mai BINE – Caravana de Sănătate”, ce a avut ca obiectiv oferirea de servicii medicale gratuite cetățenilor din zone slab dezvoltate economic are Iașului și Vasluiului. Vreme de 6 zile, membrii asociației, împreună cu MedLife și Fundația Bethany, s-au mobilizat și s-au deplasat în 23 de sate din județul Iași și Vaslui pentru a le oferi oamenilor acces la consultații medicale.

Localitățile în care a fost cea mai mare nevoie de această campanie au fost Movileni, Vlădeni și Puiești. Peste 100 de oameni au avut contact cu cadrele medicale, iar cazurile vizate în mod special au fost diabetul, afecțiunile cardiace, chisturi renale, hepatice și ovariene, anemii și altele.

Caravana de Sănătate, un proiect binevenit pentru ieșenii din zonele rurale

Asociația „Zi de Bine Moldova” a argumentat faptul că rațiunea din spatele acestui proiect a fost faptul că mulți dintre oamenii ce locuiesc la sate nu dispun de educația necesară să meargă din proprie inițiativă la medic pentru a preveni apariția sau dezvoltarea bolilor ce le-ar putea afecta viața într-un fel sau altul.

„Problemele în comunitățile rurale sunt profunde, e un efect domino de multe ori. Pe de o parte, în multe sate nu sunt medici sau sunt insuficienți la volumul de populație. Deși medicii de familie ar trebui să facă 90 la sută prevenție, ei nu au timp pentru asta, fiindcă cei mai mulți oameni vin deja când sunt foarte bolnavi, așa că trebuie să îi trateze sau să îi îndrume spre specialiști. Dar e foarte dificil pentru ei să meargă la specialiști, fie pentru că nu au bani, fie că nu au cu cine lăsa copiii, animalele etc. Medicii de familie ne spun că oamenii nu sunt educați să meargă la doctor preventiv, nu merg nici când au o suferință, o tratează acasă după ureche – cu paracetamol de multe ori – și vin când situația medicală se înrăutățește”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator al Asociației Zi de BINE.

Voluntarii, medicii și membrii asociației care au avut contact cu persoanele care au participat la caravană au fost impresionați atât se simplitatea oamenilor, cât și de poveștile lor de viață.

„Nea’ Grigore, un om de 71 de ani din Puiești, un om foarte vesel, făcea tot felul de glume. El a aflat în urma analizelor că are diabet. A ieșit din Caravană spunând că a intrat director și a ieșit inginer! Glumea în continuare, dar era vizibil afectat”, povestește un voluntar.

Situație medicală dificilă a oamenilor de la sate

După cele 6 zile de muncă intensă, medicii au concluzionat că mai este nevoie de astfel de campanii de sprijinire a persoanelor defavorizate din mediul rural

„Zilele petrecute în Movileni, Vlădeni și Puiești mi-au arătat cât de mare nevoie este de asistență medicală în zona rurală, unde accesul pacienților la investigații și consultații de specialitate este foarte limitat. Mă bucur ca pot face parte din astfel de proiecte și inițiative și sper ca pe viitor să ajungem în cât mai multe localități și la cât mai multe persoane”, a constatat Alexandra Stelian, medic din Caravana cu Sănătate.

Asociația Zi de Bine Moldova se laudă cu rezultate bune după ce a finalizat proiectul „Caravana de Sănătate”.

Adauga un comentariu