Diete si regimuri

Consumul multor acizi grași trans crește riscul de dementa

Publicat: 17 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumul multor acizi grași trans crește riscul de dementa
Prezenti în cantități mici în carne sau produse lactate, acestia sunt mai presus de toate dăunători sănătății

În plus față de efectele lor nocive asupra sistemului cardiovascular, acizii grași trans ar putea acționa la nivel cognitiv și ar crește riscul de demență la persoanele care consumă prea multe alimente care ii contin, sugerează un nou studiu.

Acizii grași trans trebuie cu siguranță evitați pe cât posibil. Prezenti în cantități mici în carne sau produse lactate, acestia sunt mai presus de toate dăunători sănătății în forma lor industrială, în special în alimentele prăjite și procesate (pizza, produse de patiserie etc.). După cum ne amintește Agenția Națională de Securitate a Sănătății (ANSES), un consum prea mare de acești acizi grași ar crește riscul bolilor cardiovasculare, prin creșterea nivelului de colesterol rău.

Dar, potrivit unui studiu recent, consumul prea multor acizi grași trans ar putea crește și riscul de demență, cum ar fi boala Alzheimer. Persoanele cu un nivel ridicat de acizi grași trans în sânge au un risc crescut de 50 până la 75% de a dezvolta demență, potrivit acestui studiu.

Concluzia studiului: consumul multor acizi grași trans crește riscul de dementa!

În total, 1.628 de femei și bărbați japonezi care nu aveau încă demență au fost recrutați la începutul studiului de zece ani. Un test de sânge pentru măsurarea și analiza nivelurilor de acizi grași trans a fost efectuat la începutul studiului, în timp ce dieta fiecărui participant a fost supervizată. Au fost luați în considerare factorii care ar putea influența rezultatele, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau fumatul.

Concluzia? Consumul multor acizi grași trans crește riscul de dementa! Persoanele cu cele mai mari două niveluri de acizi grași trans au fost cu 52% și cu 74% mai predispuse să dezvolte demență, comparativ cu persoanele cu cele mai mici niveluri.

„Studiul a folosit niveluri de markeri sanguini de acizi grași trans mai degrabă decât chestionare dietetice tradiționale, ceea ce crește validitatea științifică a rezultatelor”, a declarat neurologul Richard Isaacson, de la Weill Cornell Medicine din New York (Statele Unite).

„Acest studiu demonstrează că există consecințe negative cerebrale / cognitive, pe lângă consecințele cardiovasculare cunoscute, legate de o dietă care conține un nivel ridicat de acizi grași trans”, a declarat neurologului Dr. Neelum T. Aggarwal pentru CNN.

Adauga un comentariu