Titlurile zilei

Contract dubios încheiat de un fost ministru ieșean, anulat de judecători după 12 ani! Inspectorii din cadrul Agenției Naționale de Integritate au câștigat procesul intentat fraților Relu și Lucian Fenechiu (Exclusiv)

Publicat: 03 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Contract dubios încheiat de un fost ministru ieșean anulat de judecători după 12 ani Inspectorii din cadrul Agenției Naționale de Integritate au câștigat procesul intentat fraților Relu și Lucian Fenechiu Exclusiv
Reprezentanții Agenției Naționale de Integritate au câștigat procesul cu frații Relu și Lucian Fenechiu, dar și cu Camera Deputaților, după un contract dubios încheiat de fostul lider liberal ieșean

Fostul lider liberal Relu Fenechiu și fratele său, Lucian, au pierdut procesul intentat de către reprezentanții Agenției Naționale de Integritate. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis acțiunea formulată de ANI. Judecătorii ieșeni au anulat contractul civil nr. 327 din 5 ianuarie 2009, încheiat între Relu Fenechiu, în calitate de beneficiar, și Lucian Fenechiu, în calitate de prestator

Un contract dubios încheiat de un fost lider liberal ieșean a fost anulat de judecători după mai bine de 12 ani! Inspectorii din cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI) au câștigat procesul intentat fraților Relu și Lucian Fenechiu. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent acțiunea formulată de ANI.

„Instanța admite acțiunea exercitată de către reclamanta Agenția Națională de Integritate în contradictoriu cu pârâții Relu Fenechiu și Lucian Fenechiu. Anulează contractul civil nr. 327, din 5 ianuarie 2009, încheiat între pârâtul Relu Fenechiu, în calitate de beneficiar, și Lucian Fenechiu, în calitate de prestator”, au afirmat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Relu și Lucian Fenechiu, dați în judecată la Iași de ANI

Procesul dintre ANI și Relu și Lucian Fenechiu a început pe data de 5 octombrie 2021. Cei de la ANI i-au chemat la bară pe Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu și pe reprezentanții Camerei Deputaților. Reclamanții le-au cerut magistraților să dispună anularea unui contract prin care fostul ministru al Transporturilor și ex-deputatul ieșean Relu Fenechiu și-a angajat propriul frate la cabinet.

„Solicităm anularea contractului civil prin care pârâtul Lucian Fenechiu a fost angajat pe funcția de consilier în cadrul biroului parlamentar al deputatului Relu Fenechiu. Această cerere de chemare în judecată este formulată ca urmare a faptului că raportul de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate arată că pârâtul Relu Fenechiu, în perioada exercitării mandatului de deputat în Parlamentul României, nu a respectat prevederile legale referitoare la conflictul de interese, întrucât, în această calitate, a încheiat contractul civil prin care fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a fost angajat în funcția de consilier în cadrul biroului parlamentar. Raportul de evaluare a rămas definitiv prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 7 martie 2019”, au subliniat reprezentanții ANI.

Angajare nelegală la cabinetul de parlamentar

Cei de la ANI au mai menționat că au dreptul de a cere în instanță anularea actelor juridice și administrative încheiate de o persoană evaluată față de care s-a stabilit în mod definitiv starea de conflict de interese, acte care au fost emise, adoptate sau încheiate în stare de conflict de interese, precum și punerea în situația anterioară.

„Anularea are un efect retroactiv. Actele de anulare sting efectele documentelor anulate, constatându-se că acestea din urmă nu au existat. Anularea unui act administrativ are ca efect nulitatea tuturor actelor juridice ulterioare, care au fost condiționate, sub aspectul legalității, de existența acestui act administrativ. Potrivit prevederilor legale, nulitatea absolută poate fi invocată oricând”, au subliniat inspectorii de integritate referitor la situația fraților Relu și Lucian Fenechiu.

Ieșenii Relu și Lucian Fenechiu, condamnați la pușcărie în același dosar

La începutul anului 2014, frații ieșeni Relu și Lucian Fenechiu au fost condamnați definitiv la câte 5 ani de pușcărie, în dosarul intitulat generic „Transformatorul”. Potrivit anchetatorilor anticorupție, cei doi ar fi comis diverse infracțiuni ce au dus la acest rezultat.

„În perioada 2002-2005, Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice Electrice Moldova era abilitată legal să facă achiziții publice pentru echipamente, pentru a asigura întreținerea rețelelor fostei Electrica Moldova. În perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat și achiziții de la un grup de 4 firme – La Rocca, Tehnorom, Fene Grup și Euro Plus – fără să respecte prevederile legislației cu privire la achizițiile publice, în condiții de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la prețuri de produse noi, transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi, fabricate în anii 1970-1980. În plus, 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind achiziții de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile și cauzatoare de prejudicii bugetului societății, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

În urma desfășurării unor proceduri de achiziție publică, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpaților Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu și Mihai Bogdan Damian, a fost acceptată livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de proveniență incertă, iar prețul de achiziție era aproximativ similar cu cel al unui produs nou. Prejudiciul total este de 7.529.594 de lei”, au precizat atunci procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Adauga un comentariu