Mama si copilul

Covid-19 afectează sperma

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 afectează sperma
Infecțiile pot afecta sistemul imunitar al unei generații viitoare

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au colectat probe de spermă de la pacienții cu Covid-19 pentru a studia posibilul impact al bolii asupra sistemului imunitar al copiilor nenăscuți. Covid-19 afectează sperma?

Pandemia Covid-19 oferă cercetătorilor de la Universitatea din Bergen, Norvegia, o nouă oportunitate de a studia impactul unui virus asupra sistemului imunitar de-a lungul generațiilor și, mai precis, cum ar putea avea coronavirusul consecințe asupra generației nenăscute.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii ar fi putut aștepta până când pacienții cu Covid-19 fac copii, astfel încât să poată studia efectele infecției tatălui asupra răspunsului imun al descendenților săi. Dar au găsit o modalitate de a avansa mai repede în cercetările lor. Au recoltat probe de spermă de la 50 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani cu Covid-19 și le va compara cu eșantioane prelevate dintr-un grup de control mare fără infectie Covid-19.

În luna mai, cercetătorii din Beijing au analizat sperma a 38 de bărbați cu coronavirus și au găsit urme ale virusului în lichidul seminal a 6 dintre ei.

Covid-19 afectează sperma

Testele anterioare pe animale au arătat că infecțiile pot afecta sistemul imunitar al unei generații viitoare, provocând „modificări epigenetice care modifică modul în care organismul construiește proteinele implicate în sistemul imunitar. Dacă vedem schimbări negative semnificative ale spermatozoizilor, este posibil să îi sfătuim pe oameni să aștepte, de exemplu, un an după infectarea cu Covid-19 pentru a avea copii”, explică Cecilie Svanes, profesor la Universitatea din Bergen, pe site-ul universității.

Covid-19 nu este singurul virus capabil să supraviețuiască în material seminal. În 2018, cercetătorii americani au descoperit că, datorită anumitor proteine, virusul Ebola a reușit să supraviețuiască 2 ani și jumătate la sperma masculină. La fel si pentru febra galbenă sau pentru virusul zika, care persistă timp de 6 luni în spermă.

Adauga un comentariu