Stiri medicale

Covid-19: coronavirus descoperit pe produse congelate

Publicat: 20 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 coronavirus descoperit pe produse congelate
Coronavirusul a fost descoperit pe pachetele de cod congelat din orașul de coastă Qingdao

Centrele chineze pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au anunțat că coronavirusul a fost descoperit pe pachetele de cod congelat din orașul de coastă Qingdao. Ar trebui să fim îngrijorați?

În acest moment, nu există dovezi că Covid-19 poate fi transmis prin alimente. Cel putin asa sustine Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre contaminarea potențială prin alimente.

Cu toate acestea, în august, au fost identificate urme de Covid-19 în China, pe aripioare de pui înghețate. Centrele chineze pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) tocmai au anunțat că coronavirusul viu a fost găsit pe pachetele de cod congelat din orașul de coastă Qingdao.

 Coronavirus descoperit pe produse congelate

Ar trebui să fim îngrijorați?

„Nu credem că coronavirusul poate fi transmis prin alimente. China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii și a găsit foarte puține pozitive”, a răspuns Maria Van Kerkhove, responsabilă cu unitatea de boli emergente din cadrul instituției, în august, potrivit Femme Actuelle.

Descoperirea recentă a coronavirusului care trăiește pe ambalaje de cod congelat ridică totuși întrebări, deoarece sugerează că virusul ar putea supraviețui în lanțurile de aprovizionare cu alimente congelate. Dar asta nu este tot: virusul găsit pe aceste ambalaje ar putea fi sursa de contaminare.

„S-a confirmat că contactul cu ambalajul exterior contaminat cu noul coronavirus poate provoca infecții”, se arată pe site-ul CDC.

Autoritatea sanitară precizează, totuși, că nu au existat cazuri de consumatori care să fi contractat virusul prin aceasta și că acest risc este scăzut.

Virusul este mai probabil să supraviețuiască la temperaturi scăzute

Un studiu recent al Agenției Naționale a Științei din Australia (CSIRO) a analizat modul în care se comportă virusul pe diferite suprafețe și la diferite temperaturi. Această lucrare, publicată în Journal of Medical Virology, arată că virusul ar putea dura până la șapte zile pe oțel, argint sau sticlă, la 30°C. La 40°C ar supraviețui mai puțin de 24 de ore pe toate cele trei materiale, în timp ce la 20°C ar putea supraviețui până la 28 de zile pe suprafețe netede, precum oțelul clanțelor sau ecranul unui telefon mobil.

În timp ce studiul nu a analizat cât a trăit virusul la -18°C, considerată temperatura ideală pentru congelarea alimentelor, acesta sugerează că este mai probabil să supraviețuiască atunci când este expus la temperatura scazuta.

În așteptarea unor noi dovezi referitoare la supraviețuirea potențială a virusului la temperatură scăzută, aceste elemente confirmă, dacă este necesar, importanța gesturilor de barieră, mai ales atunci când facem cumpărături. Prin urmare, este recomandabil să vă spălați mâinile cu apă și săpun înainte și după ce ați mers la supermarket, dar și să folosiți gel hidroalcoolic după ce ați atins un produs de pe raft și să nu vă duceți mâinile la față.

Adauga un comentariu