Stiri medicale

Covid-19: de ce ar trebui să evităm toaletele publice

Publicat: 29 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 de ce ar trebui să evităm toaletele publice
Toaletele publice sunt teren de reproducere pentru bacterii și viruși.

Toaletele publice sunt teren de reproducere pentru bacterii și viruși. Și cu atât mai mult în aceste vremuri de coronavirus. Potrivit unui nou studiu, este mai bine să va feriti de ele pentru a evita posibila contaminare cu Covid-19.

După cum știm, toaletele publice nu sunt neapărat cele mai curate locuri existente. Dar acum, nu ar fi doar o chestiune de curățenie. Într-adevăr, potrivit unui nou studiu, publicat în revista Physics of Fluids, simplul fapt de a spăla toaleta crește riscul de contaminare cu Covid-19. Vina apartine particulelor suspendate, numite și „aerosoli”, care ar putea transmite agenți patogeni precum cei ai coronavirusului.

Particule de până la 1,5 m înălțime

Pentru a-și finaliza studiul, oamenii de știință de la Universitatea Florida Atlantic au analizat picăturile generate de apa trasa de la sute de toalete din spațiile publice. Folosind un contor de particule plasat la diferite înălțimi ale toaletei, au reușit să cuantifice numărul și înălțimea picăturilor eliberate de chiuvetă.

„Am observat o creștere substanțială a nivelurilor de aerosoli măsurate în mediul ambiant, numărul total de picături generate de fiecare spălare ajungând la zeci de mii”, relatează Siddhartha Verma, unul dintre autorii studiului. Aceste picături, care au o dimensiune mai mică de 3 micrometri, pot transporta microorganisme infecțioase precum Covid-19 și rămân în suspensie mult timp datorită faptului ca sunt usoare. Chiar și mai alarmant: particulele proiectate de apa de la toaletă au fost detectate la înălțimi de până la 1,5 m de sol.

Coborârea scaunului de toaletă, o soluție eficientă?

Rezultatele au arătat că fluxul cauzat de fluxul de spălare ar putea răspândi virusul prezent inițial în vasul de toaletă într-o poziție ridicată. Au urmarit câteva piste. Prima, și probabil că v-ați gândit la asta în timp ce citiți acest articol, ar putea fi să coborâți scaunul de toaletă înainte de a spăla toaleta? Nu este suficient, potrivit cercetătorilor care constată o scădere a aerosolilor, dar nu o absență totală a riscului.

„Acest lucru înseamnă că picături mici ar fi putut scăpa prin spațiul dintre scaun și capac”, se arată în rezultatele studiului. O singură soluție: încorporați un sistem de ventilație adecvat în fiecare dintre aceste spații pentru a preveni acumularea de aerosoli. Între timp, ar trebui sa evitati toaletele publice cât mai mult posibil. Și dacă dorința este prea urgentă, este mai bine să mergi acolo cu masca.

Adauga un comentariu