Stiri medicale

Covid-19: un studiu explică de ce grupa sanguină A este mai vulnerabilă

Publicat: 05 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 un studiu explică de ce grupa sanguină A este mai vulnerabilă
În timp ce oamenii din grupa O ar fi mai protejați împotriva coronavirusului, cei din grupul A ar fi, dimpotrivă, mai vulnerabili.

În timp ce oamenii din grupa O ar fi mai protejați împotriva coronavirusului, cei din grupul A ar fi, dimpotrivă, mai vulnerabili. Un nou studiu detaliază de ce!

Mai multe studii au arătat diferențe în ceea ce privește riscul de infecție și de contractare a unei forme severe de Covid-19, în funcție de tipul grupei sanguine. Astfel, persoanele din grupa O ar fi cele mai protejate împotriva Sars-CoV-2.

Într-un nou studiu, publicat în revista Blood Advances, cercetătorii au observat că SARS-CoV-2 ar fi în mod special atras de antigenul grupei sanguine A găsit pe celulele respiratorii.

Sistemul ABO face posibilă distingerea a patru grupe sanguine în funcție de prezența sau absența a două antigene, A și B, pe suprafața celulelor roșii din sânge. Grupa sanguină A are antigene A, grupa sanguină B are antigeni B, grupa sanguină AB are ambele tipuri, iar grupa sanguină O nu are niciuna. În timp ce acești antigeni se găsesc cel mai adesea pe suprafața celulelor roșii din sânge, ei pot fi găsiti și pe suprafața altor celule, cum ar fi celulele respiratorii din plămâni.

Aici, cercetătorii au analizat o proteină prezentă pe suprafața virusului SarS-CoV-2 numită „domeniul de legare a receptorilor” sau RBD. În detaliu, RBD este conținut în subunitatea S1 a celebrei proteine ​​Spike a coronavirusului.

De ce grupa sanguină A este mai vulnerabilă la Covid-19?

RBD este partea virusului care se atașează de celulele gazdă, deci este o țintă importantă de cercetare pentru a înțelege modul în care apare infecția. Echipa a analizat modul în care RBD de SarS-CoV-2 a interacționat cu fiecare grupă de sânge. Aceasta a descoperit apoi că RBD avea o puternică preferință pentru legarea la antigenul A găsit pe suprafața celulelor respiratorii. Astfel, persoanele care transportă antigenul A pe suprafața celulelor respiratorii, adică indivizii din grupele sanguine A și AB, ar fi mai vulnerabili.

„Interesant este că RBD virală preferă cu adevărat tipul de antigene din grupa sanguină A care se găsesc pe celulele respiratorii, ceea ce este probabil modul în care virusul pătrunde în corpul majorității pacienților și îi infectează”, a spus dr. Sean R. Stowell, Brigham și Women Hospital (Boston, SUA), coautor al studiului.

„Grupa de sânge este o provocare, deoarece este moștenita și nu putem schimba asta. Dar dacă putem înțelege mai bine cum interacționează virusul pe grupele de sânge, am putea găsi noi medicamente sau metode de prevenire”, a spus cercetătorul.

Cu toate acestea, trebuie amintit că există mai multe ipoteze care să explice diferențele de susceptibilitate la Covid-19 în funcție de tipul grupei sanguine și că a fi mai vulnerabile sau dimpotrivă mai protejate nu ar trebui să ducă la un comportament extrem. Oamenii cu grupa O au tot interesul să continue să aplice gesturi de barieră pentru a se proteja, iar cei din grupa A sau AB să nu renunțe sau să intre în panică. Acestea sunt doar tendințe observate care rămân de confirmat.

Tags:
Adauga un comentariu