Economic Local

Crescătorii de suine și păsări din Iași primesc banii de la APIA pentru bunăstarea animalelor. Fermierii din Iași din sectorul zootehnic au primit deja 2 milioane de euro drept subvenții

Publicat: 15 apr. 2021
Ferme cu porci și păsări care primesc subvențiile de la APIA
Crescătorii de suine și păsări din Iași care au depus cererile la APIA pentru categoriile porci grași, pui carne, pui curcă, primesc subvențiile în valoare de 1,2 milioane de euro

Crescătorii de suine și păsări din Iași primesc 1,2 milioane de euro, subvenții acordate de APIA pentru bunăstarea animalelor. Fermierii din Iași cu afaceri în sectorul zootehnic au primit ajutoare financiare în valoare de 2 milioane de euro, pe diverse scheme de finanțare derulate de APIA

Fermierii din Iași care cresc porcine și păsări și au depus cereri eligibile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în anul 2020 primesc subvențiile pentru bunăstarea animalelor, în cadrul Măsurii 14 – „Plăți privind bunăstarea animalelor” – pachet a)- Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b)- Plăți în favoarea bunăstării păsărilor. Fermierii din Iași care și-au asumat angajamentele pentru această măsură din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au depus cererea de plată, deconturile/documentele justificative aferente trimestrului IV, respectiv pe cele anuale, la APIA.

Deconturile/documentele justificative aferente trimestrului IV sunt pentru categoriile porci grași, pui carne, pui curcă, iar cele anuale sunt pentru categoriile animale de reproducție, găini ouătoare, găini reproducție rase grele. Crescătorii din Iași primesc subvenții în valoare de 1,2 milioane de euro. Suma totală autorizată la plată, pentru fermierii din toată țara, este de 102.372.834,62 euro. Valoarea în lei este calculată la cursul de schimb de 4,7830 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2019.

Crescătorii din Iași au primit subvenții în valoare de 2 milioane de euro de la APIA

Fermierii din Iași care cresc bovine, ovine sau caprine au primit de la APIA subvenții în valoare de 2 milioane de euro, pentru anul de cerere 2020. Plățile efectuate de APIA pe cap de animal, pentru crescătorii de bovine, sunt cuprinse între 160 și 379 de euro. Astfel, crescătorii de bovine de lapte au încasat cei mai mulți bani, fiind virată în conturi suma de 379 de euro pe cap de animal. Numărul total de beneficiari eligibili la plată este 134, atât pentru crescătorii de bovine crescute pentru lapte, cât și pentru cele crescute pentru carne.

De asemenea, 185 de euro pe cap de animal au primit crescătorii de bovine de carne, din Iași, dar și subvenția pe cap de bivoli și bivolițe, în valoare de 160 de euro pe cap de animal. Sumele sunt aceleași ca și cele încasate în anul precedent de către beneficiarii eligibili la plată. Pentru anul de cerere 2019, proprietarii din Iași cu ferme zootehnice au încasat subvenții în valoare de 5,5 milioane de euro.

Crescătorii din Iași au primit și cei 7.000 de euro/fermă, pentru pierderile din anul 2020, din cauza pandemiei COVID-19

Banii au fost acordați în cadrul măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, destinată sectoarelor zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi). Astfel, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine, cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, care au încasat banii de la APIA pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Numărul total de beneficiari înscriși la APIA, atât din sectorul zootehnic, cât și vegetal, este de 3.030 de fermieri. Aceștia au încasat subvențiile în valoare de peste 20 de milioane de euro.

De asemenea, în această perioadă se derulează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2021. Fermierii din Iași se mai pot înscrie în aplicația IPA online până la data de 17 mai 2021. Până în prezent au fost depuse 9.153 de cereri pentru o suprafață de 30.698,61 hectare. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.

Adauga un comentariu